01 септември 2013

Доброволци възстановяват изоставен манастир

Доброволци вдъхват живот на изоставения доскоро Мисловщички манастир "Успение Богородично" над трънското село Велиново. Смята се, че светата обител е строена във времето на втората българска държава.

Предание разказва, че към средата на 19 в. местният жител Велико Ивков открива останки от сгради и църква, заселва се там и остава до края на живота си. Няколко години след него в манастира идва и познатият в Трънския край просветител и поборник за църковни и национални свободи архимандрит Мисаил Байкушев. Към 1840 г. тайно от турските власти той отваря и манастирско килийно училище. Според местните последният игумен се казвал Методий и починал през 1960 г. Оттогава в манастира монаси не е имало и молитва не се е чувала, разказват жители на Велиново. До 50 година селото се е казвало Мисловщица и оттам е името на манастира.

Преди две години Светлозар Стоянов, богослов и фотограф, заснел много рухнали български
манастири, открива останалото от Мисловщичкия манастир сред дива гора и храсти. По негова инициатива започва разчистване на терена и възстановяване на обителта. С техника и средства помага местният едър земеделски производител Васил Василев. С доброволен труд участват жители и гости на близките села. Пролетта Стоянов издаде специална книга за манастира с много илюстрации, включително и стари снимки. Стенописите на храма са свалени още през 1975г. Тази година млади реставратори ги показаха в Регионалния исторически музей в Перник вече реставрирани като тяхна дипломна работа.

От две години се възобновява традицията в манастира да се празнува храмов празник, но по старостилната Голяма Богородица. В събота там се събраха доброволците, които участват в възстановителните работи и много гости. След водосвет, чорбата от агне благослови енорийският свещеник в Трън от. Николай Пешов.

На снимката: Отец Николай Пешов и Светлозар Стоянов пред казана с благословено ястие за празника

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.