04 април 2011



За първи път от 47 години насам Българската православна църква канонизира нови светци. Към лика на светиите бяха причислени жертвите от кланетата в Батак и Ново село(Априлци)по време на Априлското въстание. Тези жертви са наречени мъченици и се обяснява, че са загинали за православната вяра. От всичко написано и казано не се разбира с какви точно чудеса след смъртта си са просияли в святост, нито защо като мъченици не се канонизират като "събор", каквато практика има. За канонизирането им има решение на Светия Синод в пълния му състав от 16 март 2011г. Уважавани от от мене духовници приеха събитието в смирение и даже казаха думи на възхвала. Защо в душата ми се таи съмнение - не зная. Или по-точно зная, но го премълчавам. И това ще мине. Господ е премъдър! Във всеки случай проследих в медиите знаменитите за православния народ събития.

На 2 април 2011г.(събота) в катедралния храм „Св. Александър Невски” в София беше извършена последната панихида за избитите в Батак и Ново село българи, след която и всенощно бдение. Това беше последната почит към тях като обикновени човеци.

На 3 април 2011г. , в Неделята на св. Йоан Лествичник , Негово Светейшество Българският патриарх Максим, в съслужение с епархийските митрополити и епископите на БПЦ отслужи св. Литургия, по време на която стана и канонизацията на новите български светци. След светата Литургия, по установения ред, беше извършен първият молебен към новопрославените мъченици и лития около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

По повод нееднозначното приемане на това важно събитие и разгорелите се спорове, от БПЦ обявиха, че ще последват и нови канонизации както на християни, живели през по-отдалечени исторически периоди, така и от по-ново време, за да се покаже, че винаги е имало Божии угодници, които са отстоявали вярата си, укрепявани от молитва и постен подвиг.

Ловчанският владика Гавриил пред различни медии обяви, че е решен да поиска от Светия Синод да бъдат канонизирани като мъченици и българи, които са станали жертва в името на православната вяра и отечеството след 1944 г. На това силно се надявам!

Снимка: www.dveri.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.