27 юни 2015

Храм "Св. ап. Петър и Павел-с. Мещица - обновление и архиерейска богослужба

С благословението на Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, неговият епархийски викарий, Браницки епископ Григорий, отслужи вчера обновление и архиерейска света литургия на пострадалия от земетресението през 2012 г. храм „Св. ап. Петър и Павел” в пернишкото село Мещица. В неделния ден за празничната служба в храма се събра многоброен богомолен народ. С владиката в богослужението участваха още протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов, дякон Васил Танев, столичният свещеник Петър Василев, църковните певци Андрей Касабов, Светослав Цеков и др., предстоятелят на храма отец Борис Котев и свщеникът от Перник о. Людмил Колев.

Църквата е строена през 1870-1871 г. от майстора Стойо Йовичков, а през 1872 г. е изографисана от Евстатий Димитров. През 1926 г. храмът е преизписан от Илия Зографски и по-старите стенописи са унищожени. Оттогава са правени само частични ремонти с дарения от местните хора.

Храмът е паметник на културата от местно значение. Пернишкото земетресение нанесе тежки щети на църковната сграда. Сериозно пострадаха и стенописите. Първият проект за укрепването й беше отхвърлен и се наложи да се прави ново обследване и план за конструктивен ремонт. Едва тогава чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за ремонт на църквата бяха отпуснати малко над 57 хиляди лева., без в това да е предвидено реставриране на стенописите. За тях беше направен специален проект от реставратора Стефко Аенски, получил одобрение на НИНКН, но не и финансиране. Тогава бизнесмен с произход от селото дарил 32 хиляди лева за
реставрацията и Ст. Аенски успял да възстанови половината от старите стенописи в автентичния им вид и цвят. Дарителят настоява за анонимност, но беше на неделното богослужение и така стана ясно, че ще плати и останалата част от нужната за вътрешното възстановяване на храма сума.

На хората от Мещица и на дарителите владиката преподаде пастирски поздрав от Светейшия патриарх Неофит, а отец Борис Котев поднесе благодарственото си слово през сълзи от умиление и благодарност към Бога за това, че тригодишните усилия за възстановяване на църквата се увенчаха с успех. Сред присъствалите на литургията беше и народният представител Валентин Павлов, който също е дарил лични средства за обновлението на храма.
Днес църквата има храмов празник и след празничната св. Литургия на богомолния народ беше раздадено благословено ястие за здраве и благоденствие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар