20 януари 2011

Най-старият манастир в Европа се намира в България


Най-старият манастир в Европа се намира в България. Учени доказват, че през 344 година св. Атанасий Велики основава манастир до днешното село Златна ливада, близо до Чирпан. Там и сега има манастир, действащ е, макар от онези времена преди близо
1 700 години да е останала само постницата в скалите.

Мислех си, че поназнайвам нещичко за манастирите в България. Този факт обаче се оказа изненадващ за мен. Научих го едва преди около година и лятото – на Голяма Богородица, когато е рожденият ден на мама, двете в компанията на приятелки, с Божията помощ, посетихме светата обител.

Преди това погуглирах и научих повече за манастира и неговата история предварително. Има няколко вестникарски публикации – в „Новинар” и в „Сега”. Манастирът има собствен сайт.

Твърди се с голяма доза сигурност, че манастирът край Златна ливада, село близо до Чирпан, е основан от св. Атанасий през 344г. и е най-старият в Европа.

За това сведетелства обстоятелството, че свети Атанасий - египетски богослов и духовник, Александрийски патриарх от 328 до 373 година, взема дейно участие през 343-344 г. във втория Вселенски събор, наречен Сердикийски. Вторият Вселенски събор е бил свикан в днешна София, в старата базилика „Св. София” и вероятно в манастира, чиито останки са открити над сегашния Южен парк в долната част на ул. „Козяк“ в кв. Лозенец на столицата. Известно е, че на този Вселенски събор св. Атанасий защитава църковното учение от ширещите се в онези времена тези на арианството.


Пътувайки за събора, светията отседнал за известно време край римска пътна станция и крепост на около 30 км от Верея (днешният град Стара Загора). Това е посочено в житието на светията, а вече било потвърдено и от сървеменните научни изследвания.. Там Александрийският патриарх Атанасий живее в една пещера с извор до нея. Докато е бил на това място св. Атанасий проповядва, лекува и в 344 г. основава манастир.

Днес обителта е въстановена. Казват, че е действащ женски манастир, но когато аз бях там монахини нямаше. Беше един свещеник в храма, изглежда със съпругата си. Беше много зает да продаде каквото може на многобройните гости и малкото поклоници.
Храмът не е много голям, за това пък има обширна манастирска сграда, видимо нова.



Научих, че в своята близо 1 700-годишна история манастирът многократно е разрушаван и съграждан наново. Легендите разказват, че там са се крили Васил Левски и други комити от освободителната борба. През годините на комунизма, подобно на много манистири в България, светата обител е била превърната в овчарник.

Местните хора разказват, че при вземане на важни решения обикновено св. Атанасий ги спохожда на сън, бди над тях и манастира и молитвено се обръща към Бога за Неговото благоволение.

Особено бях впечатлена, че новата сграда е построена през 80-те години на миналия век по идея на Людмила Живкова. Тогава и са правени някои научни изследвания. Но не съм сигурна дали е бил отчетен фактът, че на това място е имало манастир, основан от св. Атанасий. Възможно е, да са били открити реликви.



Иска ми се наистина да е доказано е, че това е първият християнски манастир по българските земи и най-старият в Европа, следван от "Кандида каса” в Шотландия от 360г. и два манастира във Франция основани от св. Мартин през 373 и 375г. А и да не е така, какво ни пречи да го вярваме и да отправяме молитви за застъпничеството на св. Атанасий.

През 2003 г. светата обител край Златна ливада е посетена от 115-тия Александрийски патриарх Петрос, който подарява изключително ценна и силна египетска икона на св. Атанасий. Тя се пази в храма.

Самият манастир е разположен малко над селото. Покрай него в дерето минава река. Казвала се Стара река – водата и беше мътно бяла, не разбрах от какво.

В скалите над реката има постница - чудотворна дупка, обитавана от самия светия и неговите следовници в дни на пот, молитва и усамотение. От там поклониците минават за здраве и благодат.
















В близост е и манастирското аязмо с чудодейна, благословена вода.








Над манастира се виждат останките на важна крепост, която се е намирала на пътя Константинопол-Сердика.

Потокът от туристи и поклоници е привлечен и от многото легенди за изцеление, и от поколонически и познавателен интерес. Храмовият празник е на 2-ри май и тогава тук се събирало хилядно множество. Надявам се славата му и прославата на св. Атанасий да расте.


1 коментар:

  1. Това е истинско чудо и съкровище за нас православните християни в България. Дано да го посетя някой хубав ден!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.