12 октомври 2008

Медиите виновни за световната финансова криза,ама друг път

Нещата в нашата страна са стабилни. Това не означава, че не трябва да мислим с няколко хода напред и че не трябва да се съобразим с това, което се случва и да направим необходимото. Така българският министър на труда и социалната политика Емилия Масларова коментира световната финансова криза и отражението й в България. Според нея медиите преувеличавали опасността от икономически колапс.
Не за пръв път медиите са виновни. И може би злият Иван Костов.
Цитатът на Маслорава не е избран случайно. При нея всичко е по мед и масло и много розово.
Медиите приканиха да коментарат срива във световните финанси икономисти от различни нива и цветове/светове. Повечето от тях предупреждават да се вземат мерки овреме и да не се лежи на кухи тези.
Само управляващите в България не виждат рискове и опасности. Но при тях това е въпрос на морал. Или липса на морал.
А световната финансова криза има и морални и философски измерения.
По темата световни медии дадоха трибуна на един млад български монах, йеродякон Никанор от Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край брезнишкото село Гигинци. Преди да препрочете спасението на душата, той се е занимавал с правене на пари. Работил е като финансов брокер и е разигравал позиции на световните финансови пазари. Духовникът се опита да обясни, че проблемите са заради човешката алчност, която води до разчовечаване. Кой обаче да го чува в морето от безбожници и човеци, за които Божият закон подлежи на заобикаляне като законите, писани от политици.
Медиите не са виновни пред слепите и глухите, обладани от страстта да богатеят тук и сега и забравили да трупат "капитал" за вечния живот.

Йеродяконът Никанор съветва човеците датрупат нетленно богатсво ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар