27 ноември 2010

ЕГН-то начин на употреба преди избори



Една игра на щастието, широко рекламирана с клипове по радиа и телевизори от мистър „Стани богат”, включва в правилата си да се запишеш в нея чрез ЕГН-то си. Даваш чрез SMS най-личната си данна и срещу това може да спечелиш не’нам си що.

Сама по себе си тая игра хич не ни се харесва и не сме си и помисляли да си пращаме данната, но тези дни един белобрад политик заостри вниманието към тази игра като начин на употреба преди избори. Сиреч някой си можело чрез SMS-те да събере ЕГН-тата, а после чрез тях да каже дали си гласувал – примерно електронно , или дали не си гласувал. Тая конспирация ни се стори доста сложна. Тя си е и такава. Но че партиите си правят бази данни и даже събират ЕГН-та и то най-вече в навечерието на избори, е повече от сигурно.

Политическата сила на въпросният политик събира подписка за референдум за предоговаряне на условията с ЕС за земеделските субсидии. При това тази политическа сила, с утвърдени традиции четири години беше управляваща и хич не и беше до замаделските субсидии.

Друга една политическа сила, която сега се слага до управляващите - и събира подписка – вярно не за референду и без ЕГН-та, но и тя брои пилците в късната есен преди изборите догодина. Става дума за една партия, която се опитва да разбере колко човека ще се подпишат срещу новините на турски език по държавната телевизия.

Истински предизборни списъци обаче си прави една друга политическа сила, която направо си кара електората да се впише не само с най-важната си днна, но и всичко друго за себе си да посочи и да каже иска ли например нова Конституция.

Все пак всяка електорална единица е уникално ЕГН, затова няма как да не се измисли начин на употребата му преди избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.