29 януари 2018

Сурва 2018: Георги Милев с идеи за маскарада

Председателят на КРИБ - Перник пред Стандарт:

Г-н Милев, и тази година в последните почивни дни на януари Перник отново беше маскарадната столица на Европа. Как бизнесът и Вашето сдружение КРИБ-Перник, което обединява местните работодатели, участва в подготовката и организацията на Международния маскараден фестивал "Сурва"?

- За Перник Сурва - и традиционният празник по селата в региона и фестивалът, който е възникнал въз основа на този обичай преди повече от 50 години, са най-голямото събитие през годината. Повечето от местните хора живеят с идеята за празника и фестивала месеци наред. Участниците се готвят като изработват своите маски и костюми, събират материали за тях, допълват комплектите със звънци. Организаторите обмислят как всичко да се направи по-добре, за да се отговори на очакванията на огромния брой гости на града, които идват за това неповторимо, несравнимо и незабравимо събитие. Местният бизнес също има в задачите си да помисли как да се представят градът и регионът в тези празнични дни по най-добрия начин. За търговците и за много от занаятчиите тези дни са важни. Нали имаме поговорката: „Ден година храни“, която е напълно валидна за всички, предлагащи тематични сувенири. От години местните предприемачи участват в организацията на маскарада и подкрепят община Перник, която е основният организатор на фестивала. Всяко желание на местната власт, свързано с подготовката и провеждането на това събитие намира отклик сред членовете на нашата организация. В годините назад това е утвърдена практика, независимо от това кое и какво е градското ръководство. Бизнесът е и спонсор на фестивала и прак участник в посрещането на гостите с предлаганите услуги.


Какви според вас са възможностите за развитието на туризма в региона на базата на признатият от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище обичай Сурва и на популярният вече в цяла Европа маскараден фестивал?

- Фестивалът се провежда само за два-три дни в годината и само в тези дни в града се стича огромно количество туристи. Това предполага в тези дни за гостите на града да има всякаква услуги - да могат да похапнат, да си купят сувенири, да се подкрепят с кафе и сладкиши. В тези дни в Перник има и много гостуващи търговци. Прави впечатление, че през последните години месеци преди преди фестивала туристически агенции обявяват екскурзии до Перник за Сурва и така събитието все по-устойчиво се превръща в привлекателна туристическа дестинация. Но всяка година проблем се оказват местата за преспиване. Хотелите, които и без друго не са много, са резервирани месеци преди празника. Тази година имаме рекорден брой участници - близо 7 500 мъже, жени и деца, а голяма част от тях също идват за два дни и трябва да бъдат настанени. 27-то издание на фестивала ще подобри и собствените си рекорди по гости на Перник. Все още нямаме статистика колко са хората, дошли да съпреживеят магията на Сурва, както се казва, но броят им расте със стотици хиляди. Предполагаме, че близо 300 хиляди са достигнали дошлите да се порадват на празника. Това се обяснява и с феномена времето през фестивалните дни да е слънчево и приветливо. Казват, че звукът на хилядите звънци пречиства въздуха и убива вирусите.

А имате ли идея как може да се реши проблемът с настаняването през фестивалните дни?

- Jъй като не би било рентабилно да се правят хотели и къщи за гости, които да са натоварени само по празника и да речем в дните 13 и 14 януари , когато се отбелязва традиционната Сурва по селата, може да се мисли да се разшири легловата база чрез участието на граждани, които да приемат гости на града по домовете си, обявявайки предварително тази възможност. Това и сега се случва, защото много пернишки семейства посрещат в дните на фестивала свои близки от далечни краища на страната и даже от чужбина. Но в тази посока има място за още инициатива.

Не смятате ли, че Сурва може да се показва и разказва не само в тези няколко дни, а и по друго време на годината. Туроператорите биха могли да предлагат пакети, с които сурвакарската традицията да се показва по селата на място, да се посещават работилници за маски, да речем. Смятате ли, че КРИБ- Перник може да съдейства за това?

-Това е едно добро предложение. Такъв туристически център беше направен по проект в община Кавачевци. Ателиета за маски могат да се отворят, участници в обичая могат да го показват и разказват и така Сурва наистина може да привлича туристи в Пернишко целогодишно. Като работодателска организация ние бихме могли с проекти да подкрепим инициативата на отделни предприемачи, да им предложим повишаване на квалификацията, да им да помогнем да почерпят опит от други страни.

Как гледа бизнесът на една отдавнашна идея за създаване на музей на маската в Перник?

- Доколкото съм запознат, тази идея е подхваната още преди десетилетия, но до осъществяването й така и не се стига. Смятам, че пернишките предприемачи биха откликнали, ако такава инициатива се подеме. Преди време имаше предложение сградата на първото училище в Перник, построено от Мини Перник преди повече от 100 години, да стане такъв музей. Тази постройка сега не се използва, защото пострада от земетресението през 2012 година, но би могло да се предприемат действия и ако градът има такъв музей с интерактивни елементи в него, това ще е още една възможност Сурва да привлича туристи целогодишно.

Има ли, според Вас и други насоки, в които бизнесът може да е полезен в организацията на фестивала и в популяризирането на обичая?

- Винаги има как нещо да се направи още по-добре. На първо място може би инициатива трябва да развиват туристическите фирми. Но може да се мисли и за публично-частно партньорство и за други форми на сътрудничество с общината, така че част от ангажиментите на администрацията да отпаднат. Някои от тях може да се възложат на доброволци, на неправителствения сектор и граждански сдружения и инициативи, но други, като прехраната, паркирането, услугите при по-добра организация и помощ от страна на бизнеса могат да носят сериозен приход. Може би ще бъде добре да организираме една кръгла маса, дискусия, посветена на фестивалния туризъм, на която със специалисти да се помисли как да се оптимизира и подобри организацията на Сурва и това може да стане съвместно със "Стандарт". За нас е от особена важност да се популяризират и прекрасните граовски песни и танци, цялото фолклорно наследство на района, да се даде поле за изява на изпълнителите, затова замисляме през това лято да има голям Граовски събор на народното творчество. Като работодателска организация за нас е чест и удоволствие да съдействаме все повече хора от страната и света да видят и оценят невероятното културно-историческо богатство, с което разполага Пернишкия край.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.