14 май 2013

Сетиха се на думи за обезлюдените райони

Специален закон за развитие на селските райони ще предложи преизбраният народен представител Ангел Найденов. След кампанията преди изборите, която явно го е завела и в по-далечни паланки, той е убеден, че такъв законопроект трябва да е приоритетен, защото селата в по-отдалечените общини са забравени и държавата и от Бога. Пътищата са ужасни, водопроводите амортизирани, магазини няма, а да не става дума за лекар и аптека. Само че това положение не е от вчера. Големи райони са напълно обезлюдени. А който е следил решенията на предишния Министерски съвет, знае, че почти на всяко заседание се закриваха цели села, като да се изтриват от картата на България.

Последната вълна на целенасочено обезлюдяване беше по времето на Тройната коалиция. Тогава един вицепремиер, който беше и министър на образованието, прокара някаква измислена образователна реформа, която само той си хвали. Така бяха затворени де що имаше останали училища на село. А всеизвестно е, че като се затвори училището, се затваря и селото.

И ако ще има закон за развитието на селските райони ще трябва да се мисли и за образование. А за да се избегне тромавата процедура на приемането на нов закон може да се мине и с подходящи промени на наредбата за прилагане на Програмата за развитие на селските райони, която се субсидира от европейски пари. И особено ако се приложи остта ЛИДЕР, но за това се искат едни други компетентности, а не политическо и популистко говорене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.