13 юли 2015

За кого се строят нови черкви?

На 11 юли 2015 г.(събота) в град Батановци беше положен основен камък на бъдещ православен храм "Св. Успение Богородично". С благословението на Н. Св. патриарх Неофит молитвеното последование по полагането на основния камък под предстола на бъдещата черква беше водено от протосингела на Софийската св. митрополия о. Ангел Ангелов.

Хора от Батановци, свързани с различни политически сили, реагираха остро на информацията за първата копка на нова черква. Пред вид предстоящите през есента избори за кметове и общински съветници, на събитието се отдаде предизборен характер.


Истина е, че напъните да се построи черква не са от вчера, нито от тази година. Подготовката за това е поне от десетина години и активно на радетелите на идеята помагаше Петър Пенев, избиран за кмет на Батановци три мандата.

Реакцията е предизвикана от недоверието, че при липса на пари може да се направи нещо, особено като беше обявено, че за завършването на храма „Св. Успение на Пресвета Богородица” ще са нужни поне 300 хиляди лева.

Дали опасенията за предизборна акция ще са верни, ще се разбере допълнително, особено като е известно, че от ГЕРБ вече били обещани пари. Добре известно е, че партията на Бойко Борисов заделя пари от получаваната от държавата партийна субсидия и ги дава за изграждане и ремонт на църкви и манастири. Даже с това се хвали, както и с дадената възможност от Програмата за развитие на селските райони също да се финансират безвъзмездно подобни проекти.

Популярни са и думите на Борисов, че когато става дума за „Началника”, както той нарича Господ Бог, никой не бива да се скъпи.

Безспорно е, че строежът и ремонтът на православни храмове е богоугодно дело, но още по-богоугодно би било ако на българите им се даде знание за Божиите истини, което те за притъпили дълбоко в съзнанието си. Когато има вярващ народ, той ще напълни църквите, където се събира за обща молитва и за преклонение пред Господ и светиите. Когато църквите му отеснеят на вярващия народ, той ще си направи нови. А да се ремонтират черкви в празни села и те да стоят под ключ, смисълът е само за да се похвалиш, че си го направил, защото като са празни черквите пак ще рухнат.

Време е, както пише в слогана на ГЕРБ за предстоящите избори, православието да влезе в българското училище.

(Снимките са кадри от видеорепортаж на Телевизия "Кракра" - емисия "Новини"на 1307.2015.)  

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.