14 юли 2015

Бурени като боабаби

Бурени за чудо и приказ избуяха покрай декоративните растения, насадени в градинките в центъра на Перник след ремонтните работи по тях. Причината сигурно е в поливните системи, монтирани за да се прихванат цветята и храстчетата, пък и за да виреят в горещините.

За зла беда това се оказа райска среда за плевелите, които се развиха за отрицателно време и сега задушават полезните растения и гарнират райграса, макар и някои от тях да са полезни билки.

Перничани взеха да си мислят, че се отглеждат нарочно, защото все пак осъществяваният проект освен за достъпна е и за „зелена” среда, а по проекта всяка алея беше разширена с плочки за сметка на зеленината.

Оказа се, че бурените не били част от „зелената среда”. Фирмата, която прави ремонта на пешеходната зона в централната градска част на Перник имала ангажимент да посади растенията, но не и да поддържа зелените площи. Сега се налага да ги приведе в по-приветлив вид, защото предстояло комисия да приеме обектите.

на планетата на Малкия принц като бурени се опитвали да растат боабаби , а "баобабите не са храсти, а дървета, големи колкото църкви." и овцата муне би могла да ги опасе, даже и стадо слонове не би могло...

"...на планетата на малкия принц, както на всички останали планети, имаше полезни и вредни растения. Значи и полезни семена от полезни растения и вредни семена от вредни растения. Но семената са невидими. Те спят, скрити в земята, докато на някое не му хрумне да се събуди. Тогава се протяга и първо плахо пуска към слънцето едно очарователно безобидно стръкче. Ако е стръкче от репичка или розов храст, може да се остави да расте на воля. Но ако е вредно растение, трябва да се изскубне още щом проличи. А на планетата на малкия принц имаше страшни семена... семената на баобабите. Почвата на планетата бе заразена с тях. А ако човек се остави прекалено дълго на баобаба, никога вече не може да се отърве от него. Той задръства цялата планета. Корените му се вплитат в нея. И ако планетата е мъничка, а баобабите - многобройни, тя просто загива.


"Това е въпрос на дисциплина - каза ми по-късно малкия принц. - Когато се приготвиш сутрин, трябва да се погрижиш и за планетата. Трябва редовно да изскубваш баобабите веднага щом ги разпознаеш сред розовите храсти, на които много приличат, когато са съвсем млади. Досадно е, но и много лесно."
Веднъж дори ме посъветва да се постарая да направя красива рисунка, за да втълпя това на децата от моята планета. "Ако някой ден тръгнат да пътешестват - каза ми, - ще им бъде полезно. Понякога няма значение, ако отложиш работата си за по-късно. Но щом става дума за баобаби, винаги е катастрофа. Знаех една планета, на която живееше един мързеливец. Не беше обърнал внимание на три храста..." 





Преди подписа за парите бурените по пернишкия площад ще бъдат поизкубани, но какво да правим с боабабите в душите ни, в обществените ни отношения, в политиката, в държавното управление и къде ли още не.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.