28 август 2009

Църквата vs. Мадона





Не съм сигурна дали ще ми повярва някой, пък и това няма особено значение, но за мене певицата Мадона винаги е била само някаква трудно забележима част от пайзажа. Знаела съм, че има такава певица и че това не е истинското й име, а псевдоним. Дочувала съм че беше омъжена за някой режисьор и не съм много сигурна – но, че има деца. Единственото нещо, което помня със сигурност е, че беше написала някаква детска книжка – нещо за рози, но не знам повече. Не бих различила мелодията на нито една нейна песен. Не знам и нито едно заглавие. А ако ми покажат нейни снемки, да не говорим за клипове, по никой начин не бих могла да кажа дали наистина това е тя. И от всичко това не се чувствам нито нещастна, нито непълноценна. Сред моите приятели, близки и познати има много хора, които знаят за певицата Мадона точно, толкова, колкото и аз. Никога не ми се е случвало по някакъв повод с някого да си говоря за нея.
Тези дни ми се случи да попадна на разговор за певицата Мадона в сутрешния блок на една телевизия. Водещата - с челюсти или с(е) клещи беше поканила уважаван владика и една дама за негова опонентка. Втрещих се от изненада колко много знаеше за въпросната певица дядо владика. Тезите му бяха ясни, но и двете жени в студиото не можеха и не искаха да го разберат.
Чак тогава се замислих, че нито псевдонимът на тази певица е избран случайно, защото католиците наричат Божията майка Мадона. Нито датите на концертите й са избрани случайно – в Полша - на Голяма Богородица, в София - на деня, в който християните възпоменават отсичането на главата на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, ден отреден за скърби и строг пост.
След като Светият синод на Българската православна църква оповести в специално обръщение своето неодобрение и несъгласие с концерта на певицата Мадона на 29 август в София, веднага се намериха много критикари на позицията на духовенството.
Един министър (без портфейл) даже нарече протеста на архиереите „абсолютно изкуствен” и заяви, че морализаторствали изкуствено и се правели на прекалени светци. Хора, на които им личи, че са далече от живот в Бога, посъветваха клира да не се занимава с Мадона, а да се грижи за своите си дела!? Питаха защо досега синодиалните старци са си мълчали – за чалгата например, и защо не се грижат за спасението на душите на патството постоянно. За вярващ християнин такъв въпрос е неуместен, най-малкото защото християнството учи на смирение и търпение. Не бих могла да кажа с какво би била опасна певицата Мадона за християните, защото не знам. Но така си обяснявам защо владиката в телевизора знаеше повече – за да може да участва в спора. В Писанието има текстове, които предупреждават, че лъжепророците и Антихриста ще се появят между човеците. Затова духовниците само призоваха – не ходете на концерта на Мадона.
Повод да публикувам тези разсъждения е един хубав текст на Валери Найденов в „24 часа”, озаглавен „Може ли християнин да гледа Мадона”. (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=213930)
Първите му думи са: „По принцип Българската православна църква бе длъжна поне да възрази срещу концерта на Мадона. Не само защото е денят на св. Йоан Кръстител…”
А православните християни, с които сме заедно на всяка неделна и празнична св. Литургия нито гледат , нито слушат Мадона, нито ще ходят на нейния концерт и от това няма да са нещастни.




7 коментара:

  1. Отлична публикация! Присъединявам се и подкрепям становището изложено в статията, макар и с риска да бъдем наречени задръстеняци. Предизвикателното и скандално, сценично поведение на певицата е с цел да привлича вниманието за печелене на известност и пари. Много хора, които имат достъп до екран й подражават. Такъв е Станислав Тодоров от с. Учин дол. Т.н. Слави Трифонов.

    ОтговорИзтриване
  2. И за мене Мадона е незначителна част от пейзажа. Църквата - също...

    ОтговорИзтриване
  3. Мадона е много добър търговец на марката си.
    Ако не и го признаваме - добре.
    Слушайте си Стефан и не Диомов.
    Успех !

    ОтговорИзтриване
  4. tya dori ne mozhe da pee, a samo se chekne na scenata - bokluk!

    ОтговорИзтриване
  5. Вярващ човек съм и мисля,че една от основните цели на религията е да ни направи по-добри!
    Може би е прегрешение,че концерта на Мадона бе в деня на възспоменанието на св.Йоан Кръстител,но от друга страна си мисля,че всички хора,които бяха там /в това число и аз/ бяха позитивно настроени люде отишли да видят спектакъл,който едва ли ще се повтори през живота им.
    Нека ми прости Господ ако наистина съм прегрешил,но гледайки хората от синода,си мисля,че се прокрадва една небогуугодна PR акция на следващите кандидати за Патриарх!
    Бог да пази Максим,съжалявам го и се надявам,никога да не изпадам в ситуацията на човек,който е чакан от доста хора да си отиде...

    ОтговорИзтриване
  6. Мадона си е точното рождено име. Плюс това, майка и също се е казвала така.
    Второ, датите са случайни, стига с тези конспирации. Мадона точно това си е мислила, кога в София има празници, за да всее смут. Глупости! Не ставайте смешни.
    И ако не друго, то Църквата нека се поучи от Мадона, защото тя работи хиляди пъти по- свястно и организирано от тях. Мадона бил проблема на Църквата. А голият гъз на Азис и циците на чалга дивите не им пречат? Къде е Църквата когато хиляди жени абортират всяка година? А относно наркоманията, бездомните, бедните, неморалните? Да не говорим за гнусотиите и кражбите, в които самите те нерядко се намесват. Те ще се убият за пари тръгнали Мадона да съдят! Това си беше чист ПР за Църквата, защото никой не се сеща за нея. И не са и виновни такива като Мадона, а самите те са си виновни, защото са една голяма мафия, която иска да продължава да управлява света. иииииууправлуправялва света

    ОтговорИзтриване
  7. Добре, че има още хора, които да защитават вярата.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.