17 септември 2012

Празник на мъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София


На 17 септември Светата Православна Църква почита мъчениците Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, чието име, както е известно, означава „премъдрост”. Те са живели в края на първия и началото на втория век след Христа в Рим. Не случайно София нарекла трите си дъщери с имената на трите най-големи християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Самата тя била ревностна християнка и така възпитавала и децата си.

На почтената София свещените клонки Вяра, Надежда и Любов посрамиха елинската мъдрост* с благодат; и пострадали, се явиха като победителки, увенчали се с нетленни венци от Владиката на всички.(кондак)

В живота й намерили ярко отражение думите на св. апостол Яков: "Мъдростта, която иде отгоре, е първом чиста, после мирна, снизходителна, отстъпчива, пълна с милосърдие и с добри плодове, безпристрастна и нелицемерна" (Як. 3:17).

Още невръстни момичетата били подложени на жестоки мъчения заради вярата си. Когато майката с трите си дъщери се изправили пред своите съдници, те сияели със спокойствие, сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Трите сестри останали непреклонни във вярата си и една по една били обезглавени. Майката получила разрешение да ги погребе и три дни останала на гроба им, унесена в молитви, а после и тя издъхнала. Християни погребали светата майка при нейните дъщери. Това станало през 126 г.

Христовата църква почита и света София за мъченица, понеже като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.