28 февруари 2011

Претендент за президент - рано пиле, рано го колятПартиите в България и особено парламентарно представените сред тях, много плахо подхождат към предстоящите избори за президент, или поне така изглежда на повърхността. Според поговорката раното пиле, рано пее, но и равно го колят или го топят, че има много апартаменти.

Всичките партийни лидери казват, че още е рано да се говори за президентски избори и сега има други по-важни теми. Сякаш сме държава от люде кой от кой по-подходящ за държаван глава и когото да посочат, все ще е подходящ. А дали е така?

Ако за критерий се ползва настоящият президент, отговорът може и да е утвърдителен.

Пък и вече има два-трима заявили се кандидати. Единият е лицето Алексей Петров – клиент на Темида, бивш агент на ДАНС или на организираната престъпност в ДАНС, осветлен от Румен Петков като министър на вътрешните работи.

Другият е Волен Сидеров. Той докато имаше трибуната на телевизия СКАТ, все изтърваваше по някое изречение по адрес на циганите, което после опровергаваше. Освен това не бива да се забравя, че Волен носи основната вина за втория мандат на Първанов. Ако той не беше алтернатива, сегашният обитател на „Дондуков” 2 може би щеше да пише историята на Газпром. Как ако не с неготивен вот да обясни преизбирането на президент, който след дълго мълчание, а и отричане, си е признал съпричастност към репресивния комунистически апарат.

Потенциален кандидат за президент е и Батето Иван Славков. Казват даже, че вече има инициативен комитет, застанал зад неговата кандидатура. Кой знае, може би пък зетят на някогашния Първи да е достоен, ако не за друго то поне за това, че умее да пие и поне има харизма.

В общественото пространство и медиите се спрягат и имената Царя и първия български еврокомисар Меглена Кунева. Понеже държавата ни е република, а не монархия, може и от Бога да има промисъл през 40-те библейски години на лутане през пустинята на промяната монархът да е и премиер, а защо не и президент.

Меглена Кунева е наистина стойностен човек и трудно се вписва в българската политическа менажерия. Дано не му е платено на Слави Трифонов да не я критикува, и дано неговия PR да не се окаже мечешка услуга за нея. За жалост толкова високо интлигентен човек като Меглена, няма как да получи доверие от простолюдието, макор да умее да обяснява и найсложни казуси разбираемо. Това качество може да го има сачмо чевек, който разбира какво говори, а не повтаря заучени фрази. Който и друг да бъде претендент за президент едва ли ще е по-достоен от Кунева.

От БСП също пазят в тайна своя кандидат и мълчат по темата като в стихотворението за разпита на комуниста Антон, който бил не човек, а желязо. Споменават се Ивайло Калфин, Меглена Плугчиева(главен преговарящ по глава "земеделие", договорил сегашния хал на земеделските производители у нас), даже Корнелия Нинова. Съпричастни с тайните на "Позитано 20 казват обаче, че фаворит им бил главният прокурор Борис Велчев. На него Яне Янев се канел да противопостави предшественика му Никола Филчев.

Сините още умуват, въртят се много имена, но достолепен човек като Неделчо Беронов едва ли ще се намери, а и там ще се търси консенсусен кандидат.

Врачките обаче се надпреварват да вещаят, че следвящият президент ще бъде от ГЕРБ. В това увери даже шефът на предизборния щаб на управляващите, който по съвместителство е и вътрешен министър (за всеки случай). Говореше се, че него ще го кандидатират – все пак изглежда да е почел не само „Винету”. От НАП го изкараха чист откъм имоти и пари, въпреки нелицеприятната картинка, но нещо с тъщата и тъста му се обърка и сега всичките в семейството заедно и с бебето София ще трябва да се обясняват как е направен ремонт, като парите са дадени след завършването му. Все пак врачките може да познаят, защото везните в ГЕРБ накланяли към столичната кметица Йорданка Фъндъкова.

Не е изключено и други да се борят за креслото на „Дондуков” 2 , никога не сме застраховани от екзотика.

А до изборите е добре да помним поговорката „Всеки народ си заслужава управниците”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар