23 декември 2017

В Дивотино възраждат храм "Рождество Христово"

Жителите на пернишкото село Дивотино заедно възраждат рухналият храм след земетресението от 2012 г. Църквата е сред малкото, посветени на Рождество Христово, чието празнично посрещане предстои. За жалост все още не е готово всичко, така че да има богослужения в храма за празника. Енорийският свещеник отец Людмил се надява, че до пролетта всичко ще бъде готово.

Храмът е построен от местното население през през 1871 г. Независимо, че стенописите са били повредени при различни ремонти и стените са били варосани в бяло, Божият дом е бил обявен за паметник на културата, макар и само с местно значение.


Особено ценен беше над 140-годишният иконостас. Храмът пострада при силния земен трус от 22 май 2012 г и беше затворен като опасен, но не дочака укрепването си, а около година след силното земетресение се срина. Нацепеният вследствие на труса покрив и пропуканите стени не издържаха и по-малко от месец, след като на най-високия връх над селото Чучул вдигнаха 7-метров кръст, храмът падна от само себе си. Покривът се срути върху иконостаса и го нацепи.

В началото на 2015 г. бяха отпуснати от държавата 222 хиляди лева и храмът беше възстановен, но само като сграда. Местните хора събраха помежду си средства и направиха нов иконостас. Старах се максимално да наподобя стария, казва сега майсторът му - перничанинът Румен Димитров.

Иконите изработва художничката Василка Златанова. Върху всяка от тях ще стои името на дарилите средства за светите образи. Подобно на предците си от преди век и половина цели фамилии дариха пари за иконите по новия иконостас, а наскоро в храма е монтиран и новият полилей.

Очаква се богослужебният чин по обновлението да стане през пролетта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.