22 април 2014

Монаси подариха на Царя икона на св. Симеон Стълпник

Монасите от Църногорския манастир «Св. св. Козма и Дамян» над брезнишкото село Гигинци подариха на Царя икона на св. Симеон Стълпник. Благословеният дар е специално поръчан за Симеон Сакскобургготски по повод решението му да се черкува на Велики Петък в обителта. Изработена от художника Красимир Асенов от Перник, зографисал новия манастирски храм „Св. Силуан Атонски” и други части от обновената света обител.

От канцеларията предупредили братството за
желанието на Царя и монасите били леко притеснени заради строгия пост на този ден, но все пак след като разгледа обиителта, където бившият министър- председател дойде за първи път, той беше поканен на скромна, според обичая за деня трапеза. Игуменът на манастира схиархимандрит Евгений разказа на гостите историята на светата обител и побеседва с тях за силата на вярата и отношенията между църквата и държавното управление.

Царят и придружаващите го се включиха молитвено във вечерното богослужение, което се извършва по най-старите православни последования.

Деца от православни семейства, дошли специално за бослужбата в манастира, пожелаха да се снимат с Царя за спомен от този ден.

Преди да отпътува Симеон Сакскобургготски беше поканен като специален гост на тържествата по повод 200-годишнината от възстановяването на манастира и пълното му ново обновяване, които ще бъдат в средата на юни с участието на високопоставени православни архиереи от братски Църкви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар