22 декември 2012

Е, няма край (на света) и това е!


Много дълго средствата за масова комуникация от всякакъв род обясняваха на човечеството как според древен календар на индианския народ маи светът ще свърши тъкмо на фаталната дата 21.12.2012. Когато едно нещо се повтаря многократно, нали знаете, все някой се хваща, че е истина.
За човек във вярата такива пророчества не са страшни, защото той живее с мисълта за Страшния съд и стремежа със всеки свой ден и с всеки миг да заслужи вечността в Царството Небесно. Но за хората, отдадени на материалния свят и парите, страхът от сетния час е неприемлив, защото тогава ще им се наложи да се разделят с всичко, което са трупали и е било смисъл на живота им.
Моя приятелка веднъж със страх ме попита:”Ами ако е истина?”. Препоръчах й да чете Откровението на св. Йоан Богослов, защото все пак я познавам като над средно интелигентна.
Няколко дни преди фаталния ден мой познат, почтен бизнесмен, изкушен и от изяви в политиката ми сподели, че не му е безразлично. Предната вечер като гледал по телевизора не друго, а „Нейшънъл джиографик” на екрана постоянно присъствала лента с надпис „” дни до края на света”
И все пак сякаш хората, които гледаха на майтап цялата истерия за края на света, от която някои се възползваха, за да изкарат пари, бяха повече. Лакмус за това са социалните мрежи. И както се случи тази година, когато силно земетресение друсна Перник и мнозина се евакуираха във Фейсбук и го удариха на шеги и закачки, така и около края на света вицовете сякаш бяха повече от страховете.
Картинки със забавно съдържание се споделяха на профилите на мнозина, а статусите с шеговит подтекст трудно можеха да се проследят.
В навечерието на фаталния ден някой реши да покани всички, които искат да оцелеят в България:


Друг майтапчия пусна в нета следната обява:Около месец преди фаталния ден приятели споделяха празничен календар за декември в различни варианти:


Някак си естествено беше да се появи и картинка с българския премиер, изобразяваща едно от нещата, които безспорно той прави често и с удоволствие (но е съмнително да е добре или поне изискано, защото сме виждали как тъпче в начервените устни на засукани девойки парче от питите, които са неотменен атрибут при рязането на ленти.)


Върху един от комиксите на "Дневник" се появи по-пиперлива шега по негов адрес:


Нямаше как сред всичките закачки, да не се появи и Перник:


В навечерието на фаталната дата  медиите продължаваха да разказват кой как се готви да се спасява и изреждаха какво има в спасителните пакети, подготвени от находчиви търговци. В Русия например, наблягали на водката. У нас се появи един такъв списък:


Публикува го Stoyan Stoyanov на страницата "Аз съм ТРЪНЧАНЧЕ" с коментар:
ЙОЩЕ ГА НЕМА

Приятелите във Фейсбук се питаха дали някой знае точно в колко часа ще бъде Апокалипсиса, за да могат да планират последващите си действия. В духа на злободневието, свързано със забраната на пушенето и либерализирането на режима, колегата ми Тони Симеонов първо попита:"Някой знае ли в колко часа ще е края?", а след кратък виртуален дебат сам си отговори: "Ще да е преди 7 часа. Щото цигарите ми свършват, а до 7 няма да отворят магазините покрай нас...


В малките часове на злощастната дата един музикант от Перник, който си изкарва хляба със своето изкуство някъде по испанските острови, а през свободното време поддържа във Фейсбук естетско-философската страница „Интелигентният Дизайн- модерната наука!” осветли КРАЯТ НА СВЕТА, като обществена поръчка, обявена във Вселената, по според правилата и табиетите на земляните:


Angel Anthony
‎21.12.2012 *— Жители на Земята, моля за вашето внимание — Към вас се обръща Простетник Вогон Джелтц от Галактическия хиперкосмически планов съвет. Както без съмнение знаете, планът за развитие на по-отдалечените райони на Галактиката предвижда построяването на хиперкосмическа магистрала през вашата звездна система и за съжаление вашата планета е една от тези, които по проект трябва да бъдат разрушени. Това ще продължи малко по-малко от две ваши земни минути. Благодаря за вниманието.
[...]
Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваши земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.
[...]
Какви са тези приказки сега, че никога не сте ходили на Алфа Кентавър? За бога, човечество, та тя се намира само на четири светлинни години от вас! Така де! Съжалявам, но никой не ви е виновен, че не сте се потрудили да разберете какво се прави в собствения ви район. Край! Включете лъчите за унищожение.*:))))))
21.12.2012 в 03:44

Друг шегаджия разказа по-земна история как точно с игра на сантасе човечеството беше избавено от неговия край:


Иво Асенов:
Добро утро, Приятели!
Осъмнахме и тази сутрин, да сме живи здрави, а сега аз ще ви разкажа защо нищо не се случи....
Снощи, към 23,30 часа, на вратата се звъни, ама яко се звъни, отварям и гледам ей тоя урод на снимката дето е. Добър вечер вика, аз съм "Края на света" и идвам да взема първо тебе и Брус Уйлис, че от вас двамата вече колко пъти не моем да довършим света. Викам му, добре бе, пич, ама не мое така, дошъл си ми в къщата, влез да се стоплиш, ще хапнем, ще пийнем...да ударим по една водка и тогава...нави се копелето, влезе....пийнахме, заприказвахме се и от дума на дума се разбра, че обичал да играе сантасе.
Викам му, пич, дай да направим една игра, ако ме биеш тръгвам с тебе и довършваш света, ако аз те бия обаче, хващаш си пътя и след по-малко от пет иляди години да не съм те видел! Нави се, глупака, аз го опатках с 11 на 0 игри и за пореден път Ви спасих кожата!

Не са нужни благодарности и аплаузи, който иска, да изпрати SMS на кратък номер 1717 1818 191998876755645454514516, с текст- "Ивко, ти си ебати пича", на цена 87 лева без ДДС.
Част от събраните средства ще бъдат дарени на фондация "Водката- за един мирен свят", а другата част ще изпия собственоръчно! :)
Весел и щастлив ден Ви желая! Мир и Любов!

Рано сутринта и "Труд" излезе с весело заглавие над главата:


А във Фейсбук разговорите продължаваха:

Youliana Antonova: Прегледах вчера и днес пресата тук, как пък никъде не пише и не се коментира за края на света /21.12./. Очевидно на българския народ съвсем му е дошло в повече това ежедневие, щом тази тема се бистреше ежедневно и едва ли не с радост се очакваше да бъде сложена точката. Не, би!
Galina Slaveeva: Хахахахахх!!!!! Да,да. В маите ни беше спасението, но както казваш.....не би
Youliana Antonova: От днес... пак старият рефрен: друг ни е виновен. Маите бяха.
Galina Slaveeva: Че не познаха

И самата

Galina Slaveeva (Мислеща Тръстика)
Събуждам се -мойто легло си е, гледам Витоша - на място си е, пускам телевизора - нашенските си TV-та, гледам по улицата - няма маи. Добро утро на всички! Да обявим "обществена поръчка" за изработване на нов календар на маите, с продължение от 21.12.2012 до.......когато се събере :) След 3 хиляди години може и някой лев да изкараме от изобретението :)


Ivan Dobarov: Добро утро приятели. Здрави да сте. Да Ви пожелая весели празници с много настроение приятели и алкохол.Ако все пак стане нещо с земята.......горе има интернет така, че пак ще бъдем заедно.Хубав ден.

Ivo Berov:
Поздравявам съвкупното човечество с неговото оцеляване чрез песен посветена на оцеляването на съвкупното човечество.( и пусна линк към клипче на авторското му парче оцелелите )

Стоян Борисов:
Ех, дочакахме и последния ден! :)
Сега, или той нас или ние него .... :)
Да Ви е честит 21.12.21012 ;)

Веселин Драков
Току що казаха, че само който може да увеличи вибрациите си, ще оцелее. Май само жените ще ги бъде?! ;)

Бойко Боев Boyko Boev: (както във всеки друг ден):
Д О Б Р О
У Т Р О !
Ч Е С Т И Т
В С Е К И Д Е Н !

Антоанета Цонева:
маите са сбъркали чертичките:) добро утро, свят:)

Братята сърби също не останаха по-назад от шегите:

Све За Христа: Србија није испунила све услове за долазак Смака Света. :D :D :D 
 (Сърбия не е изпълнила всички изисквания за настъпването на КРАЯ НА СВЕТА)

Едно момче от Перник, което признато за най добрия майстор на пици в страната и даже учи италианците на този занаят беше прозряло истината:

Адриан Пантелеев:
Не са виновни майте ,а тези които изопъчиха по грешен начин календара на един древен народ ......
Когато денят с фаталната дата отмина си показахме човешката същност с картинка на животинки:


Станахме и по-изразителни откъм нивото ни на цивилизованост:А кой ли можеше да си помисли, че след КРАЯ НА СВЕТА няма да оцелее Лили Иванова и да продължи "Дързост и красота".


И след КРАЯ НА СВЕТА, в очакване на Рождество Христово, българският премиер продължи да е главен герой на колажите.

Някой къде на шега, къде наистина допусна, че КРАЯТ НА СВЕТА само се отлага:


И все пак светът оцеля, може би защото се посмя, но ние сме си в ежедневието:


Йордан Детев:
Не мога да повярвам - събота след края на света е, а съм цял (журналистите използват - оцелял), без ангажименти (онова самобичуване наречено модулно преподаване, което ми яде съботите и неделите през годината), минава 9, а още
се излежавам, "битката на бръмбарите" в главата ми на моменти създава непоносима суматоха, но мен още ме няма пред "дъската на безсмъртието", някаква си спокойна, несвойствена ми ситуация...
... ама че работа, какво ли се е случило? А, да, трябва да шпакловам тавана, защото комшията над мен, който успя да го превърне в юфка още миналата зима, цяла година ме лъга, че ще ремонтира фугите на балкончето си, но... го е хванала кризата и не му пука за добросъседството.... ех, живот, здравей, здравей... имайте щастлива събота :)
Светла Гунчева: Хубаво е да има някой, който да сподели съботното ти празно пространство.
Йордан Детев: като публикувам снимките, едва ли ще има желаещи...


Ако Христос се роди в нашите сърца, за нас няма да е страшен нито собственият ни край на живота (който край винаги трябва да помним!), нито ще е страшен Антихристът, още по-малко ще се притесняваме за настъпването на дати като 21.12.2012 г.


Подаръкът наМиро Митев

отЛоЖеНиЯт КрАй

Търкалям в ръката си кестени,
разменяйки влага за влага.
Светът ще приключи. Естествено.
И друг ще започне веднага.


Светът съществува до мигване,
но няма в гердана му спиране...
Безброй светове са пристигали
и тръгвали - изконсумирани.

Един, после втори - без смесване.
На всеки по миг се полага.
И само подобно на кестени

разменят си влага за влага

с ръката, която поддържа и
търкаля гердана безгрешно.
Ще мигне светът и ще свърши.
Окото обаче е вечно.

В заключение:Няма коментари:

Публикуване на коментар