16 август 2012

Римска вила в Кралев дол


Римска вила е експонирана в центъра на пернишкото село Кралев дол. Между сградите читалището и старото училище може да се видят зидове, консервирани така, както са открити от археолозите.

Вилата е датирана от времето на 2 век и се смята че е просъществувала до 5 век.

Проучвана е от археолози през 70-те години на 20 век от екип археолози под ръководството на Върбинка Няголова от института по археология към БАН. Тя е написала и студия по темата.

Сред най-ценните находки е било скрито в стените съкровище от сребърни монети, чиято стойност и за онези времена е била значима, разказва сега специалистът от пернишкия музей Орлин Рачев.

Още в годините на проучването правеха впечатление открити женски накити. Намерено е и прозоречно стъкло – от римската епоха. Много предмети на лукса не са открити, защото стопаните на вилата са имали време да съберат ценните си вещи преди да я напуснат.

Открити са две пещи, естествено разрушени, но е имало керамичен съд с изсъхнала в него яребица, което значи, че обитателите са ловували и гърне с круши, което пък подсказва, че е имало развито овощарство.

Вилата е била съградена от каменни основи и нагоре с кирпич и дърво. Принадлежала е на средно заможни местни велможи. В нея е имало и производствени помещения за тъкане и предене. В съседство са били и стопанските постройки. Част от вилата е под основите на новото читалище, а друга част вероятно е унищожена при строежа на съседни сгради. Експонатите, открити от археолозите се пазят в Регионалния исторически музей в Перник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.