09 август 2010

Как прекарахте почивника?Как прекарахте почивника? Питаха ли ви днес по понеделнишки колегите или близки, или приятели, с които не сте се виждали през почивните дни. Не са! Не са защото думата „почивник” е нова. Тя се появи във Фейсбук, а най-упорито я разпространява писателят и литературовед Йордан Василев, съпруг на поетесата Блага Димитрова.

Всъщност думата я измисли някой друг - една дама,чието име, моля да ме прости изумих. Но Данчо Василев така я хареса и сега прави всичко от себе си да я наложи. И има всички основания.

Вместо купешкото „уикенд” къде, къде по-добре е да се казва "почивник". Така че, на когото му е харесала спокойно може да си я сложи в речника си и да я употребява, ако не обича чуждиците.

Не е само тази дума, която можем да сменим. Данчо Василев дава и други примери – вместо касае може да се казва отнася се, вместо финализира – завършва, вместо реновация – обновяваване. Примери всеки може да извади колкото си поиска от писмената и разговорната реч. Лошото е, че и хора на словото не са прецизни в изказа си.

А още по-лошо е когато си принуден да употребяваш чуждици, защото са избрани за наслов на нещо си. Такава дума е „съхрани”. Сами се сетете за какво става дума, но калко по-хубаво е ако опазваме българското.

3 коментара:

 1. Повече от година назад в интернет пространството се разпространи ПОЧИВНИК! Хубаво е,че все повече хора го приехме за заместител на "уикенд" .Винаги съм държала на авторството и предлагам да се разпространи името на автора! Споменавайте името й, за да се популяризира и думата, и автора! Ето нейното съобщение до мен и до всички в мрежата!
  Фейсбук профил на Весела Кулева - Vessela Kulev

  "За да спестя недоразумения и въпроси - наистина аз съм авторът на неологизма 'почивник' като събирателно на събота и неделя/ край на седмицата/ уикенд: от 1994 г. пролетта, за което първо произнасяне и налагането му сред близки и приятели има свидетели (потърпевши, отучени от уикенд). Ползвайте го със здраве и ме споменавайте с добро - Весела Кулева (род. Илиева)"
  Розалия Максимова
  Фейсбук - Rozalia Maxim

  ОтговорИзтриване
 2. Иван Стефанов15 ноември, 2012 19:26

  Весела Кулева наистина е един много ерудиран и скромен човек! Освен на тази нова дума тя е и автор на прозрението "Бог е евреин!"

  ОтговорИзтриване
 3. Предлагам и следните нови думи за ваш размисъл:
  портмоне - паричник (думата се използва в македонски, който е български диалект)
  лифт - жичница (думата се използва в македонски и словенски)
  тротоар - плочник (думата се използва в хърватски и словенски)
  лаптоп - преносник (думата се използва в словенски език)
  десктоп - настолник (по аналогия)
  тъчскрийн - допирен екран (вече се използва)
  хендсфри - безръчно (устройство)
  блутут - син зъб (буквални преводи се използват)
  и стигаме до
  компютър - изчислител (съкратено от тодорживковския термин електронно-изчислителна машина)

  ОтговорИзтриване