26 октомври 2009

Св. Димитър Солунски -26 октомвриКанон в чест на св. Димитър Солунски

О, мъдри Димитре, като предстоиш светло пред божия престол, не ни забравяй, моли се за нас, окаяните, които, странници в тая земя, съзерцаваме днес твоите велики дела и те възпяваме, като се надяваме силно на твоето застъпничество!

Чуй сега, славни Димитре, твоите бедни раби и се смили над тях: ние сме се отлъчили далеч от твоя светъл храм, но сърцата ни горят и дълбоко копнеем да се поклоним един ден на твоята църква, с твоите молитви.

Защо, о мъдри Димитре, само ние, твоите бедни раби, да сме лишени от твоята красота и от любов към създателя, да бродим из чужди страни и градове и да страдаме от суровите войници на езичниците и еретиците...

На 26 октомври Църквата почита св. великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Той е един от най-тачените от православните в България светии. Според изследователите това се дължи и на непосредсвената му връзка с българската история.

През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., започнала историята на Второто българско царство. Много военноначалници и пълководци са почитали св. Димитър, смятайки, че той ги води в битките.

Св. Димитър е роден и живял през 3 век в Солун и градът го почита като свой покровител. Преданието разказва, че от мощите му се стичало благовонно миро, с което се свързват много чудеса. Днес те се пазят в голяма базилика в Солун, която се посещава и от много българи.

На иконите св. Димитър е изписан като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.
Няма коментари:

Публикуване на коментар