06 декември 2010

Сценарият „Духлата” - активно мероприятие, съшито с бели конци



Седем човека – четирима възрастни и три деца, се оказаха герои на активно мероприятие от най-зловещите времена на тоталитаризма. При това само преди няколко часа , а не когато и да било. Някой за нещо си употреби пещерняци, за да се направи известен и да си изчисти имиджа. Така излиза поне засега.

В събота – 5 декекмеври, в новините в 19 часа водещата новина на bTV беше информацията, че седем „души” , както обичат да се изразяват медиите, без да си дават сметка какво е душа, са блокирани в пещерата „Духлата” край пернишкото село Боснек или нещо приблизително. Хората, които са в пещерата и сред тях три деца, ги нямало от сутринта и единствено bTV знаеше за случая. Никой друг, никъде другаде, преди това не съощи за подобен много сериозен проблем. Едва след водещата новина във вечерните новини на bTV и други медии, в това число и Националната телевизия – Канал 1, подеха събитието.

Как да не ти се струва съмнително, при положение, че е известно как световни медии плащат за водещи новини, хеле пък bTV.

Темата беще подета и потече като пороя по Струма от същите дни, довел до прекъсване на шосето към Гърция или до задръствания по южната дъга на околовръстния път, където един човек даже се спусна с лодка.

Премиерът Бойко Борисов обаче се появи не на друга критична точка, а тъкмо при пещерата „Духлата”. Той не беше нито край Струма при Кресна, където част от главен път Е-79 остана под реката и изчезна самосвал, барабар с шофьора си. Не беше и до столичната кметица Йорданка Фандъкова, която се обясняваше защо станало наводнението. Бойко Борисов дойде при пещерата и минути след това децата, а малко по-късно и възрасните, се оказаха спасени от плен на водата и на земята над пещерата. Случи нещо като "Сезам, отвори се!", изречено от Али - Бабата на 40-те разбойника.

Само дето никой не видя как точно стана това, въпреки камерите на националните телевизии и обективите на фотоапаратите на водещи национални ежедневници.

Сигурни източници, които настояват за анонимност, твърдят, че партия ГЕРБ вече има наета PR агенция на световно ниво за изборите догодина. Може и да е вярно, може и да не е. Но това, което се случи покрай пещерата не беше, за да рекламират природния феномен със сигурност. Хората не са наивни. Форумите бъкат от мнения, които по никакъв начин не са в подкрепа на управляващите. Ако е имало проблем в пещерата, ако спасителите са проявили героизъм, ако някой е направил нещо полезно, за да не загинат хора, то едва ли това е Борисов и ко.

Хората се питат къде беше кметът на Перник и подопечните му, които преди това се грижиха за пострадалите през целия ден. Неотговорени са много въпроси.

Ние питаме кой измисли този безумен сценарий и защо го няма никъде в медиите организатора на експедицията – ръководителят на пернишкия клуб по спелеология Ивайло Чичев?

Питаме и дали наистина управляващите смятат, че всички журналисти от всички медии са толкова лесно манипулируеми, както онези, които повтаряха и разискваха темата и ще го правят още три дни, както се случва с всяко чудо? Само дето е по-интересно, кога ще бъде пуснат пътният възел "Даскалово" от прословутата магистрала "Люлин" и защо това няма да стане на 8 декември, както обещаха от правителството наскоро. Питаме и защо никой не видя мига на спасяването на спотаените в пещерата, въпреки масираното медийно присътвие.

Пред вид православния календар молитвено благодарим на Бога, който по молитвите на св. Николай, архиепископ Мирликийски и Чудотворец, не позволи да стане нещастие.


Даже колегите от сайта "За Перник",които самоотвержено отразяваха събитеито от мястото на развоя на действието в един момент се усъмниха, в това, което става. Изразителните снимки са техни.

5 коментара:

  1. от Атанас Русев, ръководител на спасителната операция в пещерата Духлата

    Това което тиражирате тук е абсолютен цинизъм и подигравка с нещастието на хората !!! Днес има пресконференция от 13 часа в прес клуб България относно спасителната акция - ако обичате заповядайте за да разберете, че когато нямате достоверна информация не бива да си измисляте подобни вулгарни и цинични предположения.

    Знаете ли колко ни е интересувало дали ББ или някой друг ще посети акцията - точно 0. Защото това по никакъв начин не би спомогнало за нея.

    Така че - вие сте просто едни арогантни, вулгарни, цинични и омерзени хора, които измислят неверни простотии и точно вие сте тези които манипулират хората дето ви четат глупостите.

    КАК НЕ ВИ Е СРАМ ????????
    Да бяхте дошли да видите 20 родители и познати на бедстващите с наведени глави как стоически седяха и плачеха повече от 20 часа, но не - вие не бяхте там - НАЛИ?

    ОтговорИзтриване
  2. Отличен ПР-анализ. Казвам ви го като един от създателите на професията у нас и като преподавател по ПР в университет.
    Реакциите на г-н Русев са разбираеми, но напълно потвърждават вашата теза, че, каквото и да се случи в страната, някои медии го използват да експонират Б.Б. като надБог.
    Камен Ковачев, PhD, e-mail: pr_kovachev@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Уважаеми г-н Русев, от цялото си сърце моля да бъда простена за това, че мислите и думите ми са Ви засегнали. Много се колебах дали да изразя на глас това, което два дни разпъваше цялото ми същество и даже, моля повярвайте ми, ме разболя. Направих го провокирана тъкмо от Вас. Или от Ваш самоотвержен колега. Докато показваха по телевизора репортаж директно от мястото на събитието за броени секунди видях изцапаното лице на млад мъж с щастливи очи от добре свършена работа. Репортерката му каза”Вие сте герой!” а той отговори „Не – само спасител”. Може би и тъкмо Вие да бяхте това. Но след това от телевизора дълго и предълго ми показваха премиера Борисов да ми обяснява някакви неща, които как да Ви кажа – не исках да слушам. Единственото, което исках той да ми обясни беше защо все още няма Закон за пещерите в България.
    Дълготърпение и благонравие е, което ме движи в моите мисли, действия и отношение към хората, които и да са те. Не дойдох при пещерата, въпреки че много хора ме молиха и каниха – живея само на няколко километра. Нямаше с какво да съм полезна, ако присъствах там. Напротив щях само да преча като се мотая, за да гледам какво става.
    Затова предпочетох да остана в молитвите си за добър изход от драмата.
    През целия ден на телефона си получавах SMS-и от връзката с обществеността на Община Перник и нямах съмнение, че каквото е било необходимо, преценено от специалисти, се прави, защото час по час се съобщаваше какво е предприел кризисния щаб и какво се случва.
    Благодаря Ви за поканата за пресконференцията, но нямах как да дойда. Моля да ме извините, че Ви отговарям със закъснение, но едва сега успявам.
    Уверявам Ви, че в мое лице имате съмишленик и че както досега ще продължавам да настоявам за Закон за пещерите и адекватно отношение към пещерата „Духлата” и всичките други пещери около нея в Боснешкия район.
    От телефонните обаждания, които получавам от снощи разбирам, че написаното от мен са си мислили много хора, които са гледали репортажите от щастливата развръзка на спасителната акция.

    ОтговорИзтриване
  4. Г-жо Борисова, Вие не просто изразявате съмнения - всеки има право на съмнения. Вие започвате с присъдата: "Сценарият „Духлата” - активно мероприятие, съшито с бели конци" ; "Седем човека – четирима възрастни и три деца, СЕ ОКАЗАХА герои на активно мероприятие". Внушенията, че спасителите и спасените са между организаторите на някакъв PR "инцидент" е това, което предизвиква реакцията на г-н Русев и на всеки непредубеден читател. За журналистическо участие не коментирам - Вие по-добре познавате нравите на колегите си. За Бойко Борисов "знаем", че има връзка свише, ама и PR-те Му трябва да са знаели предварително, че ще има наводнения, та да вкарат хората в пещерата, не мислите ли?

    ОтговорИзтриване
  5. Г-н Русев, аз не се наемам да съдя дали акцията по спасяването е била истинска или фалшива. Но ИДИОТИТЕ, повлекли деца при такива условия би трябвало да бъдат съдени.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.