13 юли 2008

Бунтове ли са протестите и стачките







Несменяемият и незаменим лидер на синдиката "Подкрепа" д-р Тренчев от около месец открито говори за бунтове. Конфедеративните структури вече откровено се готвят да протестират и да стачкуват през есента. Малко преди това и КНСБ обеща студен душ през есента след горещото лято.
Дали това е знак, че българското общество започва да води зрял демократичен живот!?
Не е тайна, че има два вида протест. Единият е знак за задълбочаваща се нестабилност в обществото, която води до загуба на подкрепа за политическата система от големи обществени групи. Такъв протест е акт на отчаяние - протестиращите са изгубили вяра в способността на политическата система да сътвори нещо добро. Хората няма какво да губят, излизат на улицата, за да атакуват институциите и да ги подменят.
Другият вид протест е различен. Той е акт не на отчаяние, а на надежда за промяна. Този вид протест приема политическата система и провокира способността й да реагира на организирани действия. Такъв протест е възможен в общества, в които групи от хора са готови да използват собствени средства, за да постигнат успех за обща кауза сега или в бъдеще. Когато вероятност за такъв успех няма, протестиращите не протестират – те или си остават в къщи или излизат на бунт.
Такава сякаш е логиката на протестите, които готви "Подкрепа" за есента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.