12 септември 2011

Вековни дъбове служат като зарядноВековни дъбове в трънския край служат като зарядно за столични чиновници. Дървета на по 800 и повече години се издигат на много места. Те са оцелели главно около свети места - църкви, полуразрушени манастири, оброци.При черквата „Света Петка” в трънското село Пенкьовци, която била част от манастирски комплекс, са оцелели три вековни дъба. Съвсем до оградата на храма има един, който е цяр, а другият е благун. Служителка от Министерстовото на икономиката, с корени от този край, идвала специално по няколко пъти в годината, опирала се до благуна и така зареждала жизнена енергия, разказват местните.

Третият огромен дъб се намира до оцелялото през години килийно училище, което до 1960-та година било даже прогимназия. Но като направили ТКЗС-то, народът се пръснал и школото било затворено. Сега под този дъб има импровизирана сцена и там се правят всяка първа събота на юни местните събори.
В Пенкьовци вековен дъб има и до рухналата черква „Св. Никола” в гробището. Смята се, че е строена около 14 век, но минали по тези места черкези я опожарили. Предание разказва, че на вековното дърво бил обесен местния свещеник Стефан. Турци го овесили на дъба, защото бунел потството си.До храма „ Св. Богородица” в съседното село Докьовци също има вековен дъб. Преди години върху него падна мълния, но екип на Гражданска защита спаси столетника. Тогава и по дървесните кръгове се разбра, че това, а и другите вековни дървета в околността, са наистина на по 800 години.

За посветените в християнството, вековните дървета са природна забележителност, оцеляля по Божия промисъл и защото растат по свети места. Изкушените от окултните вярвания обаче смятат, че като опрат гръб на дървото и залепят длани до кората му, в тях ше се прелее от зелената енергия на дървото.
Опитвали магическите сили на дъба твърдят, че може да лекува. След „прегръдки” с дървото се чувствал прелив на нови сили, а мисълта се избистряла и прояснявала.
От древни времена се помни приказката, че човек на когото предстои да вземе важно решение, е добре да постои при дъбово дърво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар