05 февруари 2016

Сурва 2016 - групи от чужбина









МАСКАРАДНА ГРУПА СУНДИЯТА КЕЙТА - МАЛИ

Най-екзотичните участници в тазгодишния фестивал "Сурва" са от африканската държава Мали.Групата се казва СУНДИЯТА КЕЙТА. Състои се от петима тъмнокожи африкански артисти.Те ще представят една от най-богатите култури на Африка – тази на Догоните. Маските, които племето изработва, изиграват важна роля за формирането на представата на европейците за Африка.

Най-известната е маската Канага,която представлява птица с разперени крила.На върха има две малки фигури,които символизират първата двойка, която Догоните смятат за свой прародител. Кръстът олицетворява митът за сътворението.. Традиционното облекло на артистите е от ръчно изтъкан памук, изрисуван изцяло с природни багрила, които се добиват от листата на дърветата. Традицията на тъкания памук в Мали се пази и до днес. 






МАСКАРАДНА ГРУПА – ГР. БАЛАШИХА, РУСИЯ

Народният Шоу – театър “Прометей” участва активно в културната програма на гр. Балашиха и в много други фестивали в Русия и чужбина. Той е ежегоден лауреат на младежкия фестивал “Славянский мир”. Театралният колектив удивлява зрителите със своята яркост, самобитност, със зрелищните си проекти и спектакли. В групата участват представители на всички възрасти и даже цели семейства.

ГРУПА ОТ ГР. ДРАМА, ГЪРЦИЯ

Гръцката група за първи път участва във Фестивала "Сурва". Създадена е през 1979 година като културен клуб "Ксиропотамос", чиято основна цел е да изследва, изучи и запази добрите нрави и обичаи на селото.
Обазователно-културната организация „ Ксиропотамос“ има 11 танцови групи, с над 200 участници на възраст от 4 до 60 години.
Групата ще представи обичая Арапинден” – традиция, свързана с плодородието. Чества се на 6 и 7 януари в чест на Пророк Илия на хълма Илинден.

КАРНАВАЛНА ГРУПА – ГР. ЛЕСКОВЕЦ, СЪРБИЯ

Карнавалната група от гр. Лесковац, Сърбия ще представи една история от времето на Ана Каренина. Историята от руските простори се премества в просторите на Южна Америка, от там, с чудото на звука и ритъма, достига до африканската пустиня. Как Ана ни отвежда дотам ще ни покаже карнавалната група от Лесковац с хореограф ДаниелеКулич.



МАСКАРАДНА ГРУПА “ПРИЛЕПСКИ МЕЧКАРИ”- ГР. ПРИЛЕП, МАКЕДОНИЯ

Една от най-характерните маскарадни групи в Македония са Прилепските мечкари. Групата е съставена от касапи, които на празника Прочка се маскират като мечки с кожи, а на лицата си слагат маски – сурат. Маските са направени от черен плат, имат големи зъби, мъниста, брада и мустаци.Маскираните изпълняват обредна игра по домовете и улиците под звуците на зурни и тъпани, гонейки болестите и злите демони, осигурявайки благосъстояние, здраве и плодородие. Тяхната обредна игра се тълкува като ритуално преосмисляне на цикъла живот – смърт – живот.Мечката е символ на възкресението и новия живот.

МАСКАРАДНА ГРУПА „ЦОЛОМАРИ“ – СЕЛО БЕГНИЩЕ, ОБЩИНА КАВАДАРЦИ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Цоломарите са стара езическа традиция, предавана от поколение на поколение.
В игрите с маски участват единствено мъже. През нощта на Василица цялото село е будно и очаква сутринта, когато започват игрите на цоломарите.Цоломарите се обличат във вълнени костюми, които се носят само на този ден. Те начернят лицата си със сажди, поставят мустаци и брада от вълна. На кръста си закрепват звънци и хлопатари, а в ръцете си носят дълги цоломарски тояги. Цоломарите имат водач, който ги събира в центъра на селото и повежда цоломарското хоро. В този ритуал задължително участват и двама мъже, преоблечени като булки, облечени в бяло, и една стара баба, облечена в черно, която държи в ръцете си хурка.







АРТИСТИЧНА И КУЛТУРНА АСОЦИАЦИЯ „НИКОЛА ТЕСЛА” – БЕЛГРАД, СЪРБИЯ

Асоциацията е основана през 1926 г. и носи името на Никола Тесла - известен сръбски учен. Групата представя живописния фолклор на хората от различни региони на Сърбия. Всяка хореография се прави с оригинални и автентични костюми и музика , характерни за определена област. Богатството на репертоара, игривият ритъм на народните танци на Сърбия и бивша Югославия , представени от младите танцьори на ансамбъла привличат публиката и нейните овации на концертите.
Ансамбълът с Мениджър - Мирко Аманович, художествен ръководител - Зоран Пилипович, хореограф - ПунишаТодорович и костюми - МиленкоКузманович е носител на много награди от участия в Сърбия и в чужбина - Испания, Украйна, Италия, Турция, Белгия и др.








МАСКАРАДНА ГРУПА– СЕЛО БРАНЕЩИ, РУМЪНИЯ

Традиционната кукерска група, водена от ФлоринСтоициу и професор Мариус Овидиу, е създадена през 2007г. в българската културна асоциация „Седеанка“, с. Бранещи. Маскарадната група от село Бранещи – Румъния ще представи обичая “Кукеровден”. Кукерите са маскирани млади мъже, облечени в различни костюми, като един от тях е с женски костюм. Те удрят с „палма“ момичетата и други немаскирани хора за здраве. Има два главни персонажа, които прогонват зимата и проправят път на пролетта:
- жените- кукувици, които са облечени като млади жени, които подскачат, за да вдигат шум със звънците и удрят немаскираните хора;
- кукери с лица – това са млади мъже в бяло облекло и големи многоцветни маски.
Групата от село Бранещи е участвала в много фестивали в Румъния и България .

МАСКАРАДНА ГРУПА – ГР. ВЕЛЕС, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
Маскарадната група е създадена преди 10 години към Фолклорен ансамбъл “Вила Зора” – гр. Велес .Групата ще представи “Македонска сватба от град Велес” – традиционен обичай, който може да се види на повечето сватби в града, но в комична ситуация с маски на мечки, лисици, вълк и други персонажи: поп, баба, дядо, момче – заек, невеста – лисица, които благославят младите за бъдещия им съвместен живот









КАРНАВАЛНА ГРУПА ОТ ГР. КОРЧА, АЛБАНИЯ

Карнавалната група представя пърформанс на талантливите танцьори – балетисти, маскирани като зомбита. Те ще танцуват и ще забавляват публиката със страшните си маски. Изпълненията на групата са високо оценени на фестивали и карнавали в Албания, Сърбия, Македония и др.


МАСКАРАДНА ГРУПА “ДЖАМАЛАРИ” – СЕЛО СОПОТ – РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Карнавалната група от село Сопот участва вече много пъти в Международния фестивал на маскарадните игри в град Перник. С традиционните маски на мъжете групата ще представи обичая “Джамалари” – стар погански обичай, в който колкото по-страшна е маската, толкова по-бързо се прогонват злите демони и болестите от домовете и годината се очаква да е плодородна. Маскарадната група от село Сопот има участия в много Балкански карнавали: Кавадарци, Струмица, Берово, Вевчане, Прилеп, Лесковац, Баня Лука, Белград, Птуй, Мозирие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.