11 септември 2011

11 септември – 10 години по-късноДесетата годишнина от самоубийствените терористични атаки на 11 септември 2001г. беше отбелязана днес не само в Манхатън на Кота нула, но и по целия свят. Дали обаче за 10 години светът успя да направи своите изводи и поуки или цялото човечесво самоубийствено продължава да се поддава на изкушенията на омразата?!

През целия ден медиите по света и у нас посветиха часове от програмите си и специални материали на годишнината. Очевидци разказваха спомени. Експерти и дипломати коментираха случилото се. Разузнавачи и журналисти обясняваха детайи.

Сякаш няма спор, че след тази дата светът е станал различен.

Фактите и официалната версия за събитията са широко известни, но не по-малко популярна е и конспиративната теория за този ден.

В самите Съединени щати има много хора, които не вярват на властите за разпространяваната версия и до днес задават въпроси на които търсят отговори, но не каквито и да е, а логични.


В този ден, на хората, които са приели да живеят в името на Божията истината и законите на Бога, независимо от религията им, не им остава нищо друго, освен да се молят за спасението на душите на загиналите невинни жертви, но и на подбудителите и извършителите на зловещата касапница. Президентът на САЩ Барак Обама прочете днес част от Псалм 46:

1. Бог е нам прибежище и сила,
2. бърз помощник в беди,
3. затова няма да се уплашим, макар и земята да се разклати и планините да се преместят в сърцето морско.
4. Нека бучат и се подигат водите им, нека се тресат планините от вълнението им.
5. Речни потоци веселят Божия град, светото жилище на Всевишния.
6. Бог е всред него; той няма да се поклати: Бог ще му помогне от ранно утро.
7. Разфучаха се народите; дигнаха се царствата: (Всевишният) даде Своя глас, и земята се разтопи.
8. Господ на силите е с нас, Бог на Иакова е наш застъпник.
9. Дойдете и вижте делата на Господа, - какви опустошения направи Той по земята:
10. прекратявайки войните докрай земя, строши лък и пречупи копие, колесници с огън изгори.
11. Застанете и познайте, че Аз съм Бог: ще бъда превъзнесен у народите, превъзнесен по земята.
12. Господ на силите е с нас, Бог на Иакова е наш застъпник.


Но забравило Бога човечеството продължава да се ожесточава. Войните не спират. Продължават да гинат хора в името на борбата с тероризма, вместо да се търсят и изкореняват причините за тероризъм.

Всяка година на 11 септември, и не само на този ден, си мисля колко по-справедлив щеше да е светът, ако средствата с които се отнема свободата в името на сигурността, се вложат в създаване на по-справедлив свят за всички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар