18 април 2015

Провиралката над кюстендилското село Лиляч

Провиралка вместо инвитро - тракийско светилище прави съвременни бебета

(Малко познат мегалитен скален комплекс от времето на пеоните се издига над кюстендилското село Лиляч)В страни от туристическите маршрути и популярните туристически дестинации в Кюстендилския край все още остава една наистина магическо място. Местните наричат странните скални образования над село Лиляч „Провиралката” и нямат никакви съмнения, че ако бездетна жена се промуши там, със сигурнаст няма да й се наложат процедури инвитро и скоро ще е заченала.

Предварителната информация за този причудлив феномен е оскъдна. Няколко снимки в нета и бегли разкази на местни хора, които споменават „Провиралката” като природно чудо, но и като силно на енергии място.


До малко познатият мегалитен скален комплекс от времето на тракийското племе пеони се стига по разбит планински път, който се изкачва към възвишение над селото. На местността й викат „Манастира” и наистина на върха има черква. Храмът „Свети Георги Победоносец” е на видима възраст около век и половина и постоянно е заключен. Свещеник идвал само на храмовия празник на Гергьовден, когато тук сред празничната света Литургия става събор и се раздава благословено ястие, наричано на популярен език курбани останало като обичай от древните езически времена. Защо езическите суеверия са живи в религиозната традиция на православния българин и до днес може да се разбере само на няколко крачки от храма, където на пръв поглед са струпани едри каменни късове.

Това всъщност е така наричаната „Провиралка”, която лекува жени от безплодие.Пътека по скалите води първо до параклис в малка ниша, сетне се вие през скални сводове, за да
стигне до огромен камък с тесен процеп под него. След вглеждане в скалата лесно се вижда, че всъщност камъкът поразително прилича на най-долната част на женското тяло отзад с две сочни, закръглени бузи, но в гиигантски размери. Тъкмо под тях трябва да се мушне жената, за да я споходи мечтаното щастие да стане майка.

Изглежда, че силните енергии, които местните усещат и до днес, са били осезаеми и за траките и вероятно затова тъкмо на това място те са устройвали своите мистични ритуали. По поляната около „Провиралката” се забелязват едри плоски камъни с форма на кръг. Според някои това било скална маса за пиршества, според труги пък това са олтарни камъни за жертвоприношения.

Запознати твърдят, че в околността има и непроучен некропол. Археолозите правили само огледи тук, но така и не са стигнали до проучване и разкопки. Това не пречи на местните да разказват като неоспорим исторически факт, че детето на император Юстиниан също се е явило на бял свят едва след като жена му минала през ритуалите под скалата. А това, че точно рожбата на Юстиниян І се свързва с това място, никак не е случайно, защото старите анали съобщават, че този славен римски император бил роден някъде тук.

Според древни източници той произхождал от село с име Таурезиум, а в античността селище с такова име е имало близо до днешното кюстендилско село Таваличево. Тези обстоятелства развихрят фантазиите на краеведи, но и на специалисти, които не изключват възможността под пасбищата около мегалитното светелище да лежи древен град.


На около 800 метра от „Провиралката” има друго, по-голямо по площ скално светилище. Смята се,че то е било предназначено тракийския плебс. Околната местност се нарича „Пещерата”. Някога тази пещера била пълна с прилепи, които по тези места се наричат „лиляч” и според преданието са дали името на селото, най-отдавна споменато в турски документ от 1576 г. До пещерата има свещен лековит карстов извор, който никога не пресъхва, както е останала през вековете магическата сила на „Провиралката”.

За нея свидетелства и популярната ясновидка Василка Анакиева,, която води статистика за 156 бебета, родени след „процедури” на „Провиралката”.

19.08.2014

Няма коментари:

Публикуване на коментар