12 април 2013

Очовечаване на човеците

Предизборният панаир е отворен. Сергиите са наредени – от шарени, по-шарени. Изобилстват нещо като китайски ментета - отвън всичко изглежда перфектно, но всъщност няма срок на годност,  гаранция и се чупи.

Партиите наддават в заплати, пенсии, работни места, малки и средни предприятия, пари от Брюксел и каквото още идва на ум. Купувачите на събора са едни и същи, а  продавачите (на фалшиви надежди) разчитат на лъскава опаковка, в която са загънати празни обещания.

На сергиите няма обаче нищо за духовно развитие, промяна в мисленето, утвърждаване на общочовешки ценности в ежедневието, издигане на културата на бита, война на чалга културата.

Никой не предлага как да се сложи край на убийствата, самоубийствата ( и самозапалванията), престъпленията, мизерното съществуване, наркоманиите, алкохолизма, кражбите, корупцията, празнотата в душите и липсата на страх Божи. А това може да се надвие с  целенасочени действия във всички политики, насочени стъпка по стъпка към очовечаване на човеците, вместо с констатации за „лош материал”.

Когато човеците се очовечат ще има и кой да направи магистрали и зали, да ремонтира православните храмове, които макар и обновени, остават празни. Ето този приоритет за очовечаване на човеците липсва по сергиите на предизборния панаир.

1 коментар:

 1. Много силен анализ на предстоящите избори.По вярно и не може да бъде.Мисля че на българина му се проясни съзнанието поне до толкова колкото да разбира че няма политическа сила на която да се довери.Но нали все пак трябва да гласуваме .....а за кого?
  Не е решение да си останем по домовете в изборният ден.
  Но от 1944 год. до сега ,методичното смазване и контролиране на народа ни си каза думата.
  МИЗЕРИЯТА НИКОГА НЕ Е РОДИЛА НЕЩО ДОБРО.
  ИЗМАМАТА в най висшата си форма проми мозъците на българи.
  Преструвахме се че работим,че учим,че сме почтени,че се обичаме,че имаме всичко което ни е нужно.Преструвахме се че е нормално да не напускаш границите на страната,че сме си добре в гнездото далеч от гнилият капитализъм.Срамувахме се да признаем че без пари не може да се живее достойно.Слагахме се и подгъвахме крак пред другарят еди кой си.Правехме се че всичко е нормално.Еми как да сме ЧОВЕЦИ.Логична развръзка .На какво научихме ДЕЦАТА СИ.
  СИЛАТА НА ДУХЪТ отдавна не броди по нашите земи!!!

  ОтговорИзтриване