18 декември 2013

Честват първия български екзарх Иларион Ловчански

130-годишнината от смъртта на първия български екзарх ще бъде чествана в Кюстендил. Малко известен факт е, че през 1872 г. преди да бъде избран за екзарх Видинския митрополит Антим I, за няколко дни български екзарх е бил Иларион Ловчански, оглавявал преди това Ловчанската епархия, двадесет години преди обявяването на независимостта на Българската църква.

Предложението за честването е на общинския съветник Ангел Джонев, който е историк. В мотивите си той подчертава, че Иларион Ловчански е и първият и последен митрополит в Кюстендил. Духовникът се представя пред Господ на 2 февруари 1884 г. и е погребан е в митрополитската черква „Успение Богородично" в Кюстендил, а със смъртта му е закрита и Кюстендилската митрополия. „В това тревожно време, когато сме нападнати от всякакви неортодоксални вероизповедания, ние трябва да отдадем почит на първия български екзарх, който почива в Кюстендил.Той има и огромна заслуга за освобождението на Кюстендил през 1878 г", аргументира се инициаторът.

Изборът му за екзарх е станал на 12 февруари 1872 г. При тайно гласуване той получава седем бюлетини, а Антим Видински – шест. Изборът изненадал Високата порта, защото митрополит Иларион е обвиняван в размирност на Ловчанска епархия и във връзки с дейността на Вътрешната революционна организация и Васил Левски. Под благовидния предлог за напреднала възраст, слаби сили и лош слух Иларион Ловчански отстъпва поста и така екзарх става Антим І. През 1873 е Иларион Ловчански е избран от Синода за екзархийски митрополит на Кюстендил. Участва като народен представител в Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. На камбанарията на на храм „Успение Богородично” на 21 май 2005 г. е открита паметна плоча в негова чест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар