04 февруари 2016

Сурва 2016 - съобщения

Сурва 2016‬
XХV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ “СУРВА” ПЕРНИК 2016
П Р О Г Р А М А
29 януари
9,00 ч. – 16,00 ч. – Конферентна зала, Дворец на културата – “Карнавалите в маскарада” – научна конференция
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом – “Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – 16,00 ч. – Обединен детски комплекс -“Лицата на Сурва“ – детско творческо ателие
14,00 ч. – пл. “Кракра” -“Сурвакариада” – младежко маскарадно дефиле
17,45 ч. – Централна градска част -Факелно сурвакарско дефиле
18,00 ч. – пред Двореца на културата -50 години “Сурва”- концерт спектакъл и официално откриване на ХХV МФМИ “Сурва” – Перник`2016
19,30 ч. – Сурвакарско село -“От извора на Сурва” – концертна програма на чуждестранните групи със специалното участие на Ива Давидова
30 януари
10,00 ч. – 17,00 ч. – Централна градска част – Състезателни фестивални дефилета
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом – “Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – пред Общински младежки дом – “Вкусно по нашенски” – кулинарни демонстрации и дегустации на традиционни зимни ястия
11,00 ч. – 16,00 ч. – Обединен детски комплекс – “Лицата на Сурва“ – детско творческо ателие
11,00 ч. – 15,00 ч. – пред Общински младежки дом -“Да бъдеш сурвакар” – фото ателие
12,00 ч. – 14,00 ч. – пред Двореца на културата – “Сурвакарска среща” – детска фолклорна програма
14,00 ч. – 17,00 ч. – пред Двореца на културата – Представяне на чуждестранните групи на втора сцена
16,00 ч. – Второ фоайе, Дворец на културата – “50 години “Сурва” – фотографска изложба
18,00 ч. – Сурвакарско село – “Хайде на хорото” – фолклорна програма с участието на Георги Гьолски
31 януари
10,00 ч. – 17,00 ч. – Централна градска част – Състезателни фестивални дефилета
10,30 ч. – 18,00 ч. – Общински младежки дом -“Мечкарница” – работилница за маски
11,00 ч. – 14,00 ч. – Естрада, Градски парк – Кулинарно шоу с Иван Звездев
14,00 ч . – 16,00 ч. – пред Двореца на културата – Фолклорен спектакъл на Ансамбъл “Граово” и награждаване на победителите от обявените конкурси
18,00 ч. – пл. “Кракра” – “50 години “Сурва” – официално закриване на ХХV МФМИ “Сурва” – Перник`2016

От електронната поща:

16.01.2016
Областното ръководство на ГЕРБ-Перник присъства на празненствата„Сурва“ в Радомир и Брезник

Областниякоординатор на ГЕРБ-Перник и кмет на град Перник д-р Вяра Церовска присъства на народния празник „Сурва“ в Радомир и Брезник.Официални гости бяха също Председателят на ЖГЕРБ и народен представител Ирена Соколова, организационният секретар на местната структура Владислав Караилиев и областният координатор на младежката структурав Перник Денислав Захариев.

Д-р Церовскапожела  на участниците много
здраве и да успеят да запазят духа и настроението, които носи празникът. Тя заяви,  че  за  юбилейния  фестивал в Перник, който ще се проведе на 29,30 и 31 януари, се очакват 7 хиляди участници. „Подготвяме се сериозно и отговорно, за да посрещнем  групите и гостите. Чакаме ги с нетърпение, защото за нас това е най-големия празник”, отбеляза тя.

Приветствие към участниците отправи инародният представител Ирена Соколова.
„Виждам, че групите се увеличават, а  желанието на всеки да сложи звънец и лик, да облече тези шарени дрехи също нараства. По този начин доказваме, че сме истински българи. Честит празник“, сподели Ирена Соколова. Тя поздрави домакините, че продължават традицията, която я носят всички в сърцата.

Ръководството на ГЕРБ-Перник разгледа организирания от Община Радомир кулинарен конкурс, включващ традиционните за района зимни ястия. Кулминацията на тържеството беше дефилето на местните сурвакарски групи, в което участие взеха десет местни и една гостуваща от Благоевград сурвакарски групи.

В Брезник празникът започна в ранния следобед. Там се проведе общински маскараден фестивал, в който взеха участие 26 групи, от които 7 са гостуващи групи.Областният координатор  на ГЕРБ д-р Вяра Церовска поздрави сурвакарите и им пожела да продължават да поддържат жива традицията на „Сурва“. 


 „Скъпи приятели, за мен Брезник е най-скъпото място на тази земя. Радвам се, че кметът Васил Узунов успява да съхранява, да развива и прави традицията все по-колоритна и автентична и да достави на всички нас голямото удоволствие да сме заедно тук“, каза още д-р Церовска. /pernik_pr@gerb.bg

                         


21.01.2016
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
 
На 26.01.2016г. –вторник  от 11:00 часа в галерия“Средец“ на Министерство на културата  ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящото юбилейно издание на  25-ия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2016г.

   В пресконференцията ще участват: заместник-министърът на културата Боил Банов, под чиито патрон е  фестивала, кметът на община Перник д-р Вяра Церовска, зам.-кметът по образование и култура Севделина Ковачева и представители на Отдел“Култура“ от община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие,представителите на медиите ще получат и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.
   Група от 15 сурвакари от с.Люлин, община Перник ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.

Празникът,който е в основата на фестивала  тази година стана част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

    25-ят Международен фестивал на  маскарадните игри“Сурва“2016 ще се проведе на 29,30,31 януари  в Европейската столица на маскарадните игри-Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега с над 6 400 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и  18 групи от чужбина, някои от които ще участват за първи път .
/press@pernik.bg 

26.01.2016

Здравейте, изпращам Ви снимки от днешната ПКФ в Министерство на културата. Ако искате информация може да видите на страницата на  фестивала във фейсбук или на страницата на общината.

Лушка Козловска -PR Община Перник

28.01.2016

Сурва 2016 на откриването:Специално написана песен за юбилея,18 тъпана,конници и музикална заря

   Общината в Перник  ще изненада приятно гостите на фестивала  с атрактивна и тематична хореография за откриването на Юбилейния 25 –ти МФМИ. Грандиозното шоу е под надслов “50 години Сурва“. Сценарийят, режисурата и хореографията са дело  на Красимир Димитров. Спектакъла е тематичен, изработен по повод Юбилейното издание на Сурва на специална филмова музика, подбрана за случая. Хореографията ще бъде изпълнена от “Masters of the Dance – Майсторите на Танца”. Специално участие в спектакъла имат Гуна Иванова, Христо Косашки, Валентин Асенов, Ива и Велислава Костадинови и Мирела Асенова. Освен емблематични песни за България, те ще изпълнят и специално създадена за случая песен за Сурва. Песента е подарък от организаторите на спектакъла за всички перничани и гости на града по случай 50 годишния юбилей на фестивала. Текстът е написан специално за случая от  сурвакарката от с. Лесковец - Вера Валериева. За финал  Майсторите на Танца са подготвили и уникална хореография с 18 тъпана. Атрактивен акцент към шоуто ще бъдат и конниците от клуб по конен спорт “Давид” – Перник.  Юбилейният спектакъл ще завърши с невероятно пиротехническо шоу и сурвакарски танци край огъня от сурвакарите на село Кралев Дол./press@pernik.bg 


28.01.2016

Прес-съобщение

В рамките на  юбилейния ХХV Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016“ в гр.Перник (29-31.01) на 29.01  в Конферентната зала на Двореца на културата от 9.30 до 16.30 часа ще се проведе национална научна конференция, организирана от Община Перник и Регионален исторически музей - Перник. Темата на ХХІІІ –та научна конференция е  „Карвавалите в маскарада”. 33 доклада по темата ще проследят тенденциите и спецификите в маскарадните игри на Балканите и в Европа от най-древни времена до наши дни. В традиционния научен форум на учените в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“  участват етнолози от музеите в страната, от Института за етнография и фолклор с музей при БАН, Нов Български университет, УниБИТ, ЮЗУ-Благоевград.  «Маскираното слънце» е темата на доклада на  проф. Валерия Фол, проф. Маразов ще  представи  доклада «Маска и метаморфоза.Персонализация на местата».
Форумът ще бъде открит от кмета на община Перник - д-р Вяра Церовска.
Конференцията започва в 9.30 часа с доклада на професор Георг Краев «Парафолклорните маскарадни фестивали като карнавал».
Научен ръководител на конференцията е проф. Иван Маразов, а модератор - проф.  Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей-Русе.
Всеки гост на фестивала ще може да присъства на конференцията, да изслуша докладите и да участва в дискусиите.

                                                         * * *
В същия ден – 29.01 в  10.30 ч. във фоайето на Общинския Младежки дом ще се открие  „Работилница за маски“, в която ще вземат участие 7 майстори  от различни селища в Пернишко: Малин Будинов (с.Лесковец) – майстор на сурвакарски маски; Радослав Алексиев (Батановци) – майстор на сурвакарски маски; Петър Янакиев – майстор на фективални аксесоари; Николай Ставров - маски с пера, Деян Илчев – майстор на сурвакарски маски от кожа и  дърво. Някои от тях, като Малин Богданов от с.Лесковец, доайен на Работилницата, са участвали и в предишните  издания, други се изявяват за първи път - Румен Димитров от Перник, майстор Христо Кирилов от Бела вода, но всички те притежават голям опит и талант в своята област на приложните изкуства.
Посетителите на фестивалната работилница за маски ще се докоснат до една малка част на тайните на изработването на маските, защото истинската работилница е място тайно, скришно, забулено в мрака на неизвестното, другото, различното, отвъдното. В мрака на тайната се ражда маската, за  да  към нов живот този, който ще я носи – сурвакар, сировашкар, мечкар или  бабугер...  
В работилницата ще вземат участие представители на Националната занаятчийска камара: Магда и Елена Боянови (с.Извор, общ.Радомир) – майстори на сувенири; Диана  Цинцарска (Стара Загора) – майстор на кукли, Любомир Дудев, Мариета Недкова и др. Традиционно в нашата работилница участват млади майстори на фестивални сувенири – Георги Димитров, Марио Емилов, ученици   ІХ ОУ в Перник,.
 „Работилницата“  ще е отворена за посетители всеки фестивален ден от 10.30 до 18.00 часа. Гостите ще могат да видят както процеса на изработване на сурвакарски маски и други занаятчийски технологии, така и сами да се включат в издялването на суровото, диво довчера парче дърво, което се превръща в маска и  получава свой образ и характер.
                                             
                                            ***
         Пресконференция

На 01.02. 2016 год от 10.00 ч. в Конферентната зала на Двореца на културата журито ще обяви носителите на Златните, Сребърни и Бронзови маски , 39 –те  групи носители на златни, сребърни и бронзови медали и специалните награди от тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри.
ЗА КОНТАКТ: ТЕЛ. 076/ 603737;  603118

РИМ – ПЕРНИК 


28.01.2016

 ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

             

                             Днес от 19.00 часа  кметът на Община Перник ще открие обща изложба живопис „Маскарад“ в Галерия“Любен   Гайдаров“. 

   Експозицията съдържа 50 творби живопис и текстил  предоставени от  Софийска градска художествена галерия, Галерия“Лоран“, Галериите в  Ямбол, Добрич  и Варна.

   В изложбата  участват едни от най-емблематичните платна на българското изкуство на  Димитър Казаков-Нерон, Иван Кирков, Надежда Кутева, Георги Атанасов, Веса Василева и др. В експозицията са включени и  творби на местни художници като Валентин Топалов,Младен Младенов,Евтим Апостолов и др.

      Изложбата е под патронажа на кмета на Община Перник. /press@pernik.bg 

28.01.2016

 "Магията на Сурва".

Живописни рисунки на талантливи малки художници вече красят галерията „При кмета“.Ученици от различни училища в Перник на възраст от 6 до 19 години участваха в традиционния конкурс“Магията на Сурва. На откриването както при голяма изложба кметът на община Перник Вяра Церовска похвали уменията на малките художници и отличи с грамота най-добрите от тях. Пожела им винаги да бъдат усмихнати,да продължават да развиват таланта си и активно да участват във фестивала "Сурва". Директорът на Художествената галерия Елена Темелкова,която е председател на журито призна, че този път децата наистина са затруднили и тях и много трудно са избрали най-добрите от добрите. Децата са успели да изразят емоциите на цялата магия на Сурава много цветно върху белите листа. Техните рисунки няма да останата незабелязани и от гостите, които ще пристигнат в обищната за официалното откриване на 25-ия Юбилеен Международен фестивал на маскарадните игри Сурва.

Лушка Козловска -PR  Община Перник

29.01.2016

 
 
Кметът Вяра Церовска откри стойносттна експозиция,живописни творби на емблематични  художници от пет галерии


Творби-шедьоври на  емблематични художници  от пет регионални изложби събраха погледите на  ценителите на изкуството в Перник.Уникалната обща експозиция е подредена в Галерията „Любен Гайдаров“.Тя включва 50  творби и текстил. Изложбата„Маскарад“ се провежда традиционно в навечерието на Фестивала,но този път е нетрадиционна и  дори отличителна, тъй като за първи път в  обща изложба се включват Софийска градска художествена галерия,Галерия“Лоран“ и регионалните галерии от Ямбол, Добрич и Варна.Инициативата е на общината и изложбата бе открита от кмета Вяра Церовска.
  „ Перник е  прекрасен град със страхотни и талантливи  хора,които го направиха европейска столица на маскарадните игри и предадоха своя дух на следващите поколения в цветове,звуци,светлина и настроение”-каза кметът Вяра Церовска
Живописните картини излезли от майсторите на четкатат и вдъхновени от маскарада и традицията на Сурва  привлякоха ценителите на изкуството. Галерия“Любен  Гайдаров“ побра многобройна публика. Сред тях  беше и  кметът на Ямбол  Георги Славов, областният управител  Александър Александров, заместник-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев,Севделина Ковачев, Йордан Павлов, директори на различни културни институции.
   Разбирачите на живопистта  веднага откроиха  двете  картините на Димитър Казаков- Нерон-  „Химн“ и „Лазарки“. Сред събралите погледи са и  творбите на Надежда Кутева,Георги Атанасов, Иван Кирков  и  Веса Василева.  21 пернишки автори обогатиха експозицията със своите живописни платна. Сред тях  са  художници като Филип Седевчев, Валентин Топалов, Младен Младенов,Китан Китанов и др. Като подчерта изключителната стойност на експозицията директорът на галерията Елена Темелкова, заяви, че гостуващите произведени и тези на пернишките художници взаимно си кореспондират и създавата неповторима атмосфера.
   Изложбата ще бъде част от еуфорията в града по повод 25-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва”. /press@pernik.bg 29.01.2016

ОБЩИНА  ПЕРНИК
   ОБЯВЯВА
ФОТОКОНКУРС ПО ПОВОД  МФМИ  СУРВА 2015 
ТЕМА :  Сурва в обектива
РЕГЛАМЕНТ:
- Участникът изпраща  една авторска снимка с кратка анотация за себе си и посочен телефон за обратна връзка на е-mail : surva@pernik.bg
- От получените снимки, журито  ще качи най-добрите във фейсбук страницата на Международния фестивал на маскарадните игри СУРВА 2016
На страницата може да лайкнете  тази, която харесвате най-много.
- Ще бъдат отличени три снимки на първо, второ и трето място,ще има и награда за най-харесвана снимка.Наградите са предметни и са осигурени от  генералния спонсор Мтел, Специална награда ще връчат и от „Лактима“ ЕАД.
ВЪЗРАСТ: Няма възрастови ограничения,могат да участват както любители ,така и професионалисти, няма да се допускат журналисти фотографи
ИЗИСКВАНИЯ :
-Снимката трябва да бъде в JPEG формат и с добра разделителна способност
-Ще се зачитат само снимки направени по време на МФМИ Сурва 2016
КРИТЕРИИ ПРИ ОЦЕНКАТА: Композиция,уловена емоция,специфични детайли и моменти от Сурва
КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА СНИМКИТЕ :
До 10.00часа на 31.01.2016г.(неделя)

ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ:на 31.01.2016 (неделя) от 14.00 до 16.00 пред Двореца на културата 
ОБЩИНА  ПЕРНИК
ОБЯВЯВА
КОНКУРС  ЗА МАСКАРАДНО СЕЛФИ   ПО ПОВОД МФМИ СУРВА 2016
РЕГЛАМЕНТ:
- Участникът изпраща селфи снимката  на е-mail : surva@pernik.bg
- В писмото посочва трите си имена,кратко представяне за себе си с няколко изречения и телефон за връзка
-  Най-добрите селфита ще бъдат качени на фейсбук страницата на Международния фестивал на маскарадните игри СУРВА 2016
На страницата може да лайкнете най-харесваното от Вас
- Ще бъдат отличени трите най-добри селфита ще има и поощрителни награди осигурени от генералния спонсор Мтел
ВЪЗРАСТ:  Няма възрастови ограничения,могат да участват всички, които имат желание
ИЗИСКВАНИЯ :
-Ще се зачитат само селфитата направени по време на МФМИ Сурва 2016
КРИТЕРИИ ПРИ ОЦЕНКАТА: Композиция,оригиналност,уловена емоция,специфични детайли и моменти от Сурва, селфитата с  текст-послание ще имат предимства
КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА СЕЛФИТАТА :
До 10.00часа на 31.01.2016г.(неделя)
ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ:на 31.01.2016 (неделя) от 14.00 до 16.00 пред Двореца на културата 29.01.2016

Научната конференция в Перник събра 33-ма учени с доклади за „Карнавалите в маскарада"

Светила в българската тракология, етнолози, учени, млади изследователи и музейни специалисти представят доклади в научната конференция , която е в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016". Двадесет и петото издание поред се организира от община Перник и Регионалния исторически музей. Тази година темата на форума е „Карнавалите в маскарада".Заместник - кметът по образование и култура Севделина Ковачева откри научната конференция и приветства участниците от името на кмета Вяра Церовска.Тя заяви,че пернишкият фестивал на маскарадните игри се развива, обогатява се и печели приятели от  целия свят.

„Несъмнено той придоби значимо място в европейската култура и това е благодарение не само на нашето постоянство, но и на вас - българските учени.Това чудесно сътрудничество дава своите плодове не само в представянето на фестивала, но и в няколко сборника, посветени на маскарадните игри. Вие държите в ръцете си последния сборник от конференцията, проведена през 2015 година – „Маски и култури". Надявам се, че след днешната конференция техният брой ще се увеличи с още един –каза  Ковачева .В обръщението си тя изтъкна че темата на настоящата конференция „Карнавалите в маскарада" и участието с доклади на тридесет и трима учени показва важността на проблема пред съвременната наука в няколко направления: поглед към карнавалите и маскарадните традиции на Балканите, към обредността в карнавала, към функцията на маската – като метафора и като произведение на народното изкуство. Заместник-кметът по култура пожела на участниците ползотворна работа и значими научни резултати. Гости на научната конференция бяха Иванка Николова, която е първия председател на организационния комитет на фестивала през 1966 година. Днес тя е председател на националния комитет „Васил Левски" и Елена Огнянова – известен български фолклорист и почетен гражданин на Перник, тя е и дългогодишен член на журито на фестивала.

Традиционно силно участие в конференцията имат проф. Маразов, проф. Валерия Фол, проф. Георг Краев, проф. Николай Ненов, Ангел Гоев, Венета Янкова, Цветана Манова, учени от Националния институт за фолклор и етнография, както и млади изследователи.

Научен ръководител на конференцията е проф. Иван Маразов , а модератор – проф.Николай Ненов.Работилницата за маски отвори днес врати във фоайето на Общинския младежки дом. Седем майстори от различни селища в Пернишко показват в „Мечкарницата” как се прави сурвакарска маска, а посетителите ще могат да се докоснатдо една малка част на тайните при изработването на маските.

Своя майсторлък показват Малин Будинов от с.Лесковец, Радослав Алексиев от Батановци, Николай Ставров от Елов дол, Деян Илчев, Петър Янакиев, който е майстор на фестивални аксесоари. Някои от тях, като Малин Богданов от с.Лесковец, който е доайен на Работилницата, са участвали и в предишните  издания, други се изявяват за първи път като  Румен Димитров от Перник, но всички те притежават голям опит и талант в своята област на приложните изкуства.  

„Това е истинското сърце на Сурва, защото хората тук, които показват как правят своите маски са тези, които поддържат традицията жива и я предават на поколенията”- каза при откриването на Работилницата заместник-кметът Севдалина Ковачева. 

В „Мечкарницата”  участват и представители на Националната занаятчийска камара: Магда и Елена Боянови от радомирското с.Извор, – майстори на сувенири; Диана  Цинцарска от Стара Загора – майстор на кукли, Любомир Дудев, Мариета Недкова, както и млади майстори на фестивални сувенири – Георги Димитров, Марио Емилов и ученици   ІХ ОУ в Перник.

 „Работилницата“  ще бъде отворена за посетители във фестивалните дни от 10.30 до 18.00 часа. Гостите ще могат да видят както процеса на изработване на сурвакарски маски и други занаятчийски технологии, така и сами да се включат в направата им.


Деца правят маски и сурвачки в Обединения детски комплекс

Истинският дух на Сурва обхвана най-малките перничани, които се включиха в творческото ателие по изработването на маски в Обединения детски комплекс.Децата правят маски и сурвачки под вещото ръководство на художниците Татяна Китанова, Валентин Топалов, Людмил Методиев и Марина Карамфилова. Заместник-кметът Севдалина Ковачева поздрави малките творци и остана възхитена от красивите пана, които красят залата на ОДК. Те са част от експозицията „Пернишката бяла лястовица”, която обиколи цяла Европа. Керамичните пана, изработени в творческата школа на Татяна Китанова ще бъдат експонирани през февруари в галерия „При кмета”. Творческото ателие за децата „Лицата на сурва” в ОДК ще бъде отворено и в утрешния ден, а посетителите ще могат да видят всички пъстри и колоритни творения на малчуганите.


ОФИЦИАЛНИ  ГОСТИ ОТ ЧУЖБИНА

Федерация на европейските карнавални градове

1. Хенри ван дерКроон – Президент на ФЕКГ

2. ФорисВеендаал – Президент на ФЕКГ – Холандия

4. Хирониемус ван Льовен – Секретар на ФЕКГ – Холандия

5. Еди Винхов - ФЕКГ – Холандия

6.Херман Ферхов – Вице президент на ФЕКГ – Холандия

7. ЛарсАлгел – Швеция - Генерален секретар на ФЕКГ

8.Александър Цицимов –- гр. Струмица, Р. Македония - член на Международния борд на ФЕКГ, отговарящ  за финансите

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАРНАВАЛНИ ГРАДОВЕ, ЧЛЕНУВАЩИ ВЪВ ФЕКГ:

-         Гр. Струмица и гр.Прилеп-Р.Македония

-         Гр.Белград,Гр.Лесковац игр. Шабац– Сърбия

 

ДЕЛЕГАЦИИ ОТ ПОБРАТИМЕНИ ГРАДОВЕ:


гр. Балашиха -  Русия

1. Лилия Татевосян – Зам. Кмет

2.Светлана Шарцева – Н-к отдел “Култура”

Гр. Люблин – Полша

1.     Збигнев Юрковски – общински съветник

2.     Иво Веремко – канцелария на Кмета

3.     Роберт Гаршка - етнограф

гр. Кавадарци – Р. Македония

1. Зоран Йованчев – общински съветник 

2.Зоран Банянски – общински съветник

3.Милица Андова – общински съветник

АНОТАЦИИ НА  ЧУЖДЕСТРАННИ  ГРУПИ

Групата от гр.Драма-Гърция

Гръцката група за първи път  участва във Фестивала.Създадена е през 1979 година като културен клуб“Ксиропотамос”, чиято основна цел е да изследва, изучи и запази добрите нрави и обичаи на селото. Днес  Обазователно културната организация „ Ксиропотамос“ има 11 танцови групи, с над 200 участници на възраст от 4 до 60 години. Групата ще представи обичая Арапинден” – традиция, свързана с плодородието. Чества се на 6 и 7 януари в чест на Пророк Илия на хълма Илинден.

Карнавална група  - гр. Лесковац, Сърбия

Карнавалната група от гр. Лесковац, Сърбия ще представи една история от времето на Ана Каренина. Историята от руските простори се премества в просторите на Южна Америка, от там, с чудото на звука и ритъма, достига до африканската пустиня. Как Ана ни отвежда дотам ще ни покаже карнавалната група от Лесковац с хореограф ДаниелеКулич.

Маскарадна група СУНДИЯТА КЕЙТА - МАЛИ

Най-екзотичните участници в тазгодишния фестивал "Сурва" са от африканската държава Мали.Групата се казва СУНДИЯТА КЕЙТА. Състои се от петима тъмнокожи африкански артисти.Те ще представят една от най-богатите култури на Африка – тази на Догоните. Маските, които племето изработва, изиграват важна роля за формирането на представата на европейците за Африка.
Най-известната е маската Канага,която представлява птица с разперени крила.На върха има две малки фигури,които символизират първата двойка, която Догоните смятат за свой прародител. Кръстът олицетворява митът за сътворението.. Традиционното облекло на артистите е от ръчно изтъкан памук, изрисуван изцяло с природни багрила, които се добиват от листата на дърветата. Традицията на тъкания памук в Мали се пази и до днес.

МАСКАРАДНА ГРУПА “ПРИЛЕПСКИ МЕЧКАРИ”- ГР. ПРИЛЕП, МАКЕДОНИЯ

Една от най-характерните маскарадни групи в Македония са Прилепските мечкари. Групата е съставена от касапи, които на празника Прочка се маскират като мечки с кожи, а на лицата си слагат маски – сурат. Маските са направени от черен плат, имат големи зъби, мъниста, брада и мустаци.Маскираните изпълняват обредна игра по домовете и улиците под звуците на зурни и тъпани, гонейки болестите и злите демони, осигурявайки благосъстояние, здраве и плодородие. Тяхната обредна игра се тълкува като ритуално преосмисляне на цикъла живот – смърт – живот.Мечката е символ на възкресението и новия живот.

МАСКАРАДНА ГРУПА „ЦОЛОМАРИ“ – СЕЛО БЕГНИЩЕ, ОБЩИНА КАВАДАРЦИ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ 

Цоломарите са стара езическа традиция, предавана от поколение на поколение. В игрите с маски участват единствено мъже. През нощта на Василица цялото село е будно и очаква сутринта, когато започват игрите на цоломарите.Цоломарите се обличат във вълнени костюми, които се носят само на този ден. Те начернят лицата си със сажди, поставят мустаци и брада от вълна. На кръста си закрепват звънци и хлопатари, а в ръцете си носят дълги цоломарски тояги. Цоломарите имат водач, който ги събира в центъра на селото и повежда цоломарското хоро. В този ритуал задължително участват и двама мъже, преоблечени като булки, облечени в бяло, и една стара баба, облечена в черно, която държи в ръцете си хурка. 

МАСКАРАДНА ГРУПА– СЕЛО БРАНЕЩИ,  РУМЪНИЯ

Традиционната кукерска група, водена от ФлоринСтоициу и професор Мариус Овидиу, е създадена през 2007г. в българската културна асоциация „Седеанка“, с. Бранещи. Маскарадната група от село Бранещи – Румъния ще представи обичая “Кукеровден”. Кукерите са маскирани млади мъже, облечени в различни костюми, като един от тях е с женски костюм. Те удрят с „палма“ момичетата и други немаскирани хора за здраве. Има два главни персонажа, които прогонват зимата и проправят път на пролетта:
- жените- кукувици, които са облечени като млади жени, които подскачат, за да вдигат шум със звънците и удрят немаскираните хора;
- кукери с лица – това са млади мъже в бяло облекло и големи многоцветни маски.
Групата от село Бранещи е участвала в много фестивали в Румъния и България . 

МАСКАРАДНА ГРУПА – ГР. ВЕЛЕС,  РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ


Маскарадната група е създадена преди 10 години към Фолклорен ансамбъл “Вила Зора” – гр. Велес .Групата ще представи “Македонска сватба от град Велес” – традиционен обичай, който може да се види на повечето сватби в града, но в комична ситуация с маски на мечки, лисици, вълк и други персонажи: поп, баба, дядо, момче – заек, невеста – лисица, които благославят младите за бъдещия им съвместен живот. 

Артистична и културна асоциация "Никола Тесла" – Белград – Сърбия

Асоциацията е основана  през 1926 г. и носи името на Никола Тесла  - известен сръбски учен.  Групата представя живописния фолклор на хората от различни региони на Сърбия. Всяка хореография се прави с оригинални и автентични костюми и музика , характерни за определена област. Богатството на репертоара, игривият ритъм на народните танци на Сърбия и бивша Югославия , представени от младите танцьори на ансамбъла привличат публиката и  нейните овации на концертите.
Ансамбълът с  Мениджър - Мирко Аманович,  художествен ръководител -   Зоран Пилипович, хореограф - ПунишаТодорович и костюми  - МиленкоКузманович е носител на много награди  от участия в Сърбия и в чужбина  - Испания, Украйна, Италия, Турция, Белгия и др. 

Карнавалната група от гр. Корча  - Албания

Карнавалната група представя пърформанс на талантливите танцьори – балетисти, маскирани като зомбита. Те ще танцуват и ще забавляват публиката със страшните си маски.  Изпълненията на групата са високо оценени на фестивали и карнавали в Албания, Сърбия, Македония и др. 

МАСКАРАДНА ГРУПА – ГР. БАЛАШИХА, РУСИЯ

Народният Шоу – театър “Прометей” участва активно в културната програма на гр. Балашиха и в много други фестивали в Русия и чужбина. Той е ежегоден лауреат на  младежкия фестивал “Славянский мир”. Театралният колектив удивлява зрителите със своята яркост, самобитност, със зрелищните си проекти и спектакли. В групата участват представители на всички възрасти и даже цели семейства.
 
МАСКАРАДНА  ГРУПА “ДЖАМАЛАРИ” – СЕЛО СОПОТ – РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Карнавалната група от село Сопот участва вече много пъти в Международния фестивал на маскарадните игри в град Перник. С традиционните маски на мъжете групата ще представи обичая “Джамалари” – стар погански обичай, в който колкото по-страшна е маската, толкова по-бързо се прогонват злите демони и болестите от домовете и годината се очаква да е плодородна. Маскарадната група от село Сопот има участия в много Балкански карнавали: Кавадарци, Струмица, Берово, Вевчане, Прилеп, Лесковац, Баня Лука, Белград, Птуй, Мозирие.29.01.2016

Кметът на община Перник д-р Вяра Церовска поведе празничното,цветно шествие на Сурвакариадата. Редом до нея бяха областният управител д-р Александър Александров и заместник-кметът Севдалина Ковачева. Шествието събра много красота и багри на маски и костюми и на практика имаше всичко – от традиционните кожени облекла и ликове от пера до реклама на пернишки „Гоуф". Обединяващо беше настроението и желанието на всички участници да покажат най-доброто от себе си и подготовката, която им е отнела много време,за да могат да се покажат като достойни наследници на вековни традиции. В Пернишките училища учат най-малките пазители на традицията. 450 участници от 17 училища от Перник и околните села положиха максимални усилия, за да се представят добре на празника. След като изгледа дефилетата всички се включиха в народните танци. Пет хора се извиха на площада ,което не се е случвало до сега. /press@pernik.bg 

29.01.2016

Сърцето на Перник затуптя в ритъма на Сурва.И така ще е три дни.

Пламна огънят на Юбилейното 25-то издание на Международния фестивал за маскарадни игри Сурва 2016. Перничани, официални лица и гости от три континента с наслада гледаха час и половина уникалното шоу поднесено от майсторите на танца. Спектакълът бе стилен, без излишни елементи, в духа на българското и традицията.

В началото кметът на общината д-р Вяра Церовска поведе гостите към сцената пред двореца на културата, съпроводени от светлините на факелно шествие на сурвакарите от Кралев дол. Многобройната публика и журналисти бяха окупирали сценат, следяха случващото се на огромни монитори. Тържествената вечер започна с химна на Република България и химна на Европа. Сред официалните лица бяха Ирина Бокова- генерален директор на ЮНЕСКО, Хенри ван дер Кроон-президент на ФЕКГ, посланици на много страни, зам-министрите на
културата, на туризма и на транспорта- Боил Банов, Ирена Георгиева, Валери Борисов, народни представители, евродепутати, областни управители, кметове. Тук бе и цялата управа на Перник – областният, председателят на общинския съвет, зам.-кметовете.
Кметът Вяра Церовска като домакин ги посрещна с думите:
„ Добре дошли в Перник по Сурва - фестивала на фестивалите! Ще видите Перник в маски, ще чуете Перник в звонци, ще се насладите на магията на Сурва с участието на 110 групи. Мъдростта и фантазията на перничани ще изплетат вечната битка между доброто и злото. Нека доброто победи !"
Очакваният момент настъпи, когато генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Перник Вяра Церовска сертификата за включването на празника "Сурова" в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството. Тя изтъкна, че това е четвъртият български празник, станал част от съкровищницата на световната организация след Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими. Бокова подчерта, че със започващия в Перник фестивал празнуваме българската си идентичност. Като генерален директор на ЮНЕСКО никога не забравям,
че преди всичко съм българка, каза Бокова и призова да пазим и предаваме празника Сурва на нашите деца, на тези, които ще понесат в сърцата си духа на българщината.
Зам.-министърът на културата Боил Бонев поздрави перничани от името на министър Вежди Рашидов, който е и патрон на фестивала. Той напомни за големите традиции по Сурва и пожела много успехи на поредното издание на най-големия фестивал на сурвакарските и маскарадни игри. Поздравление към перничани и гостите поднесе и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева,която нарече перничани приятели и заяви, че е щастлива,че е техен гост. Фантастичен празник пожела на присъстващите и председателят на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон,който отбеляза, че въпреки здравословните проблеми е дошъл, защото карнавалът не е думи и послания, а това което виждат очите.
По случай юбилея поздравителни адреси имаше от президента Росен Плевнелиев, от министър-председателя Бойко Борисов и много други институции.
Кметът на Перник предаде на войводата на фестивала символичния ключ на града и му заръча да управлява през празничните дни умно, мъдро и с много веселие. Войводата пък се закле, че ще служи на фестивала и на доброто и с чест ще изпълни всички заръки и прочете 10- те воеводски заповеди, които всеки трябва задължително да спазва в карнавалните дни. Кметът Вяра Церовска запали фестивалния огън внесен от конен клуб Давид . И магията навлезе със звука на 18 тъпана
, със специално създадената песен за Сурва, със страхотната хореография поднесена от млади хора. На сцената се редуваха костюми,светлини, лазерно шоу,тъпани и звучаха хубави български песни. А гвоздеят се оказа ефектната музикална заря, която остави перничани без дъх близо пет минути. От днес Перник ще е многолюден,шумен,цветен и танцуващ./press@pernik.bg 

29.01.2016


30.01.2016

РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО –

КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР „ЧИТАЛИЩА”

ПЕРНИК

гр. Перник, ул.“Радомир” № 1, вх. А, ет. 4, офис 22

e-mail: rekic_pk@abv.bg

info@chitalishta-pk.org

                                                    www.chitalishta-pk.org


СЦЕНАРИЙ ЗА 31 ЯНУАРИ 2016 Г. ЗА ШОУТО С ИВАН ЗВЕЗДЕВ

Дата: 31.01.2016 г. /неделя/
Начален час: 11: 00 ч.
Краен час: 14: 00 ч.
Място : на  откритата сцена в парка на град Перник.
Участват  2 певчески групи от  НЧ „Васил Левски - 1968 г.”, село Рударци, Община Перник и НЧ „Крюгер Николов - 1922 г.”, село Пещера, Община Земен една танцова формация  при НЧ „Пробуда - 1937 г.”, село Кладница, Община  Перник и няколко индивидуални изпълнители на граовски песни и хумор. Целта е да покажем не само  маските на фестивала, а и граовските песни и танци, които са другата част от богатството на граовци .

1.Група за автентичен фолклор при НЧ „Крюгер Николов - 1922 г.”, село Пещера, Община Земен. Изпълняват песните: 1. „Живували бракя друговали”
                                                      2. „Мела Рада”
                                                      3. „Дотекла е Сава морава”

2.Стоян Стоянов - певец при НЧ „Крюгер Николов - 1922 г.”, село Пещера, Община Земен.
Изпълнява: „Дали гърми ил се земя тресе”

3.Зоя Мирчева Найденова - разказвачка при НЧ „Васил Левски - 1968 г.”, село Рударци, Община Перник- Изпълнява: граовски хумор –/ Най-добрата разказвачка на граовски хумор/

4.Женска певческа група при НЧ „Васил Левски - 1968 г., село Рударци, Общ. Перник- Изпълняват песните: 1. „Събра се родата”
                                                     2. „Разцъфте се бела Ружа”
                                                     3. „Провикна се Рада”

5.Момчил Чалъков - певец при НЧ „Васил Левски - 1937 г.”, село Алино, Община Самоков . Изпълнява песните: 1. „Боли Яне бело гърло”
                                                      2. „Мома вода налива”

6.Емилия Александрова Велинова - певица при НЧ „Васил Левски - 1968 г.”, село Рударци, Община  Перник. Изпълнява песните: 1. „Вила мома три венци”
                                                                                      2. „Обричи се дедо”

7.Николай Ангелов Тодоров - певец при НЧ „Пробуда - 1937 г.”, село Кладница, Община  Перник.  По професия готвач и един от най-добрите изпълнители на граовски песни/  Изпълнява песните: 1. „Задремала обидна Мария”
                                                                2. „Черешчица род, родила”

8.Фолклорна танцова формация при НЧ „Пробуда - 1937 г.”, село Кладница, Община  Перник.  Една от най-добрите танцови формации  Област Перник –възрастни / между 65-75 години / . Изпълняват:  1. “Чука” – смесено хоро
                                                                 2. “Четворно хоро” – смесено хоро
                                                                 3. “Крепи се буцо дебела” – смесено хоро
                                                                 4. “Селско граовско за пояс” – смесено хоро    


Общ брой участници: 53 

30.01.2016

Областният координатор на ГЕРБ-Перник и кмет н града д-р Вяра Церовска откри XXV-фестивал на маскарадните игри „Сурва“

Кметът на град Перник и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска даде началото на  XXV-то юбилейнно издание на международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник.
„От днес в Перник е духът на „Сурва“. Ще видите Перник в маски, ще чуете Перник в звънци, ще се докоснете до магията на „Сурва“, в която участие ще вземат 110 групи. Перник гостоприемно отвори вратата и сърцето на перничани, за да посрещнем всички гости и да съпреживеем заедно тази невероятна магия в този прекрасен фестивален  ден“, заяви д-р Церовска и откри юбилейното издание на маскарадмите игри в Перник.

С концертна програма на чуждестранните групи „От извора на Сурва“ и факлено дефиле започна юбилейното издание на форума. Спектакълът продължи с уникална хореография на „Майсторите на Танца“ с 18 тъпана и пиротехническо шоу. Кулминацията на вечерта бе официалното запалване на сурвакарския огън, последвано от ритуалния танц на сурвакарската група от село Кралев дол.
Официални гости на спектакълабяха още зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев , зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев, народният представител и председател на Жени ГЕРБ
Ирена Соколова, депутатът в Европейския парламент от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, зам.-министърът на културата Боил Банов, Генералният директор наЮНЕСКО Ирина Бокова,посланци на различни държави, членове на НИС на ЖГЕРБ, членове на НИС на МГЕРБ, ръководството на местната структура в лицето на  Организационния секретар на ГЕРБ в Перник Владислв Караилиев и областният координатор на МГЕРБ-Перник Денислав Захариев,Областният управител на Перник д-р Александър Александров, Председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон.
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Перник д-р Вяра Церовска сертификата за включване на фолклорния празник и фестивала„Сурва” в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

На 12 януари в НДК беше открита фотоизложба с 60 избрани снимки от предишни фестивали, които по-късно  бяха представени в Перник, след което експозицията ще отпътува за Лондон и Брюксел. Вчера в Двореца на културата в града на Кракрабе валидирана марка по повод 50-годишнината на фестивала „Сурва“ и включването на обичая в ЮНЕСКО.По традиция научна конференция на тема "Карнавалите в маскарада" сложи началото празничния ден. /pernik_pr@gerb.bg  30.01.2016

Откриване на дефилетата 
България цяла, сега вази гледа! Тази пъстра черга трябва да влезе в рекордите на Гинес с многообразието на костюми, причудливи същества, гонещи злото, чакащи доброто- с тези думи на водещата -актрисата Латинка Петрова, започнаха двудневните състезателни дефилета на групите от цяла България. 


Коледарчета от Обединения детски комплекс отправиха традиционни благословии за здраве, берекет и добруване.

Официалният старт на фестивалната надпревара даде кметът Вяра Церовска, която пожела на перничани и всички гости заедно да преживеят магията на Сурва и да се насладят на празника.
Площад Кракра днес ще се напълни с кукери, сурвакари, бабугери и джамалари от цяла България, като в състезанието мерят сили общо 91 групи. Своя колорит представят и 18 групи от чужбина- Албания, Беларус, Гърция, Македония, Сърбия, Мали, Молдова, Словения, Румъния и Русия. От 14 часа на втората сцена пред Двореца на културата ще започнат изпълненията на чуждестранните групи.

Представянето на групите от България ще оценява жури в състав: председател проф. д-р Георг Краев, фолклорист от департамент „Фолклорни изкуства” при НБУ и членове:
проф.д-р Албена Георгиева –заместник-директор на Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, проф.д-р Николай Ненов- директор на РИМ-Русе, главен асистент д-р Милена Любенова от Института по етнология и фолклористика при БАН, Цветана Манова- етнолог, Елена Темелкова-художник, директор на Художествената галерия- Перник, Пламен Георгиев –представител на сурвакарската група от Кралев дол-носител на Златна маска 2015, Ивайло Иванов от сурвакарската група от Долни Раковец- носител на Златна маска и Нонко Станев от кукерска група от село Дъбене Старозагорско-носител на Златна маска 2015.
За поредна година зрителите също ще посочат своята група фаворит, а наградата на публиката ще бъде определена с SMS гласуване на номер1915 за всички мобилни оператори.
Подсилване /press@pernik.bg 

30.01.2016
Вкусна кулинарна изложба подредиха пенсионерските клубове за Сурва

Вкусна кулинарна изложба с ястия , характерни за нашия край, подредиха пенсионерските клубове от община Перник. Традиционната проява е част от съпътстващите изяви на 25-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2016" . Вкусни блюда, погачи, баници, тутманици, зелници, сладки, кексове и сочни баклави, бяха изпълнили масите пред сградата на Общинския младежки дом.
Изложбата бе открита от кмета на община Перник Вяра Церовска. Тя поздрави възрастните хора за прекрасните гозби, които бяха приготвили.
„Няма нищо по-хубаво от празничната трапеза в тези дни. Тя винаги събира семейството, близките и приятелите. Прекрасно е традицията да се предава от майка на дъщеря, за да не се къса нишката", сподели кметът Вяра Церовска и пожелая на всички много здраве и да пазят традицията и културата на нашия край.
С вкусни гозби се представиха и приятелите на Перник от сръбския град Лесковац. Те се бяха облекли и с традиционни носии, характерни за тяхната област.
Перничани и гостите на празника бяха привлечени от изящно украсените маси, от които ухаеха традиционния качамак, който е уникален български деликатес, ароматен боб в гърне и сърми. Сръчните жени от пенсионерските клубове черпеха минувачите и с интерес разказваха рецептите на гозбите си.
От хубавата трапеза опитаха и областният управител на Перник Александър Александров, заместник –кметовете Севделина Ковачева и Владислав Караилиев, председателят на Общинския съвет Иво Савов, както и членове на Федерацията на европейските карнавални градове./press@pernik.bg 

30.01.2016Кметът на Перник и областен координатор на ГЕРБ-Перник д-р Вяра Церовска даде старт на състезателните дефилетапрез втория ден на фестивала „Сурва“

КметътнаПерник и областенкоординаторна ГЕРБ-Перникд-р Вяра Церовска откридвудневнотосъстезателнодефиле през втория денна XXV-я международенфестивалнамаскараднитеигри “Сурва”.

“Щастливасъм, чеднесзаедноможемдаизживееммагиятанаСурва, дачуемзвуканазвънците и прекраснитебългарскиритми, давидимхубавитебългарскиобичаи.”, заяви д-р Церовска.

Гостинафестивалабяхазам.-председателятна ПГ на ГЕРБ КрасимирВелчев,
евродепутатите от ГЕРБ/ЕНПАндрейНоваков и Владимир Уручев, посланци на различни държави, членове на НИС на МГЕРБ, ръководството на местната структура в лицето на  Организационния секретар на ГЕРБ в Перник Владислав Караилиев и областният координатор на младежката структура Денислав Захариев, Областният управител д-р Александър Александров, Председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон.

Конкурснатапрограмабесреща и надпреварана
сурвакари, бабугери, старци, джамали и кукери. Въвфестивалнитесъстезателнидефилетаучастиевзеха 92 групизамаскарадниигриотцялаБългария, коитопоказахаколоританасвоитеигри, неповторимимаски, костюми и реквизит. НасценатанаплощадКракрабяхапредставени 18 чуждестраннигрупиотАлбания, Беларус, Гърция, Македония, Мали, Молдова, Сърбия, Словения, Румъния и Русия.
Д-р Церовска откри и кулинарнаизложба с ястия, характернизапернишкиякрай, подреденаотпенсионерскитеклубовев общинаПерник.Галерия „ЛюбенГайдаров” пък отворивратизауникалнаизложба, съпътстващапроявите  вМеждународнияфестивал./ pernik_pr@gerb.bg

31.01.2016


Сурва 2016 - закриване

Кметът на Перник Вяра Церовска  закри 25-ия Международен фестивал на маскарадните игри-един усппешен и незабравим празник. Най-многолюден откъм гости  и участници.Пъстър както винаги, но шумен както никога до сега от звънците на близо 6400 участници.Около осем часа отзвуча и последния звън  на многогласните сурвакарски звънци и хлопатари. Войводата докладва на кмета ,че фестивалът е минал успешно при безупречна организация и реди и че всички се веселиха и се пречистиха в духа на Сурва.
   Кметът на Перник Вяра Церовска връчи тазгодишната награда „Йордан Николов“, учредителят на пернишкия фестивал  на Милчо Георгиев. Призът се дава за значим принос в организацията, провеждането и популяризирането на фестивала.Георгиев е старши експерт в отдел "Образование и култура“ , с фестивала е свързан от седмото му издание през 1977 г. досега. Автор е на над 70 публикации за запазване на любителското художествено творчество.  Със специални награди бяха отличени етнологът Цветана Манова,която  блягодари и се поклони на народа, който е съхранил традицията. Отличен бе и  екипът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, изготвил досието за кандидатурата на обичая "Сурова" в световната съкровищница на ЮНЕСКО.  Шесто СОУ, чиито възпитаници направиха украсата на тазгодишния маскарад. За добрата организация и успешния юбилеен фестивал  тази година беше отличен заместник-кмета по образование и култура Севделине Ковачева.Тя благодари  на целия екип от  „Отдел култура“  положили максимални  усилия хилядите участници и гости да бъдат посрещнати подобаващо и да  се чувстват като у дома си.
   Преди да си вземе довиждане с Перник президентът на ФЕКГ Ван дер Кроон, се качи на сцената и сподели ,че  в неговата родина на хиляди километра от тук са разбрали от репортаж по световна медия, че той е в Перник. „Сега вече цяла Европа знае за Перник-каза Кроон и благодари специално на новия кмет Вяра Церовска за страхотното посрещане и организацията на мащабния юбилеен фестивал -25-ти поред. Кроон се обърна и към всички с думите: „Уважаеми  участници, незабравяйте ,че аз съм един от Вас  и  аз мога да кажа още веднъж  с гордост ,че сте мои съграждани.“
    Последните акорди ,както и първите  бяха на Майсторите  на танца, които доказаха,че заслужено носят името си. Поднесоха отново звуци, цветове, светлина  с съчетани с хубаво Дунавско хоро. Така затворихме страницата на  едно вълшебство,което не ни се искаше да завърши .....затова ще има и продължение, защото  традициите пребъдват! Защото духът на доброто е във всеки от нас! Нека да го запазим  до следващата Сурва !

Лушка Козловска- PR Община Перник

01.02.2016
Кметът на Перник Вяра Церовска закри юбилейния 25-ти Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“

Кметът на град Перник и областен координатор на ГЕРБ-Перник  д-р Вяра Церовсказакри юбилейното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“.
„Обявявам 25-тия фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2016 за закрит” – обяви д-р Церовска и благодари на колоритните участници за неповторимата атмосфера, която създадоха.
За 25-ти път в своята история, в продължение на три дни, Перник се превърна в маскарадна столица на Европа. В състезателните дефилета участие взеха 110 групи с около 6400 членове. От тях 92 групи са български и 19 са чужди – от Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Албания и дори Мали. Кулинарна демонстрация направи готвачът Иван Звездев, който сготви традиционна сурвакарска кавърма.
Победител на публиката в тазгодишното издание на фестивала стана сурвакарската група от кв. „Струмско“ вБлагоевргад.Голямата награда „Йордан Николов” за значим принос в организацията и популяризирането на фестивала бе връчена на Милчо Георгиев, който повече от 40 години работи в сферата на културата и образованието.
Невероятен спектакъл пред многохилядната публика изнесоха танцьорите от „Майсторите на танца“. Фестивалът бе закрит със зрелищна заря и дълго хоро, в което се включи и кметът на града.
Официални гости на събитието бяха народният представител и председател на младежката структура на ГЕРБ Георг Георгиев,
 организационният секретар на ГЕРБ в Перник Владислав Караилиев, областният координатор на МГЕРБ-Перник Денислав Захариев, Областният управител на Перник д-р Александър Александров, Председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дерКроон. / pernik_pr@gerb.bg

Протокол

от заседание на жури за определяне на наградите на ХХV Международен фестивал на маскарадните игри Сурва, Перник 2016 г.

Днес, 31 януари 2016 г., жури в състав:


Председател
1. проф. д-р Георг Краев - фолклорни изкуства НБУ, 

 Членове
2. проф. д-р Николай Ненов –  Директор на РИМ, Русе

3. проф.д-р Албена Георгиева- Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН 
4. Цветана Манова – етнолог

5. Елена Темелкова- художник – Директор Художествена галерия- Перник 
          
6. гл.ас. д-р Милена Любенова – Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН 
         
7.  Пламен Георгеиев - р-л група  Носител на златната маска  «Сурвакари» 2015г. с. Кралев дол – община Перник, 
         
8.  Ивайло Александров Иванов- представител на групата Носител на златната маска  «Сурвакари» 2015г,  с. Долни Раковец, Радомирско,

9. Вълко Станев Шойлеков –  представител  на групата носител на  златната маска  «Кукери» 2015г.  Дъбене, Пловдивско, 


присъди наградите на Фестивала, както следва:

1. Награда за поддържане и предаване на местната традиция, Сурвакари
златен медал – гр. Батановци, общ. Перник
златен медал – Лесковец, общ. Перник
сребърен медал – Друган, общ. Радомир
бронзов медал – Стефаново, общ. Радомир

2. Награда за поддържане и предаване на местната традиция, Кукери
            златен медал – Вресово,общ. Руен, обл. Бургас
сребърен медал – Осетеново, общ. Павел баня, обл. Стара Загора
бронзов медал – кв. Лъджа, Ивайловград

3. Награда за атрактивност за група от Западна България
златен медал – Копаница, общ. Радомир
            сребърен медал – Сопица, общ. Брезник 
бронзов медал – Зидарци, общ. Перник

4. Награда за атрактивност за група от Източна България
златен медал – Веселиново, общ. Смядово, Шумен
сребърен медал – Веселиново, общ. Тунджа, обл. Ямбол
бронзов медал – Гранитово, общ. Елхово, обл. Ямбол

5. Награда за маски и костюми, сурвакари
         златен медал – Брежани, община Симитли
         сребърен медал – Селищен дол, общ. Перник 
         бронзов медал – Елов дол, общ. Земен 

6. Награда за маски и костюми, кукери
         златен медал – Калчево, общ. Тунджа, обл. Ямбол
         сребърен медал – кв. Сушица, Карлово
         бронзов медал – Маломир, общ. Тунджа, обл. Ямбол 

7. Награда за обучение в традицията, сурвакари
златен медал - Габров дол, общ. Земен 
сребърен медал - Дълбощница, общ. Петрич
бронзов медал – Черна гора, общ. Перник
         бронзов медал – ромска група, Радомир

8. Награда за обучение в традицията, кукери
                  златен медал - Търничене, общ. Павел баня, обл. Ст. Загора
         сребърен медал – Габарево, общ. Павел баня, обл. Ст. Загора
         бронзов медал – Дунавци, общ. Казанлък, обл. Ст. Загора

9. Награда за атрактивна игра, сурвакари
златен медал – Гигинци, общ. Брезник
сребърен медал – кв. Струмско, Благоевград 
бронзов медал – Витановци, общ. Перник              

10. Награда за атрактивна игра, кукери
         златен медал – Тъжа, общ. Павел баня, обл. Стара Загора
         сребърен медал -   Войнягово, общ. Карлово, обл. Пловдив 
         бронзов медал – Столетово, общ. Карлово, обл. Пловдив

11. Награда за индивидуална маска

         златен медал – Петър Димитров Читалов, Лесново, общ. Елин Пелин, обл. София
         сребърен медал – Иво горския, Ракиловци, общ.Ковачевци, обл. Перник 
         бронзов медал – Крум Христов Иванов, Сирищник, общ. Ковачевци, обл. Перник    

12. Награда за войвода
златен медал – Ивайло, билюбашата на Стефаново, Радомирско
 сребърен медал –   Станимир Иванов, Буново, общ. Мирково, обл. София
 бронзов медал – билюбашията на Мещица, общ. Перник

13. Награда за детски маски

златен медал – Алекс Хрисов Терзийски, с. Семчиново, общ.Септември, обл. Пазарджик
сребърен медал – Турия, общ. Павел баня
бронзов медал -   Лобош, общ. Ковачевци 

14.  Награда за детски групи
златен медал – Големо Бучино, общ. Перник
сребърен медал – Велковци, общ. Брезник 
бронзов медал – гр. Баня, Карловско


15. Голяма награда за кукерска група
            златна маска - Зимница, общ.Стралджа, обл. Ямбол
сребърна маска – Долно езерово, общ. Бургас
            бронзова маска - Бояново, общ. Елхово, обл. Ямбол

16. Голяма награда за сурвакарска група

златна маска - Долна Секирна, общ. Брезник

сребърна маска – Бела вода, общ. Перник


бронзова маска – Кошарево, общ. Брезник  

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

На кмета на община Перник:

1. Сурвакарска група от община Перник – Люлин
2. Сурвакарска група от Югозападна България – Лесново, общ. Елин Пелин, обл. София
3. Кукерска група – Габровница, Монтанско

Награда на Областния управител –
Община – Перник - Драгичево
Община – Брезник - Садовик
Община – Земен - Беренде
Община – Ковачевци - Чепино
Община - Радомир – Прибой

Награда на Федерацията на европейските карнавални градове – Хенрих ван дер  Кроон
   Сурвакарска група – Дивотино, общ. Перник
   Кукерска група – Домлян, общ. Карлово, обл. Пловдив

Медал за детска група на Федерацията на европейските карнавални градове – Хенрих ван дер  Кроон
Медал - Вискяр, общ. Перник 
Награда на Регионален исторически музей – Перник
Сурвакарска група – с. Ярджиловци, общ. Перник 

 Сурвакарска група – Ракиловци, Ковачевци, обл.. Перник 
 Кукерска група – Калофер, общ. Карлово, обл. Пловдив

1.      Грамота за опазване на местната културна и европейска идентичност – Расник, общ. Перник
2.       Грамота за впечатляващо присъствие на маскарадните игри в град Перник – кв. Върба, Радомир


Подписи:

Председател
1. проф. д-р Георг Краев - 

 Членове
2. проф. д-р Николай Ненов

3. проф. д-р Албена Георгиева-
4. Цветана Манова – етнолог-
5. Елена Темелкова- художник –          
6. гл.ас. д-р Милена Любенова –      
7.  Пламен Георгиев - 
8.  Ивайло  Иванов-
9. Вълко  Шойлеков –  

Протоколът е съставен в три еднообразни екземпляра.

01.02.2016 

ГРУПА ОТ БЛАГОЕВГРАД С НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА ПРИ SMS ГЛАСУВАНЕТО
На 25-я Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2016, наградата на публиката от SMS гласуването спечели групата от гр.Благоевград, кв. Струмско, с 498 гласа. В резултат на оспорвана борба до последната минута, на второ място се класира групата от с. Долна Секирна с 452 гласа.
Общият брой на изпратените SMS-и е 2 331. Броят
на уникалните номера, изпратили съобщения, е 1 456.
Точно в 20.00ч линията за гласуване с SMS беше затворена. Георги Вачев, представител на фирма „Войском” АД София, която организира SMS гласуването, в присъствието на нотариус Александър Цветанов, в 20.07ч изтегли печелившия участник в гласуването- Борислав Василев Петров от
гр. София. Оказа се, че 27-годишният Борислав участва за първи път в това SMS гласуване и успя да спечели наградата- петдневна екскурзия до Атина. Борислав, който е ерген, ще отиде на тази екскурзия с приятелката си.
За осми пореден път в последния ден на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва се провежда SMS гласуване, с което се определя „Наградата на публиката” за най-добре представила се маскарадна група.
За да участва в това гласуване, всеки който желае трябваше да изпрати SMS на кратък номер 1915 с текст SURVA и поредния номер на групата, за която желае да гласува. Нямаше ограничение за броя на изпратените SMS-и от един мобилен номер в полза на дадена група фаворит. Чрез
жребий, един от всички гласували спечели петдневна екскурзия до Атина, разноските, за която се поемат от община Перник.
Пресцентър Община Перник 


02.02.2016

Уругвайският карнавал, представен във фотографии, гостува на Перник


Почетното консулство на Уругвай в България предоставя фотографии, които дават възможност да се докоснем до пъстротата и духа на най-продължителния карнавал в света – 40 дни. Изложбата, придружена с видео филми, представящи карнавалните шествия в Монтевидео, ще бъде експонирана в изложбеното фоайе на Регионален исторически музей – Перник от 03.02 до 15.02. 2016 г.
Карнавалът в Монтевидео се провежда от 1890г. Той съчетава латиноамериканската музикална традиция с африканската традиция Llamadas – Парад на барабанния зов. Богът на карнавала Momo живее сред уругвайците от края на януари до началото на март.
Карнавалът започва с тържествен парад по най-широкия булевард на Монтевидео. В него участват карнавални групи, платформа, носеща Кралиците на карнавала и свита от около 100 cabezudos – двуметрови глави от пресована хартия, боядисани в ярки цветове. Няколко дни по-късно се провежда Парадът на барабанния зов. През 2009 г. уругвайското биене на барабани Candombre е включено в листата на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство.
Двете най-типични карнавални групи са murgas и comparsas. Днес уникалният музикален феномен murga представлява група от 17 души, облечени в специално изработени костюми, с маскирани или боядисани лица. Те рецитират стихове и пеят под звуците на 3 инструмента – тъпан, барабан и чинели. Изпълненията им представляват сатиричен коментар на обществени и политически събития.
Comparsa е група, която изпълнява музика и танци на фона на звука на барабаните candombe. Типични персонажи са Старата майка, Лечителят и Уличният метач.
По време на карнавала на много места в града са разположени сцени на открито, където карнавални ансамбли забавляват публиката с пародии и комедии.
Изложбата е отворена за посещения до 15 февруари, от понеделник до събота, 09.30 – 17.00 ч.
Очакваме ви!


РИМ – ПЕРНИК 

Няма коментари:

Публикуване на коментар