09 април 2011

Всяка жаба да си знае гьола (Белене)


Преди години, в зората на демокрацията, а може и преди това да беше, компания спортисти от Перник, които после станаха мутри, а сега почтени бизнесмени, запиваше в бар на Слънчев бряг. Някакви почерпени рускинчета досаждаха на борчетата и те се опитваха да ги разкарат от масата. Момичета не вдяваха, че трябва да се махнат и тогава един от младите мъже реши да подходи като кавалер. В ония години, преди 89-та се учеше руски от 5-ти до 11-ти клас и нямаше българин, който да не знае по някоя дума на руски. И така галантният спортист каза на рускинчетата: „Девочки, идите! Каждая лягушка панимает свой гьол!” Което е трябвало да значи, че всяка жаба трябва да си знае гьола.

Сещам се за тая случка всеки път като се заговори за атомна централа в Белене.

Скандалът около подписания с руснаците документ за АЕЦ „Белене” от някакъв държавен чиновник, без да има мандат, не затихва. След известно отлагане героичният министър Трайчо Трайков се обясни по случая пред празната зала в парламента. Добре поне, че го показваха по телевизора. От всичко казано по темата, неговите обяснения звучат най-достоверно. Жалко само дето дръзна да се направи по-голям от Бащицата-Генерал и така предизвика гнева му и заплахата за последно предупреждение. Той е единственият министър от този Кабинет, който е дръзнал да стори нещо преди да се допита до премиера.

Има още един, който вероятно не пита за новите стандарти на храните, но него когато и да го сменят, все ще е късно.

Само да припомним как просветния министър Сергей Игнатов говореше колко много са университетите в България и че е нужно да се намалят, а после възторжено аплодира узаконяването на Европейски политехнически университет в Перник, станало под едноличната диктовка на Борисов.

Да не говорим за депутатите, които никога не се противопоставят на премиера и само един по погрешка му писал (отличен) 5. Впрочем те веднага демонстрираха равнис по Бойко и заявиха по новините, че парламентарната група на ГЕРБ се разграничава от позицията на Трайков и смятат, че с договореностите за Белене не са предадени националните интереси.(Какво завидно единомислие!)

В петъчната „Панорама” пред Бойко Василев и зрителите на БНТ премиерът Борисов за пореден път даде заден и обясни: „Единствената ми претенция към Трайков е първо да говори с нас, а след това да излиза пред медиите и да говори”. Като казва „нас”, Борисов естествено има предвид себе си – това е обичайното му говорене.

Даже, който нищо не разбира от енргетика обаче усети, че в „Панорама” премиерът се изказа крайно неподготвен (за кой ли път?!). Особено жалка беше картинката като се опитваше да прочете нещо от някакви листи и си показваше буквите с показалка като първолак. (Дали наистина българският премиер чете трудно? А как ли пише?)

Против проекта АЕЦ „Белене” се говори отдавна. Едва ли има още нещо, което да се прибави към многобройните аргументи "против". Който все още не е наясно с тези аргументи може да погуглира и ще прочете каквото го интересува. Не така стои обаче работата с мотивите за нуждата от тази централа и нейната полезност за България и българите. Освен това, че ще произвежда повече ток и от него ще може да се изнася за трети страни (в смисъл Русия ще произвежда своя ел.енергия в България и ще я продава извън страната) нищо друго не се чува.

По телевизора Бойко Борисов се опита да обясни колко скъпа е ел. енергията, добита от възобновяеми източници – слънце, вятър и биомаса(!), но нито дума не каза за разхищенията на ток и огромната нужда от пестене на енергия чрез национална стратегия за енергийна ефективност.

Вместо да обяснява как без „Белене” ще останем без икономика, по добре да прави политики за ефективно изразходване на енергията, но на всички, освен на него самия вече е ясно, че Бойко Борисов не разбира на правене на политики.

Обикновено Бойко ръси наляво-надясно каквото му дойде на устата, а после мисли какво е казал. Така беше и с гьола. През март миналата година АЕЦ-ът беше гьол, който струва 800 млн. лева, сега – година по-късно, вече е обърнал плочата и тя звучи по друг начин: „Да разбира се, ще строим „Белене“, как няма да го строим?“ - каза Борисов на 20 март пред БиТиВи.

Така жабата (ГЕРБ) цопна в (руския) атомен гьол.

Колко трябва да си късоглед, за да не разбеш, че проектът АЕЦ „Белене” е изгоден единствено на малцина руско-български олигарси и техните компании и обслужва лобитата, които искат да работят за интересите на Русия в Европейска България, а рисковете и разходите остават за сметка на сегашното и бъдeщите поколения на България? Не съм и не искам да съм жаба от никакъв гьол, още по-малко атомен.

3 коментара:

  1. Статията Ви е чудесна, защо в блога не си сложите бутони, та да може лесно да бъде препоръчана за четене във Фейсбук например? Аз пак ще е препоръчам, но с бутони и по-лесно и повече хора ще могат да го правят...

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за ласкавата оценка, само споделих несръчно някои мисли. За бутоните ми трябва помощ от приятел, защото опитите да се справя сама засега са неуспешни.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.