02 август 2013

Трънчани си направиха партия във Фейсбук

Стоян Стоянов развява националното знаме под връх  Руй
Трънчани-патриоти  си направиха националистическа партия във Фейсбук. Учредяването обаче стана на живо преди месец и половина, а сега ще има и втора сбирка. Организацията  започна на майтап в социалната мрежа.  Трънчани от  различни краища по света и нас, обединени във Фейсбук-групата   „Аз съм трънчанче”, се уговаряха публично, а вероятно и чрез лични съобщения.  Първоначалната идея беше учредителният партиен конгрес да бъде на най-високия връх в трънския край и партията да носи името му "Руй". Оказа обаче, че най-високата точка  е на сръбска територия.  Идеята дойде от насрочена за това време от сърби   туристическа среща. През Фейсбук те поканиха българските си  приятели да се съберат на върха. Гранична полиция обаче отказа на нашите, защото не бяха спазили процедурата със списъците.

Партия за трънските ценности все пак беше създадена, макар и засега неофициално. Проваленото събиране на върх Руй се състоя на поляната пред едноименната хижа. Според идеолога и основателя на партийната дружина Стоян Стоянов това ще е  българска партия, която има за цел да съхранява трънските ценности, културно-историческо наследство, етнографски особености, бит, култура, език. Врели в партийните дела трънчани, които не успяха да посетят сбирката, поискаха  на майтап Устав, Програма и питаха  може ли да се подават молби онлайн.  Имаше уточняващ въпрос „Требе ли да пишем от дека съм и оти сакам да членюем у партиюту?”.  Последва отговор, че има изискване, че „требе да не си член на другу партию пръвом! Осем това требе мотивационно писмо.”

При учредяването избраният  и за председател Стоян Стоянов държал реч и му ръкопляскали. Въодушевен от ентусиазма на съмишлениците си Стоян ги покани на туристическа разходка до връх Въртоп на сръбска територия, където приятелите им туристи от другата страна на границата отново правят събор.

За партията във Фейсбук вече не се говори открито, защото има предположения, че предния път властите са ги следили в мрежата и затова е осуетено качването на върха.

Чувството за хумор на трънчани е пословично, но както се майтапят с партията, така същата групичка не на шега се е заела с възстановяването на Мисловщичкия манастир „Успение Богородично" над трънското село Велиново.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.