15 април 2011

Перник - митове и вицове - фотогалерия на Капитал

Много журналисти от медии извън Перник са си правили упражнение по темата. Понякога успешно, но по-често не дотам. Цветелина Белутова от "Капитал" обаче определено е сполучила доста. Някои от находките й определено са шедьовър. Ето преценете сами:

"Къде нощуват гостите на Перник? - В поуикниката". Сигурни сме, че сте чували този виц. Сигурни сме и че се сещате за поне още пет, с които можете да продължите темата. В последните години шегите за Перник и неговите обитатели заливат публичното пространство. В почти всяка тв шоу програма има по един ексцентричен пернишки образ, който кара "Голф", говори с характерното за местния диалект потъмнено "л" и се държи като хулиган. В рубриката "Общество" решихме да потърсим произхода на фолклора за миньорския град и неговите жители и да проверим потвърждават ли се стереотипите за Перник през конкретни данни и цифри. Разходихме се и до самия град. Оглеждахме се за клишетата, но потърсихме и знаци, които да ги опровергаят. Открихме и двете, разбира се. Вижте.



Покрай строежа на магистрала "Люлин", която ще свързва София и Перник, тутакси се появиха шеги от типа - "ето я единствената връзка между две цивилизации". И още: "Как ще се нарича новата магистрала София-Перник? Ускорител на елементарни частици"



Най-яркият образ обаче си остава пернишкият "Голф". Тук вицовете са безброй. Всъщност клишето твърди, че дори "обичам те" на пернишки звучи така: "Качи се у голфо, ма!"



Нещо повече, фолклорът около автомобила има и политически нюанс. "При последната визита на Бойко Борисов при германския канцлер Ангела Меркел, премиерът на България предложил за улеснение на германския автомобилен концерн Volkswagen - "Голф"- овете да излизат от завода директно с пернишка регистрация."



В Перник може да видите всякакви вариации на темата "Голф", но за "пернишки прогрес" се счита скокът директно от "Голф" 2 на "Голф" 4.



Истината за Перник не е черно-бяла. Тя е жълто-черна, както се опитаха да ни убедят от местната футболна сила ФК "Миньор-Перник". Всъщност в града има още два футболни отбора със звучните имена ФК "Металург" и ФК "Енергетик"



Президентът на ФК "Миньор-Перник" Никифор Вангелов не само не се притеснява от клишетата за Перник, но и ги използва като маркетингов похват. Освен вафлата "Винкел", той произвежда и ядки с марката "Кюмур" (както звучи думата на местния диалект).



Всички тези продукти скоро ще бъдат достъпни в местния фен магазин на футболния отбор "Миньор-Перник". За улеснение на гостите на града името му е транскрибирано на латиница (да не се объркате как се произнася "винкел")



Ако сте се подвели по шегата, че в Перник си нямат магазин от веригата "Lidl", защото жителите му не могат да произнесат марката, ето ви опровержение.



Заради легендите , които се носят за нощния живот в Перник, има и такива вицове: "Защо след посещение в пернишка дискотека, хората гледат към звездите? За да спре да им тече кръв от носа."





Характерни за града са и такива пейзажи, които съвместяват несъвместимото.









В Перник почитат природните изкопаеми. Освен кв. "Рудничар", бул. "Миньор" и ул."Железничарска", си имат и "Цинк бар".











Надписът на Минната дирекция говори сам за себе си и авторката не е написала нищо.







Мемориалът на миньорите също е оставен без коментар.




Отскоро Перник се гордее и със собствен университет под покровителството на президента Георги Първанов (една от личностите, излязла от града) и премиера Бойко Борисов. Тук авторката е сгрешила малко, защото президентентът не е особено ангажиран с последния - осъществения проект за университет в Перник. Въпрос на информираност.





Детмаг е впечатлил фотографката, но покрай входа му не е забелязала любопитна паметна плоча.







В Перник все още имат работещ ГУМ (Градски Универсален Магазин), който като машина на времето те връща в една друга епоха





Без думи пред евротехниката.





Влиза един перничанин в спортен магазин в Перник.
Продавачката пита: "Какво ще обичате, господине?"
Перничанинът: "Ами търся си анцуг."
Продавачката: "Какъв да бъде - за всеки ден или за сватба?"





Без думи и пред простора в междублоковото пространство.





На пазара за авточасти в Перник може и да не намерите нужното за автомобила си, но ще видите изобилие от шалове на ФК "Миньор-Перник", модели анцузи и вариации на българското знаме.





Някои от жителите на Перник посрещат шегите по адрес на града им с чувство за хумор. Като директорът на културно-информационния център Кирил Манов, който създава пластиката "Златен винкел". Тя ще се присъжда на популярни личности, които най-много се шегуват с града.





Поглед към миналото - скулптура на Георги Димитров в сградата на профсъюза в Перник, където е и редакцията на кабелна телевизия "Кракра ТВ"






Автор: Цветелина Белутова

Източник: capital.bg

1 коментар:

  1. Браво Руми, много е готино.
    Пожелавам ти всичко най-добро!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.