14 октомври 2009

Св. Петка Българска


Св. преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ св. Петка Българска или св. Петка Търновска е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.
Св. Петка е родена в тракийския град Епиват. Твърди се че родителите й са били българи, благочестиви и уважавани хора. Живяла е през Х-ХI век и просиява с чудни монашески и аскетични подвизи. Тя променила своя живот, след като чула Христовите думи „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста и ме последва." Девойката се отказала от наследственото си богатство и се заселила край усамотен храм в предградие на Цариград. Там размисляла върху смисъла на човешкия живот, общувала чрез молитва с Бога и се подготвяла за сериозни монашески изпитания.Няколко години по-късно момичето отишло в Йорданската пустиня.
В старостта си по Божие указание св. Петка се завърнала в родния си Епиват и заживяла като странница при храма „Св. Апостоли". Не след дълго починала, без да бъде разпозната от съгражданите си. Била погребана извън града като чужденка.
Известно е, че Бог удостоява светите хора със запазване /нетление/ на телата им след смъртта. Това Той извършва заради изключителната им вяра в Него и добродетелния им живот. Тялото на св. Петка също се запазило. През следващите години то било извадено от граба. Докосвайки го с вяра слепи проглеждали, хроми прохождали и болни от неизлечими болести оздравявали. Преданието разказва за дълги посмъртни скитания на преподобна Петка по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" за българи, сърби, румънци и гърци.
През 1238г. цар Иван Асен пренесъл мощите на светицата от Епиват в столицата Търново. След падането на България под турско робство мощите били пренесени в Сърбия, а след това в Цариград и Румъния, в гр. Яш, където почиват и сега.
Почитта към св. Петка е много силна у нас от векове. На 14 октомври хиляди българи благодарят на светицата и се молят за нейната помощ. Св. Петка не изоставя никого. Тя продължава да е силна защитница на всички православни християни.
Редно е да различаваме преподобната Параскева (Петка) Епиватска Българска,подобномъченицата Параскева Римлянка (26 юли), живяла през II век и великомъченицата Параскева Иконийска (28 октомври), родом от Икония (Мала Азия)

В евангелския текст, който се чете на днешната богослужба се говори за блаженствата (Мат. 5-1:21):

5:1 А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.

5:2 И като отвори устата Си поучаваше ги, казвайки:

5:3 Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство.

5:4 Блажени скърбящите, защото те ще се утешат.

5:5 Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

5:6 Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.

5:7 Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост.

5:8 Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

5:9 Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада.

5:10 Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство.

5:11 Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене;

5:12 радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата, понеже така гониха пророците, които бяха преди вас.

5:13 Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.

5:14 Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие.

5:15 И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи.

5:16 Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.

5:17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.

5:18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

5:19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство.

5:20 Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.