19 януари 2016

Котаракът в чизми и на трънски

„Мачък у чижме” е заглавието на приказката на Шарл Перо „Котаракът в чизми” на трънски. Тя е публикувана в третото преработено и допълнено издание на книгата „Трънските думи - речник на регионалния говор”.
Авторът Асен Младенов е инженер с дългогодишен стаж в пернишкия металургичен завод „Стомана”, но повече от 30 години е изучавал трънския говор и е събирал трънските думи, които е засукал с  майчиното мляко през 1944 г. в трънското село Къшле, което сега е с един жител, и то на книга.

В трето издание на речника на трънския говор има над 8 300 думи. Значително е разширен обемът на примерите за използването на думите в разговорната реч. Добавени са много пословици, поговорки, гатанки, благословии и клетви. На трънски са преведени приказки и два разказа на Елин Пелин - „Како се умник Гюра борил с мечкуту” и „Пръвиът снег”.

Ка нема работу, кучето и по ветърът лае, обичали да казват трънчани за безделниците, а гатанката за ръкавица е „голо у рунтаво улази.”

Трънският диалект в основата си е старобългарски, като се е запазил и обогатил през вековете и заема своето достойно място в многообразието на българските говори, казва авторът.


“Опитах се да събера богатството на родния говор “от извора”, от трънските села в многобройните ми срещи и разговори с хората от района. Поради изолираността на региона езикът се е запазил в първичния си вид. В речта на трънчани се съдържат много старобългарски, старославянски и турски думи, отдавна излезли от употреба в българския език, които се опитах старателно да разтълкувам, споделя авторът родолюбец.


Книгата се радва на голям интерес и екземпляри от нея вече пътуват към странство за българи с трънски корени в чужбина.

В София се продава в книжарница АВИ на пазарчето на Борово – ул. „Тодор Каблешков” №39 - в закрития пазар. Тел.: 0888 343 074

В Перник може да се намери на щанд пред ГУМ, но трябва да се провеи за наличност - 0876 370 068 – Миглена

В Трън я има в будката за вестници и книжарницата и на Ханчето на Парамун.

Запитвания могат да се направят през страницата „Трънските думи” във Фейсбук – ТУК.


Няма коментари:

Публикуване на коментар