03 октомври 2010

Вот на недоверие като бумеранг




След месец умуване БСП и ДПС най-сетне внесоха в парламента първия вот на недоверие срещу кабинета Борисов. Темата е разпад и хаос в здравната система.

Според двете партии:

Първо: компрометира се солидарният здравно-осигурителен модел. Гражданите били демотивирани да плащат здравни осигуровки, броят на здравно неосигурените нараства ежемесечно, като вече е достигнал 1 890 000 души.

Второ: нарушени са конституционни права на гражданите на здравеопазване заради неадекватно финансиране на системата, довело до безпрецедентна невъзможност лечебните заведения да оказват медицинска помощ и така за първи път в най-новата история на страната се били оформили листи на чакащи.

Трето: няма дългосрочна стратегия(виж ТУК), а е налице нормативен хаос и непоследователност в управленските решения, не е ефективен контролът.

Четвърто: кадрови провали в резултат на безпрецедентни политически назначения в здравеопазването и смяна на двама министри за кратко време.

Пето: конфликт на интереси и обслужване на лични и корпоративни цели, демотивация и накърняване на достойнството на работещите в системата, масово напускане на страната от медицински специалисти.





Право на опозицията е да иска вотове на недоверие и да е недоволна от управляващите. Бойко отвърна на удара като „взе здравето” на д-р Анна-Мария Борисова и даде финансово рамо на новия министър - д-р Стефан Константинов.
Дебатите ще бъдат в сряда. Какво ще си говорят управляващи и опозиция отсега , че даже и от преди пет години е известно. Здравеопазването е болно. И понеже не го лекуваха когато трябваше, както впрочем се случва и с повечето му пациентии, сега е в реанимация. Вотът на недоверие към кабинета заради здравната ситема е като бумеранг. ГЕРБ може и да не се е справил за 15 месеца, но БСП и Станишев не се справиха за 4 години. Нищо не оправдава съществуването на болници, в които никой не се лекува, каквото и да говори опозицията. Формулираните мотиви за вот на недоверие към сегашния кабинет са обяснението за ниския рейтинг на БСП и Станишев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.