30 юни 2018

Светини гостуват в Силистра

Светини от Руската църква гостуваха в Силистра за Петровден

Двама владици служиха за храмовия празник на катедралата "Св. Петър и Павел"


Светите апостоли Петър и Павел да пазят Силистра от всяко зло. За това се молиха вярващите по повод храмовия празник на катедралния храм в града. Към това ги прикани главата на Доростолска епархия митрополит Амвросий като домакин на празника - по стародавна традиция от древността и до днес паметта на двамата апостоли първопрестолници едновременно се почита на 29 юни, но и на 30 юни, когато е Събор на светите дванадесет апостоли.


Тържествено беше посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица Одигитрия-Байталска.
 Празникът стана повод в града за поклонение и благословение на вярващите да гостуват частици от светите мощи на свети Лука Кримски-Симферополски и на св. блажена Матрона Московска. В навечерието на празника тържествено в катедралата беше посрещната и чудотворната икона на Пресвета Богородица Одигитрия-Байталска.

Светините бяха придружени от висши духовници от Руската православна църква, а празничната света Литургия оглавиха митрополит Амвросий и архиепископ Юстиниан от Калмикия. С двамата владици служиха много духовници от епархията, страната и от съседна Румъния.


Да се поклонят на светините, да изразят почитта си към светите първопрестолници Петър и Павел, да отправят топли молитви към Христовите апостоли, наречени от Църквата "първовърховни", дойдоха много силистренци.

Гости на празника бяха и голяма група поклонници от близкия до Силистра румънски град Кълъраш, дошли да се поклонят на гостуващите светини и да се присъединят към общата молитва с православните си братя е сестри от тази страна на Дунава. Облечените благочестиво гостенки не изненадаха хората в храма нито с външния си вид - почти като на монахини, нито с това, че прекараха по-дългата част от богослужението на колене, а този коленопреклонен поклон не се вижда често в нашите храмове. От това стана ясно, че те са чести гости на богослужбите в Силистра и са добри познати с местните. След прегръдки и целувки се видя как си общуват с по няколко думи на български, а силистренци - с ключови фрази на румънски.

Да се черкуваш в катедралния храм „Св. св. ап. Петър и Павел“ в Силистра си е особено благодатно. Внушителната черква е посроена преди повече от от 150 години, а сега е обновена и благоукрасена и изглежда внушително. Има твърдение, че това е най-богатият на светини храм у нас. При посещението си в България през 2001 г. папа Йоан Павел ІІ дари на Силистра част от мощите - дясната раменна кост, на живелия през III век в древния крайдунавския град Доростол (днес Силистра) св. Дасий и сега те се покоят в специална мощохранителница в катедралата.

 Тук има мощи на светите мъченици Марк и Юлий Доростолски - преданието разказва, че 23-ма светци-мъченици са пролели кръвта си за вярата в този район.

В храма се съхраняват и мощи на св. мъченик Емилиан Доростолски, изгорен на клада през четвърти век заради исповядзаната от него християнска вяра.

 В храма има и мощи на света преподобна Димитра Киево-Доростолска, родена в Силистра през 1810 година като Матрона Александровна Егорова, а след като се замонашила основала .  е Киевския Свето-Въведенски манастир.


В ляво от входа на катедралата има специална мощохранителница като икона, където са вградени светини от около 30 светци.

В специално сандъче са и частици от частните мощи на светите апостоли Петър и Павел. Основна заслуга за тази благодатна сбирка, както и за благоукрасата на храма и за организацията на празниците има протосингела на Доростолска епархия отец Добри Чаков.

 В църковните среди у нас, а се оказва и зад граница се носят легенди за това как той през всичките не малко години на служение на Бога ревностно събира свети мощи не само за силистренската катедрала. Дарени от него светини има и на много други места в църкви и манастири даже в съседна Румъния.


Протосингилът на Доростолска епархия е неуморен в служението на Бога, Църквата и хората.
Затрогваща е пастирската грижа на този духовник към неговите енориаши, но и към всички вярващи и човеци. За това свидетелства и архиепископ Юстиниан Калмикски, който сподели, че с о. добри го свързва вече 30-години братство и приятелство, но в неговите очи българският свещеник си бил още юноша, вероятно заради мчистото му сърце и добротворството му.
В навечерието на празника в храма имаше вечерно богослужение, съпроводено - бдение с петохлебие и о. добри с грижа споменаваше името на всеки от болеещите или имащите нужда от друга благодатна подкрепа. Най-добре се усети колко го обичат хората в очите малко момиченце, подредено първо в редицата от хора, спазили Петровия пост, минали през изповед и получили разрешителна молитва да се пречестят.

С любов споменават името на о. Добри и в съседна Румъния. Гости за празника на силистренската катедрала от Софийска епархия, водени от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор използваха случая да се поклонят в няколко румънски манастира, близо до Силистра.






С благодатното с ходайството на о. Дибри те бяха посрещнати в девическите манастири край селищата Липница и Струнка, в мъжкия манастир Дервент. те са сравнително нови, разрастват се през последните десетина години, но имат завидно за нашата действителност число калугери и калугерки. И там с умиление те показват дарени от о. добри Светини и споделят с благорност неговото име зради всичката оказана им лично от него помощ.


Разбира се, най-важни на този ден бяха хората с името Петър и в края му един от празнуващите като благодареше на всички поздравили го припомни, че св. Петър е, който държи ключа към рая и пуска всички други заслужили за това там. Но той самият остава вечно пред портите му, при това с гръб към тях. Подвигът на първовърховните Христови апостоли припомни в проповедното си слово и митрополит Амвросий, като подчерта, че със своята ревност те са поучавали и показвали как трябва да живеем, за да бъдем Христови и какво може да направи човек, който отдава живота си на Бога.




Църквата е създала словото и това трябва да се знае и помни - Спасителят ни е оставил Църквата като събрание на живеещите в Неговата истина и с Неговите заповеди, Църквата е създала и Словото, и книгите и иконите, църквата е която ни събира и през държавни граници, поучи архиепископ Юстиниан и така изрази празничната радост на всички, изпълнили на Петровден силистренската катедрала.




Снимки:

1 - Светини от Руската църква гостуваха в Силистра за Петровден

2 - Тържествено беше посрещната чудотворната икона на Пресвета Богородица Одигитрия-Байталска.

3 - Протосингилът на Доростолска епархия е неуморен в служението на Бога, Църквата и хората.

4 - Митрополит Амвросий и архиепископ Юстиниан Калмитски оглавиха празничната света Литургия

5 - Най-малката причастничка след Петровия пост.

6 - Наред с мощите на доростолски свети-мъченици в храма има и специална мощохранителница с около 30 други светини.

7 - над 150-годишната катедрала "Св. Петър и Павел" в Силистра изглежда достолепно.

8 - Благословен ястие имаше за всички дошли на празника

9 - При румънското село Липница се разраства нов манастир с параклис на св. Дасий Доростолски и Доростолка епархия помага на сестрите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.