17 октомври 2012

Заплатите по-малки от данъците


В предизборната година управляващите се чудят как напълнят хазната за има повече за предизборни харчове. Така финансовият министър изненадващо научил, че у нас лихвите по депозитите на граждани и фирми не се облагат с данък и веднага измисли нов десятък. И тутакси високопоставени гербери се юрнаха да обясняват колко това е необходимо и справедливо и как с тези пари ще се платят увеличенията на пенсиите на бедните пенсионери. По темата се изказаха много хора и везната се наклони към против. Аргумента на Дянков, че в другите страни имало такъв данък също не издържа, защото в другите страни имат и други далеч по-високи от нашите доходи.

По този повод и заради приетият вече от правителството проект на държавния бюджет за
догодина икономист любител си направи аритметиката, че всъщност ние плащаме повече данъци, отколкото получаваме като чисти заплати.

По последни данни на НСИ в България има 2 088 138 лица по трудово и служебно правоотношение. От тях 1 522 926 работят в частният сектор и 565 212 в общественият сектор - предимно чиновници и бюрократи. Според проектобюджета за 2013 г. всеки от тези работещи граждани ще плати средно 2011 лв. данък общ доход и 2892 лв. осигуровки.

По последни данни на НСИ в България има около 6 000 000 потребители (хора над 15 г.), а според проектобюджета за 2013 г. всеки от тези 6 000 000 потребители ще плати средно 1314 лв. ДДС и 718 лв. акцизи.

По последни данни на НСИ в България средната годишна работна заплата е 9060 лв. от тях 2032 лв. веднага връщаме на държавата за ДДС и акцизи и плащаме на държавата 4903 лв. ДОД и осигуровки (част от тези 4903 лв. ДОД и осигуровки се плащат от работодателя, но пак от фонд работна заплата които иначе щяха да отидат за заплати).

Така се получава простата сметка, че данъците всъщност са около 65%. В тези сметки изобщо не влизат местните данъци и десетките такси към държавните и общински институции.

Нека всеки сам си направи сметка колко от изработеното от един средностатистически работещ българин, който съвестно си плаща данъците и осигуровките се изземва от държавата и да си отговори фатално нужни ли са данъци върху лихвите от депозитите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.