31 октомври 2008

Скулптурата на св. Иван не е "паметник"


Президентът Г.Първанов:
"Беше време, когато се рушаха паметници. Днес ние отново ги градим. Градим паметници на великите ни владетели като Борис I, на военачалници, донесли победи на армията и държавата ни. Издигаме паметници с преклонение на онези, които са създавали духовната мощ на България, като Свети Иван Рилски - покровителят на нашия любим град и на всички българи.”


Господи Исусе Христе Сине Божий и ти свети Йоане, простете на нас грешните.

В православното си невежество мнозина от нас наричат "паметник" прекрасната придобивка за Перник - скулптурната фигура на св. Йоан Рилски. Статуята беше официално открита на 19 октомври 2008г. - Деня на града и най-големия от трите празника, отредени от Църквата на Рилския пустинник.
За щастие стана ясно, че има хора, които разбират колко неправилно е пресъздаденият със средствата на изкуството светия да се нарича "паметник".

Във форумите някой, нарекъл се "ятак" беше отбелязал, че "паметник е следа за събитие, за историческа личност. Иван Рилски е християнски светия, той е приносител на молитвите ни и нашия защитник пред Бога. Св.Иван Рилски е покровител на България, паметта ни за него е в сърцата ни. Пред неговия образ можем само да се молим ..." /с извинение пред „ятак”-а за малката редакцията/

Само хора, които осъзнават това биха могли да разберат защо статуята не е "паметник" и защо на откриването й не присъстваха духовници. /справка с втората Божия заповед/.

Вярно е, че за св. Йоан Рилски казваме, че е сред първите български будители, че преди да стане равен с ангелите, той е бил обикновен човек. Но разбираме ли светостта му и как и защо този човек е просиял в святост?!

В представите ни за нашите небесни закрилници, светиите, ние несъзнателно се отдалечаваме от реалната историческа обстановка и от времето, в което са живели. Защото те вече са преминали отвъд, във вечния живот и са винаги и навсякъде с нас. Стига да ги потърсим усещаме благодатното им присъствие.

Силно се надяваме да не разгневим нашия небесен покровител с гранитната му фигура и молим да бъдем простени в невежеството си. Дано никой не понесе последствия от заслужен гняв, за каквито има много свидетелства. И нека изваяният от камък светия бъде повод да се опитаме да му подражаваме, както призова в своята проповед протосингела на Софийската св. митрополия архимандрит Григорий на празничната литургия. Впрочем малцина бяха тези, които я чуха. Градските главатари преминаха през храма като през турски гробища. Гражданството отдавна е загубило пътя към храма и за жалост не го търси. Може би защото няма кой да го поведе на там. Пред скулптурата обаче се събраха много хора. /Дали заради светията или заради президента Г.Първанов?!/ И в залисията и суматохата и поради недоглеждане от отговорните за това – забравиха автора – Минчо Тодоров и дарителя Антон Костадинов.

Господи Исусе Христе Сине Божий и ти свети Йоане, простете на нас грешните.


1 коментар:

  1. Бърз кредит оферта.
    Имам капитал, който ще се използва по-специално за краткосрочен и дългосрочен план от 2000 евро до 1000000 евро за всеки сериозен човек, които искат този заем заеми. 4 % интерес година според готови сумата, тъй като специфичните не съм нарушава лихварство акт. Можете да изплати Максим от 3 до 25 години в зависимост от размера на готови. Това е за вас да видите за месечните плащания. Аз питам като разпознаване на ръкописни сертифицирано дълг и също някои документи да предостави.
    peggylopez56@Gmail.com

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.