24 септември 2013

Огнените Ева и Оги ще стават зъболекари

Огнени наследници имат семейството стоматолози от Перник Венета и Валентин Павлови. Преди време техният екип в клиниката ЕО Дент в София се погрижи за усмивката на холивудската звезда Силвестър Сталоун. Със сияйна визия след тяхната намеса замина за Индонезия и българската кандидатка за Мис Свят 2013 Нанси Карабойчева. На тяхното дентално изкуство се доверяват и много други родни звезди.



Звездна слава преследва и децата на двамата стоматолози. Шестнадесетгодишният им син Огнян и 13-годишната му сестра Ева гастролират по различни сцени с огнено шоу. Публиката в родния Перник и в няколко сръбски града следи със затаен дъх как въртят във въздуха разноцветни огнени кълба и рисуват картини с жив огън. Обикновено оригиналната хореографска композиция е на фона на динамична, завладяваща музика.



Заниманията на любителите артисти са започнали като детска игра. Първите им опити са били със светлинни играчки. Пойовете ги предизвикали да посегнат и към огнени факли и фенери. В България огненото изкуство има традиции от древността с танците на нестинарите с боси крака върху жар, жонглиране с факли, а по панаирите имало и гългачи на огън. Ева и Огнян искат да продължат тези традиции със съвременни уреди. Те умело съчетават огъня с танца и фигурите им имат различни имена. Двамата вече танцуват с пет различни светлини и огнени уреда. В шоуто си включват пиро-ефекти. За тях огънят е средство, с което рисуват картнини и доставят запомнящи се възприятия за публиката.

В началото те подгряваха предизборни прояви на своя баща, който е изкушен и от политиката и засега е само общински съветник в Перник, но и бил кандидат за кмет и за народен представител. Ева и Оги са били част от атракциите по време на откриването на маскарадния фестивал „Сурва” в родния си град. Вече са участвали в шоу програми с професионални майстори на огненото изкуство. Имат и международни прояви.

Тази година за втори път бяха на Лесковачкия карнавал в Сърбия, откъдето се върнаха с медали, а „огнената“ Ева Павлова получи и специален плакет като най-млад и атрактивен участник в карнавала.




През последните месеци показваха своето огнено шоу и в сръбските градове Врънячка баня и Шабац. Отскоро двамата си партнират с връстниците си Радослава и Петър Милови и се изявяват и като квартет „Огън“. Обикновено при изявите им на сцена помагат и родителите. Те са шофьори и асистенти на младите любители артисти.

И двете деца на зъболекарското семейство обаче са решили да наследят семейната традиция и да стават зъболекари. Излиза, че не случайно семейните клиники са ЕО Дент. За Оги това не е изненадващо. На прощъпулника си като бебе той се хваща за зъболекарските клещи. Едната баба, като знае за трудностите в професията, тогава въздъхнала, че мъникът нямал много избор, но сега е доволна от избора на внука. Засега той набляга на английския в пернишката езикова гимназия.

За Ева решението да търси реализация в денталната медицина е по-отскоро. Нея все я привличат някакви благородни каузи. Преди години, когато много хора се вълнуваха от съдбата на кученцето Мими, което беше останало без крака заради садизма на жесток изверг. Ева сама беше започнала да събира средства за операцията на кутрето. Стоеше на улицата, държейки кутийка с надпис „За Мими”, с риск някой да се пошегува, че детето на Павлови проси. После си науми с другарчетата си да напряввят благотворителн концерт на оживено място, за да станат средствата повече. Още от втори клас с компания приятелчета всяка пролет усърдно плетат мартеници и ги продават, а със събраните парички купуваха подаръци за деца, останали без родителска грижа. Приложните си умения Ева упражняваше няколко години в група по приложно изкуство, която се посещава и от деца с увреждания. Имат много приятели и често се виждат с тях. За рождения си ден Оги събра приятели и на-много се зарадва на подарения весел колаж с негови снимки. И двамата са спортували организирано, но сега отдават повече време на репетициите за огненото шоу. Новите фигури споделят с мама, с нея избират и музикалния фон. Особено, когато изявата е за семейството. Двамата доктори също са изкушават от артистични прояви. Те са майстори на хорото и им се е случвало да отсрамват гилдията, пременени в национални носии.

Децата са заедно с родителите си и в делника, и в празника. Ева и Оги от малки ходят в храма на празничнитте литургии и християнската добродетел е част от живота на цялото семейство. Бог помага на добрите по сърце, казват за тях хората, които ги познават добре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.