11 ноември 2010

ОФ-то „АБВ” поканило „Г” или обратното?



Президентът Георги Първанов ще участва в граждански форум на тема “България – на другия ден” на 11 ноември, от 10.30 часа в зала 3 на НДК по покана на Инициативната група за свикването на форума. Това се казва в съобщение на официалната електронна страница на президентството. В това си беше разчетена пък откровена покана към журналистите от името на президента.

Вече стана известно, че в т. нар. Инициативна група влизат благоевградският кмет Костадин Паскалев, бившият депутат земеделец в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС Борислав Китов, бившият началник на Генералния щаб на армията, посланик в Македония и съветник на президента ген. Михо Михов, както и бившият директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по времето на Румен Петков, а преди това през 90-те години началник на Специализирания отряд за борба с тероризма и директор на СДВР по време на януарските събития от 1997 г. ген. Красимир Петров.

В групата са гимнастикът Йордан Йовчев и борецът Валентин Йорданов.

Ректорът на Медицинския университет в Плевен Григор Горчев, директорът на Института за философски изследвания към БАН професор Васил Проданов, бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" Емил Кало също са сред организаторите на форума.

След разискванията по темата „България – на другия ден” ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ). Участниците ще търсят отговор на въпросите: Защо на България е нужна алтернатива и кои са националните цели, които могат да ни обединят.

Политологът Евгени Дайнов определи начинанието като едно голямо бъдещо ОФ, което може и да не се състои. Идеята е движението да бъде учредено в следващите месеци, да има структури по места, а начело да застане координационен съвет от трима души. Дали това ще бъде гражданско движение, което ще се превърне в политическа партия по примера на НДСВ и ГЕРБ, и кой ще е плеймейкърът и основните играчи, предстои да видим, се пита Фрогнюз.

Този въпрос вече е почти отговорен. И ако президентът Георги Първанов прави опит да се разграничи, то стана ясно, че служителката в администрацията на президента Мариана Тодорова е запазила зала 3 в НДК за 7 часа днес. Нейното име се споменава и сред включените в инициативната група.

Проверка на „По света и у нас” установила, че името "АБВ" - Алтернатива за българско възраждане е било запазено със заявка в Софийски градски съд още през пролетта на тази година от същата тази служителка в президенството - Марияна Георгиева Тодорова. Петмесечният срок за пазене на названието изтекъл в началото на октомври и на 11 октомври въпросната служителка е подала втора заявка за продължаване на срока за запазване. Пред СГС е уточнено, че на 11 ноември предстои учредително събрание на сдружение с обществена полза "АБВ - Алтернатива за българско възраждане", уточниха в "По света и у нас".

От свои източници те научили, че опит да запази същото име е наравил и представител на крило в БСП, но неуспешно, защото закъснял - няколкото дни от месец октомври, през които названието е било свободно, вече били изтекли.

Поканите за днешния форум също са се разпространявали през президентството.

Така че ОФ-то „АБВ” си е на „Г”.

„Не искам парите от моите данъци да се харчат така”, казва по този повод Иван Бедров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.