01 април 2017

Руски монах стана шоумен

Йеромонах Фотий (Мочалов)
След победа в „Гласът", с благословение от патриарха Йеромонах Фотий (Мочалов) служи на Бога с пеене

Телевизионният певчески конкурс „Гласът” е популярен в много страни по света. Форматът дава възможност на талантливи хора да печелят популярност с пеене. Изкушени от тази възможност се оказват и таланти, посветили живота си на Бога. Преди две години в Русия монах спечели първото място и стана търсен участник в различни концерти. Преди него монахинята от Сицилия сестра Кристина спечели италианската версия на „Гласът”, а в момента свещеник участва във седмото издание на формата в Украйна.


Йеромонах Фотий (Мочалов) от Свети-Пафнутиевия манастир край град Боровск в Калужска област стана истинска шоу звезда след като през 2015 г. спечели музикалното шоу „Гласът на Русия“. Той е роден в нерелигиозна семейство. Още от дете се готвел да стане музикант, учил пиано, бил солист на музикалната школа и детския църковен хор. Мечтаел да стане композитор и пишел филмова музика.


Едва 16-годишен прекъснал обучението си в музикалното училище и през 2002 г. със семейството си емигрирал в Германия. Там се научил да свири на орган и започнал да изкарва пари като свири на католически и протестантски служби. Участвал и в органови концерти. През 2005 г. се върнал в Русия с решението да посвети себе си на монашеството и бил приет в братството на Панфнутиева Боровски манастир под духовното ръководство на схиархимандрит Власий (Перегонцев).

В манастира открил нова насока в творчеството – професионалното пеене. Започнал занимания с професионалния педагог-вокалист Виктор Твардовски. Когато гласът му се развил достатъчно, започнал да изнася концерти и запъсил два албума с кавъри. За монах бил постриган през 2010 г. , а след три години станал и йеромонах – с право да води богослужение. Сега той е ръководител на хора на манастирското братство. Освен това се занимава с дизайн и оформление в манастирското издателство. През свободното си време се занимава с фотография, видеомонтаж, учи чужди езици.

През 2013 г. направил заявка да участва във втория сезон на телевизионното шоу „Гласът”, бил поканен на кастинг, но не се решил да поиска благословението на своя митрополит и затова не участвал в конкурса. През 2015 г. отново заявил желанието си да участва във формата и тогава от телевизията с писмо поискали от митрополита да благослови о. Фотий за участие в конкурса. Разрешението било получено и на първото прослушване обаятелният отец Фотий изпълнява арията на Ленски от операта „Евгений Онегин”. Веднага получил благосклонноста на журито, а и на публиката и така се стигнало до победата му в „Гласът на Русия”.

Още на следващия ден монахът победител получил поздрав не от кого да е , а от предстоятеля на Руската Православна Църква патриарх Кирил. „Това начинание от самото начало беше изключително спорно и бих казал: опасно за монах, защото естрадата и монашеското призвание са несъвместими. Но резултатът за мое учудване се оказа положителен и за самия отец Фотий, а и за всички, които го слушаха и обикнаха.“, пише тогава Светейшият Кирил. Той пожелава на Фотий да съхрани „тази скромност и естественост в поведението, която е присъща на монашеското звание и по която хората – както църковните, така и нецърковните, определят духовното състояние на свещенослужителя”. „Искам също да напомня, че избраният от теб монашески път по своето значение и смисъл превишава тази победа, която ти удържа. В края на краищата, много хора са гласували не само заради гласа, но и заради образа“, пише още патриарх Кирил.

През следващите месеци и години монахът Фотий непрекъснато е канен за участия в концерти и телевизионни предавания, но независимо от това той старателно изпълнява монашеското си послушание. След запитване от неговия игумен как да постъпва с неговата популярност, патриарх Кирил даде обяснение, че вероятно това е неговият начин да служи на Бога и да проповядва Неговата истина.

Монахиня Кристина Скучия

Сицилианска монахиня победи в Италия


През 2014 г. монахинята от Сицилия сестра Кристина Скучия спечели италианската версия "Гласът", след като седмици наред представянето ѝ беше следено с ентусиазъм от милиони фенове в страната. Тя също се превърна в музикална сензация. Тя е родена в Южна Сицилия на 19 август 1988 г. През 2009 г. станала послушница в манастир и след това две години помагала на бедни деца в Бразилия и едва след това приема монашество. Кристина се е посветила на Бога, след като участвала в мюзикъл, посветен на монахинята Анджела Меричи. Тя е живяла през XVI век и е основателка на сицилианския Орден на урсулинките. Точно в него служи сестра Кристина. Неговите 20 000 последователки по света живеят в желана бедност и смирение. Те даряват всичко, което имат на бедни и страдащи
По време на конкурса Кристина завладява публиката с песента на известната американска соул певица Алиша Кис – “No One”. Над 50 милиона от цял свят са чули изпълнението на монахинята в Ютюб. “Бог ме е дарил с глас. Той не е само мой, а принадлежи и на вас", казва монахинята при първото си участие в конкурса, а като го печели "Гласът на Италияа " призовава публиката с нея да произнесе хорово молитвата "Отче наш", за да благодари на Всевишния.

Отец Александър Клименко 

Свещеник се бори в Украйна


В седмото издание на "Гласът на Украйна", което се провежда в момента на "слепите" прослушвания се яви свещеник от град Березан в Киевска област. Отец Александър Клименко така чувствено изпълни песента "Майчина любов", че мълниеносно обърна креслата на четиримата членове на журито към себе си, които не можаха да скрият удивлението и възторга си. Участието му във формата продължава.

standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар