25 май 2014

Вот в Неделя на Слепия

Проведените на 25 май в България и в повечето страни избори за представители в Европейския парламент, случайно или не, съвпаднаха с деня, който в календара на Православната Църква е записан като Неделя на Слепия. На този ден Църквата припомня едно евангелско събитие, при което Христос призовал при Себе си слепец и го попитал какво иска да му стори, а той отвърнал: дай ми да прогледам. Иисус му казва: „Прогледай, твоята вяра те спаси!”. Слепецът веднага прогледал и тръгнал след Спасителя, славейки Бога. А след това и целият народ, като видял какво е станало, въздал хвала на Бога. Всичкото това щеше да е известно на онези, които във вчерашния неделен ден бяха отишли за обща молитва в храма, защото по време на литургията се чете евангелския текст напомнящ за това събитие. За жалост и те бяха малко като хората, които по различни подбуди все пак отидоха до урните да гласуват.

Публична тайна ще останат мащабите на купените гласове на тези избори, защото нито плащащите, нито неотказалите по някой лев за случая ще признаят. Застъпниците и представителите на партиите и коалиции и наблюдателите на изборите за Европейски парламент се оказаха колкото избирателите. От възможността да избират мажоритарно с отбелязването на преференция се възползваха по-малко от половината гласували.


Евангелското събитие, което Църквата ни припомни във вчерашния ден показва, че Йерихонския слепец е съзнавал своята слепота и затова е помолил за светлина. Ние в по-голямата си част не я осъзнаваме. Той съзнавал своето нещастие и мъка, а ние, виждащите, така сме свикнали със слепотата си, че даже не я чувстваме. Страхуваме да прогледаме, боим се да видим себе си, каквито сме, защото встъпваме в това съзерцание без цел и без надежда. Евровотът беше предхождан от безсмислена кампания, която не само, че не отвори очите ни за светлината, но ни вкара в повече мрак и заради съзнателно изричаните лъжи. Политиците и партиите си остават длъжници за народа и така ще е докато Слепия не пожелае да прогледне. Но и да има кой да отвори очите му, така че да тръгне след него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.