27 януари 2014

Перник под окупация на Сурва: Маскирани искат оставката на злото

Международният фестивал е световна зимна топ дестинация, а традицията - в нематериална съкровищница на ЮНЕСКО


Под тотална окупация на Сурва беше Перник през последните почивни дни на януари. Маскирани, костюмирани и гримирани от страната и чужбина под грохота на милиони звънци искаха оставката на злото. Сурвакарската традиция, оживяла отново и тази година в 48 пернишки села в нощта на 13 срещу 14 януари, до края на годината почти сигурно ще стане част от световната нематериална съкровищница на ЮНЕСКО. А ХХІІІ международен маскараден фестивал тази година е световна зимна топ дестинация според Нешънъл Джиографик.

„Окупаторите” на Перник не се недоволни от нещо хора. Това са хиляди маскирани, костюмирани и накичени с милион звънци мъже, жени и деца, дошли в града от селата в пернишко, от много краища на страната и от чужбина, за да изживеят своя звезден миг и да пресъздадат стародавната традиция на човеците да гонят от себе си злото. Градът събира и почти стохилядна публика на зрелището, което отдавна е скъсало с вярването, че този е начинът да надвие доброто и се е превърнало в спонтанен спектакъл с участието на огромен брой артисти.

И тази година организаторите се бяха постарали да направят запомнящо се откриване. След официалните речи на кмета на Перник Росица Янакиева и президента на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) барон Хенри ван дер Кроон започна спектакъл. Пред сцената с две лъскави ретро лимузини дойдоха пернишки рок музиканти и гръмко забиха химна на Сурва, а бек вокалистки им бяха народни певици в носии, които оцветиха мелодията с граовси етно напев. След това сцената превзеха небезизвестната Николина Чакърдъкова и танцьори от Неврокопския ансамбъл. Перничани и гостите на фестивала ги посрещнаха с овации, но не спестиха и забележки. Докато певицата викаше на микрофона "иху", човек от публиката я поправи: " А не е yahoo, нито gmail! Нали беше за abv в BG?". Изпълнението и беше нашарено от 3D – мапинг, който показа гигантски светлинни картини върху цялата фасада на Двореца на културата. Спектакълът завърши със зрелищно светлинно шоу и пищни илюминации. След това ритуалният сурвакарски огън беше запален от сурвакарите от село Дивотино, които миналата година бяха носители на голямата фестивална награда. Техният танц беше предшестван от огненото шоу на младите любители артисти Ева и Оги Павлови и техните партньори. Те развъртяха огнени кълба в жив съпровод на певицата Ива Давидова, която подхвана „Мари, Марийке”, озвучила наскоро и US видео.

Освен дефилетата на близо 100 групи маскирани с над 6 380 участници в града има много съпътстващи прояви. Тази година за пръв път се проведе конкурс за хумористични рисунки и маски и работите на призьорите се откри изложба «Смях по Сурва». Утвърдени художници откриха свои авторски изложби. На две места са отворени работилници за маски. Майстори показват традицията в изработването им и разкриват тайните на приложните си умения, а хлапета се упражняват в ръкотворие, подчинено на сурвакарската тема.


За гостите от чужбина е открита специална сцена. Те са над 330 човека и са от Албания, Гърция, Италия, Индонезия, Македония, Словения, Сърбия, Унгария. През това време танцьори и музиканти от групите на предрешените се състезават в паралелен конкурс „Тъпан бие, оро се вие” за най-атрактивен маскараден оркестър и сватбарско хоро, които са неизменна част от традицията, а често булките са мъжки.

В гиганстки казан, чийто капак се повдига от кран, Ути Бъчваров сготви в Перник традиционната сурвакарска манджа от 400 кила кисело зеле с колкото пое свинско. На местен език ястието се нарича вариво с ударение на първата сричка. Помагаха му баби от село Рударци. Докато готвеха, те припяваха оригинални народни песни, както са ги пеели бабите им и прабаби. Техни наборки от пенсионерски клубове из цяло пернишко пък подредиха благотворителна кулинарна изложба. Паричките за вкусотиите се пускаха в касички и ще послужат за бъдещ музей на маската в Перник. За тая цел на друг базар се разпродаваха и 300 сурвачки, направени в детски градини, училища и читалища.

За тези, които не вкусиха от традиционните гозби остана възможността да си ги сготвят сами по рецепти от сборник, който тази година беше направен в специално за фестивала. А Ути си призна, че за първи път опитвал пълнени сухи чушки с ориз, боб и картофи и булумач от пържено в мас или масло брашно, подправено със сирене.

Преди да опитат от бабините манджи и да се видят с Ути официалните лица присъстваха на церемония, на която шефът на "Български пощи" Валентин Петков, който е перничанин, подари на кмета на Перник Росица Янакиева и на краля на европейските карнавали барон ван дер Кроон персонализирани пощенски марки с винетки с техните образи.

През първия фестивален ден природата беше по- милостива и нямаше много студ и валежи, но в неделята над дефилетата се сипеше сняг на парцали. Това не изплаши обаче нито маскираните, нито публиката, нито димящите скари.

Оказа се в крайна сметка, че всеки пети в маскарада тази година е дете. Около 1200
от участниците са малките продължители на традицията, които гонейки злите духове, със сигурност гонят лошите помисли у всеки. С пошита риза на 136 години беше двегодишният Габриел от Сопот. Той вече е ветеран, защото и миналата година е бил на дефилето с Перник с майка си, а сега бяха довели и негова партньорка само на годинка. В сопотската група беше Биляна Радева, която скоро ще се омъжва, а на главата й беше було на 152 години.

Сред хлапетата, които събират най-много погледи, са фестивалните талисмани Сура и Сури. Тази година в тяхната роля са малки артисти от театралното студио „Мускетари” към Обединен детски комплекс – Перник с ръководител Ваня Михова. Това са 9-годишната Павла Павлова от Радомир. Третокласничката от училище „Архимандрит Зинови” вече има своята звездна слава заради участието си в шоуто на Слави като изкусна разказвачка на весели истории. Сури също е актьор с история. 10-годишният четвъртокласник от пернишкото училище „Свети Иван Рилски” Константин Асенов се е снимал във филма „Сняг” на режисьора от Перник Венцислав Асенов. Авторът на идеята и на образа на фестивалните талисмани Сури и Сура Кирил Манов – ръководител на фестивалния център, не крие задоволството си от избора на малките актьори тази година.

От няколко години Манов е човекът под сянката на маските, който има заслуги за атрактивните изненади, съпътстващи най-голямото по рода си събитие на Балканите и в Европа, заради което от 2009г. Перник е признат за европейска столица на маскарадните традиции. Манов е автор на спектакъла по откриването на фестивала тази година, както и предишни. Измислил е музиката и текста на фестивалния химн, направи фестивални шапка и пелерина като запазена марка, а тази година по негова идея шефът на «окупаторите», главният войвода на маскарада връчи и златен винкел като жезъл на барон ван дер Кроон. През неговите душа и сърце минават повечето нови идеи, които превръщат пернишката Сурва в модерен градски карнавал със световна слава. Окупацията на Перник в името на доброто продължава. Злото е в оставка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар