26 юли 2012

Станишев показва среден пръст за Белене


Близо 800 хиляди българи, осъзнато или не, а някои и с отвращение, подкрепиха подписка, организирана от БСП за провеждане на референдум по въпроса дали България да развива ядрена енергетика чрез изграждане на Атомната централа "Белене". да се прави референдум по важен национален въпрос е важно и е съществен елемент на демократичното управление, на да се пита народът дали да се строи атомна централа, без да е достатъчно информиран е меко казано наивно. Ами ако българите кажат, че искат такава централа, кой ще плати за нея - или ще се прави с бригадирски труд. Всъщност целта на БСП с организираната подписка е съвсем друга - да си преброи симпатизантите. А самият Сергей Станишев показа среден пръст за "Белене". Може и да е неволно, но когато два-три дни преди приключването на събирането на подписи, той реши да отговаря на въпроси по темата "Белене" чрез социалната мрежа Фейсбек, репортери го заснеха, как търси буквите по клавиатурата тъкмо със средния си пръст - жест повече от символичен.

На 27 юли (петък)в 12.00часа Станишев, членове на съвременното Политбюро на БСП (Изпълнителното бюро), депутати и младежи, участвали активно в кампанията за събиране на подписи за референдум за АЕЦ «Белене», ще пренесат на ръце папките с подписите. Те ще тръгнат от "Позитано" 20, ще изминат пеш разстоянието до сграда на бившия партиен дом, отгоре на която грееше рубинана петолъчка, а сега се ползва от Народното събрание и заедно с представители на Инициативния комитет за референдума, политици и младежи ще внесат събраните подписи за допитване до народа.

БСП –Перник е в челната петица, но може да се окаже и в челната тройка на областни центрове, събрали най-много подписи за провеждане на референдум, допитване до народа за развитие на ядрена енергетика в страната чрез изграждане на АЕЦ „Белене”. С това се похвали на пресконференция областният лидер на БСП в Перник Ненко Темелков. Събрани са над 21 250 подписа при определен праг от партийната централа за 18 500.

Това е много солиден резултат, който показва, че БСП има влияние в региона на Перник, има организационни възможности и потенциал да спечели следващите избори”. Ето това заяви недвусмислено соц.лидерът в Перник. Така той открито обясни и всъщност каква точно е целта на подписката „За Белене” – не толкова да се стигне до референдум за атомната централа, защото и на социалистите им е ясно, че проектът е немислимо скъп, а и опасен, колкото БСП да си преброи „пилците”, макар и повече от година преди изборите.

В събирането на подписи са помагали и коалиционни партньори. Най-голям принос са имали младите социалисти от Младежкото обединение в БСП, които обикаляха големите магазини, оживените улици, а възможно е - и дискотеките. Партийно поръчение да събират подписи имаха и в пенсионерските клубове - и баби, и дядовци се молеха за параф от внуците срещу стотинки от мизерните пенсии. Така се агитира електорат.

Подписите били много над нужните 500 000, за да има осигурен достатъчен резерв. От БСП обясниха, че очакват управляващите от ГЕРБ със сигурност да опитат да се избегне референдумът и затова ще се правят опити да обявят част от подписите за невалидни. „Наясно сме, че ще има огромен политически натиск върху ГРАО, върху хората, които проверяват, за да се шкартират не малка част от подписите. За това гоним по-висок брой подписи, за да може волята на стотици хилядите български граждани да бъде чута, а не пренебрегната”, обяви на пленум на Националния съвет лидерът на БСП Сергей Станишев и никой не се сети, че все пак става дума и за избори. Станишев продължава да говори, че това ще бъде първият български референдум в условията на прехода и голяма победа за демокрацията, но едва през последните дни се зае да отговаря публично на въпроси по темата и да прави все пак информирата кампания, без обаче да казва истината. Отправили въпроси към него чрез социалната мрежа Фейсбук, след това съобщиха, че отговорите му бързо били изтрити.


Снимката, как Станишев ползва среден пръст за "Белене" обаче е останала. Дали това пък не е своеобразен отговор по темата изобщо или просто в това се изразява информационната разяснителна кампания за подписката два дни преди края й. Още по-интересно е как Станишев би отговорил на въпроса дали ще се бори за държавна собственост на АЕЦ „Белене”, ако евентуално проектът се възобнови, по волята на привържениците на БСП, все пак.

А какво ли щеше да стане ако в референдума беше предвиден и въпрос за собствеността на централата и дали е съгласен българинът да плаща за това от личните си доходи.


1 коментар:

  1. АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в абсолютна криза. Ние къде сме тръгнали?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.