08 април 2017

Деца нашариха великденско яйце с човешки бой

Конкурс "Писано яйце" събра малки художници, научили рецепти и от баба

Великденско яйце с човешки бой нашариха деца от Перник. С рецептите на баба над 90 ученици от 19 общински училища, разделени на отбори, се впуснаха в надпревара "Писано яйце" в центъра на града. Състезанието е традиционно и се прави от десетина години. Организира го общината, а местни фирми помагат финансово, като осигуряват пари за награди и организацията, лакомства за участниците. Обикновено, докато хлапетата рисуват яйцата, техни връстници създават настроение със свои изпълнение на народни песни и танци.


Ерик е на 9 години. Той е роден в родината на татко си Парагвай и там е пораснал, но майка му е българка. Тя работи в световна банкова институция и сега е пратена да изпълнява задълженията си в Гърция. С родителите си Ерик е живял и в Испания Сега той е в родния град на мама и учи български в школата на сдружение "Дай, бабо, огънче", покрива стандартите за първи и втори клас и наесен ще
започне да учи в българско училище направо като третокласник. Откакто е сред българските си връстници, обстановката в занималнята се променила. Ерик недоумявал защо крещят и се карат, не приемал и агресивните игри. Хлапетата възприели бързо неговите обноски, а той усъвършенства с тяхна помощ езика и вече знае повече за Великден. С новата си приятелка Калина от школата и г-жа Йораданова представят на специален щанд декоративни яйца, венчета, украсени с цветя, кошнички и пиленца от името на сдружението. С мама Ерик вече е боядисвал яйца в Парагвай, но само червени и жълти. Сега той живее при баба и дядо в близкото село Рударци и там ще посрещне празниците според традицията и ще се включи в шаренето на яйца.


През това време конкурсът започва. Отборите са получили по едно голямо, средно и малко яйце от гипс. За половин час те трябва да ги превърнат в произведения на изкуството, но за боядисване на великденски яйца. Конкурсният характер на изявата изисква да се спази местната традиция, да се използват техники и мотиви, характерни за района, но и да се прояви креативност и артистичност и да се работи в екип. Председател на журито е директорът на пернишкия музей Венцислава Крумова и преди началото на състезанието тя обявява правилата и пожелава успех на участниците. Някои са приготвили предварителна схема на шарките, други имат само концепция, а част от състезателите разчитат на импровизации. Край масите със състезателите има агитки от фенове и даже плакати в поддръжка на отбора. Освен учители по изобразително изкуство, които са нещо като треньори, в подкрепа на своите отбори са дошли и директорите на някои от училища.


Сред художниците има математици от V клас в природо-математическата гимназия, спортисти от местното спортно училище "Олимпиец", участници в групите за занимания по интереси в програмата "Твоят час". Клубът на децата от Основно училище "Св. Константин Кирил Философ" се казва "От нищо - нещо" . Със своята ръководителка Красимира Мицова те са изработвали красиви неща от отпадъци. Правили са пролетни пана, морско дъно, картини от камъни и миди. За великденските яйца в състезанието са избрали техниката декопаж.

Седмокласникът Марио Андреев от училището в село Дивотино сръчно рисува най-голямото яйце за своя отбор. Той го е направил най-напред червено, а след това изписва върху него картини на цветя, така както баба му ги рисувала с восък върху още топлите яйца преди да ги потопи в боите.


Истинска находка са направили от отбора на 9-то училище. Те решили да изпишат върху най-голямото яйце българска шевица и с изненада установили, че избраната от тях се казва "Бог на българите". Шевицата е нарисувана върху паус, а после внимателно с техниката на индигото се нанася върху яйцето и след това започва оцветяването, обяснява тяхната ръководителка Борислава Борисова. Със състезателите е и директорът на училището Марин Никодимов, който е негов ръководител вече 18 години. Сред всичките близо 420 деца тези с ромски произход преобладават, но училището има специална програма за приобщаването им. От няколко години след 6-ти клас те учат в професионални паралелки за шлосери и шивачки, имат ателие по керамика и стъкло и там са направени яйцата за състезанието.

Докато състезателите работят съсредоточено върху своите произведения, учениците от школата по изобразително изкуство към Обединения детски комплекс рисуват върху високото над 1.7 метра яйце под вещото ръководство на художниците Таня Китанова и Валентин Топалов.

На сцената се изявяват хлапета от детския театър и два състава по фолклорни песни и танци. Шестгодишните Карина, Мария, Габи и Сияна са на опашката на хорцето на ансамбъла "Граовче" и ще пеят, но докато чакат реда си, си разказват, че чакат да дойде Велики четвъртък, защото тогава ще боядисват яйца с майките.


Удивителни красоти са нарисували по яйцата децата вече. Отборът на училище "Св. Иван Рилски" е нашарил яйце с българския трибагреник и знамето със звездите на Европейският съюз с идеята , че великденската традиция за боядисване на яйца е без граници. Все пак журито отличава на първите места отборите, които са се съобразили с правилото от местната традиция първото яйце да е червено.

Наградите раздават кметът на Перник Вяра Церовска и нейната заместничка Севделина Ковачева. На децата и техните ръководители пожелават весел Великден и добро настроение.Няма коментари:

Публикуване на коментар