07 април 2008

Църковната свещ е нашата безкръвна жертва

Тези дни свещеници ни призоваха пред Великден да купуваме свещи само от храмовете. Това стана повод за следващите редове.
Верни на апостолската традиция, православните християни и до днес запалват в храма църковни свещи. Восъчните свещици са символ на духовната светлина и скромно жертвоприношение пред Бога. Когато се запалва свещ, добре е да се произнасят думите „ Господи, дай ми да живея в светлината на Твоята истина”.
Восъкът на църковната свещ е мек и крехък и говори за нашата готовност да се подчиним на Бога. Свещта е свидетелство за вярата, за причастността на човека към Божествената светлина. Тя символизира пламъка на нашата любов към Господ, Божията Майка, ангелите и светиите. Отнасяме с благоговение към нея. Свещта е нашата скромна безкръвна жертва.
Обикновено купуваме свещи при влизане в храма. От възможностите на християнина зависи колко и какви свещи ще купи. И понеже е жертва, редно е да бъдат закупени от Църквата, а не от търговците. Когато свещите се купуват вън от храма, те имат само обредна цел и губят смисъла си на жертва, престават да бъдат нашият принос пред Божия олтар, дори да са запалени в храма.
В храма свещиците се поставят на специално приготвените за това светилници. На високите свещници се запалват за здраве и успех, в сандъчетата с пясък се палят за упокой на душите на мъртвите. На Възкресение Христово, на Велики четвъртък и някои други празници запалените свещи се държат в ръка през цялата служба и на литийното шествие.Често християнинът като купува свещите, ги нарича за сбъдване на свои желания или за здраве и сполука. Това не е грешно. В много храмове се спазва неписаното правило първата свещ да се запали пред иконата на Иисус Христос, втората - пред образа на света Богородица, а третата за упокой – на пясъка.Освен при посещаване на храма, на обществено богослужение, свещи могат да се палят и при четенето на молитви – у дома. Те предварително се купуват от църквата и се запалват при изпълнение на сутрешно или вечерно молитвено правило, по време на панихида, молебен, водосвет, маслосвет и др.

1 коментар:

  1. Единствената безкръвна жертва е евхаристията; другото е светотатство.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.