14 октомври 2008

"Уволнението" на Станишев и идейната безпомощност

За БСП подписката на партиите от ЕНП е циркаджилък, но за всеки случай Кабинетът я дава на държавното обвинение


Подписката, която партиите ГЕРБ, ДСБ и СДС събраха под "заповедта за уволнение" на премиера Станишев и представляваното от него правителство била проява на идейната безпомощност на десните. Това е част от определението за инициативата, формулирано от председателя на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов на пресконференция в Перник.

Според Найденов подписка за уволнението на премиера и правителството е пълен провал, доста голям фарс и политическа безвкусица. По думите му фактът, че са експлоатирани особено значими и важни дати от българската история, защото началото на подписката беше поставено в деня на Съединението, е проява на безвкусица и политическа спекулация. Найденов коментира, че чрез подписката опозицията се опитва да поддържа непрекъснато напрежение в страната, да търси конфликти и да залага на разделението. Идейната безпомощност на опозицията се доказвала с липсата на разумни предложения, свързани с политиката, необходима на България.
Найденов смята, че подписката е по-скоро демонстрация на политическа активност отколкото на сериозни намерения, както и на търсене и създаване на достатъчно силно и негативно настроение срещу правителството. ГЕРБ, СДС и ДСБ, които по думите му сполучливо са наречени ВИП-опозиция, търсели собствената си консолидация и апробирали как работи "етикетът" ЕНП с оглед на евентуално общо участие в следващи избори.

Депутатът обвини, че при събирането на подписката са прилагани манипулации и обещания за енергийни помощи и социално подпомагане. Установени били еднакви почерци и еднакви подписи. Найденов беше категоричен, че подобна манипулация е на крачка от купуването на гласове. Той изрази надежда, че парламентарно представените сили ДСБ и СДС, "които участваха в дебатите, свързани с купуване на гласове, да са наистина искрени, когато заклеймяват, отричат и отхвърлят подобна уродлива практика в българската действителност".

Междувременно стана ясно, че урната със заповедите е прибрана в МС, без да бъдат предупредени организаторите. Нещо повече - Кабинетът има намерение да занимава прокуратурата с редовнастта на подписката, сякаш държавното обвинение не е натоварено с по-важни дела. Но това не говори ли , че опозицията, наречена от премиера Станишев "циркаджии" го притеснява и че подписите на над милион българи, колкото и да са нередовните сред тях, все пак наистина говорят за идейна безпомощност, но не на опозицията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.