09 юли 2015

Започва строеж на храм в Батановци

Батановски манастир - снимка: photo-forum.net
Нов храм „Свето Успение на Пресвета Богородица" ще се строи  в град Батановци Първата копка ще бъде направена в събота (11 юли 2015г.) от 15.00 часа. С благословението на Н. Св. патриарх Неофит за полагането на основния камък молитвено последование ще отслужи викарият на Софийска епархия Браницки епископ Григорий. Средствата за построяването на храма се събират чрез дарения. Кметът на Батановци Радослав Банчев кани всички желаещи да присъстват на началото на строежа, съобщиха от община Перник.

Намерението за построяването на храма е от години. Още през 2008 г. Общинският съвет в Перник взе решение да се учреди на църковното настоятелство безвъзмездно право на строеж с площ 700кв.м, което включва и двор към храма в градинката зад сградата на местното читалище „Просвета”. Теренът е част от имот - частна общинска собственост с обща площ 4 876кв.м. През 2011 г., когато кмет на Батановци в свой трети пореден мандат беше юристът Петър Пенев, беше известно, че столичен архитект е направил безвъзмездно проекта за черквата, и още тогава фирма изготвяше строителните книжа, за да се финализира подготвянето на необходимата документация.

Председател на църковното настоятелство е о. Иван Плочарски, който като архиерейски наместник на Радомирска духовна околия вече има опит в започването на строеж на черква, защото в Радомир това вече стана. Настоятелството има и открита дарителска банкова сметка.

Новата черква ще бъде със застроена площ от 92 кв. метра. По предварителни сметки за изграждането й ще са нужни около 300 000 лева. Според информация от кмета на Батановци Радослав Банчев финансово дарение е обещано от партия ГЕРБ. Както е известно, част от държавната субсидия за партията се заделя за строежа и ремонта на черкви и манастири, макар да би било по-разумно пари да се влагат в обучението и възпитанието в православия, за да се напълнят черквите и когато храмовете станат тести на богомолния народ той сам ще направи нови, а построените без вяра ще се разрушат бързо като стоят празни. Разбира се, в Батановци ще разчитат на дарения от местното население, както и на бизнеса.

До момента хората от Батановци се черкуват в старата манастирска църква „ Свето Възнесение Господне” ( известна като Свети Спас). Тя се намира в полите на Голо бърдо и се е съхранила от цял манастирски комплекс. Обителта е била важно книжовно и просветено средище в тази част на България.През 16-17 век манастирът е голям книжовен център, в който през 1665 г. йеромонах Гавриил приписва четвероевангелие, съхранявано в Националния църковен историко-археологически музей в София. Била е възстановена след три опожарявания още през 1870 г. По същото време към него е открито и килийно училище, което през 1882 г. прераства в светско. Манастирът е бил действащ до към първите години след идването на атеистичната "народна" власт през 1944 г.
Манастирската църква е дълго време е енорийски храм за Батановци. И до днес местните хора наричат храма „Манастира”. До преди четири години до храма е имало около 300-годишен дъб, който е загинал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.