29 август 2013

Рекорд: Манастир посрещна Голяма Богородица с 12-часова служба

С 12-часово богослужение без прекъсване беше отбелязан тази година празникът „Успение на Пресвета Богородица” в Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Манастирът следва т. нар. старостилен календар, който е в сила и в светогорските манастири на полуостров Атон. По тази причина на вчерашния 28 август там беше Голяма Богородица. На този ден празнуват селските си събори и много от населените места в Пернишко. В обителта обаче се събират ревностни православни. Повеето от тях са духовни чеда на игумена схиархимандрит Евгений още от времето преди той да дойде в Църногорския манастир.

Традиция е да се събират на големите празници, заедно с целите си семейства. Тази година за причастие бяха представени и три бебета.

Иначе всички след Богородичния пост, след изповед пред духовния си старец, се причистяват накрая на празничната св. Литургия. Богослуженията, започнали с вечерня, продължили с всенощно бдение и прераснали в литургия, се водеха от йеромонах Никанор от манастирското братство и от енорийският свещенияк от Брезник от. Константин Стойчев, в съслужие в други духовници. Църковни певци от София и от Сандански заеха двете страни на клира и ангелогласните им песнопения направиха службата небесна. За Боговдъхновената прослава на Божията Майка в нейния най-голям празник допринесе и строгото спазване на последованията в службата, установени от стотици години в атонските манастири.

Богатата богослужба завърши с братска трапеза в ранни зори и след кратка почивка празникът в обителта продължи през целия ден. За хубавото настроение на гостите помагат и вдъхновените изпълнения на автентичен фолклор от формацията „Леб и вино” от Сандански. Семейството на Елена и Яне Каменарови, които са гръбнакът на бутиковия ансамбъл са и църковни певци и почти не пропускат служба в обителта.

На тръгване гостите не пропускат да си налеят целебна вода от манастирското аязмо, за силата на която се говори и по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар