24 юли 2012

За възстановяване на щетите от земетресението в Перник пари няма"Няма да платим!" Тази пиеса разиграват пред перничани управляващите от ГЕРБ за втори път - този път по повод щетите от земетресението.

Точно както стана и с ремонта на театъра. До изборите премиерът и финансовият министър обещаваха: "Ще платим всичко!". След изборите изведнъж бяха съзряни злоупотреби и закононарушения и това послужи като могив да не се плати.

Точно така се постъпва от управляващите от ГЕРБ с Перник и за земетресението. Съпроводени от кохорти услужливи журналисти, из града и в пострадалите околни села в първите дни след земетресението се разходиха първите хора в държавата. В Дивотино вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов даже се нае лично да организира на хората общоселско събрание, за да може да си разделят справедливо парите, които ГЕРБ даде от партийната си субсидия – 300 хиляди лева от данъците на всички българи, в това число и на бебетата, защото и на всеки лев, даден за пюрета и памперси държавата прибира по 20 стотинки, а после ни ги връща като свои. Впрочем, и тези пари били раздавани според това, дали си от ГЕРБ или дали ще гласуваш за сегашните управляващи, или поне така твърдят злите езици.

Когато трябваше да се доплати на фирмата, натоварена по силата на договор, да завърши ремонта на театралната зала до устно даден срок на премиера Борисов, заместникът му Дянков реши, че община Перник е сключила неправомерно анекс по въпросния договор и той отказа обещаното плащане. На кмета на Перник Росица Янакиева беше наложена глоба от 4 000 лева за този „незаконен” анекс. Съдът вече се е произнесъл, че анексът е правомерен, но Дянков няма да плати (Има такава пиеса на Дарио Фо – „Няма да платим”.) Фирмата си е платила ДДС и корпоративния данък върху всички издадени фактури, но ще има да чака за 1 милион и 600 хиляди лева.

Сега със обезщетенията за последствията от земетресението се случва съвсем същото. Уж били установени плащания на 100% за обекти, по които не е работено нищо, но нито се казва кои са обектите, нито кои са фирмите. Кметът бил виновен, че количествено- стойностни сметки са в пъти надписани и се искали пари за възстановяване на читалищни сгради, които били в лошо състояние от преди земетресението. Това и други такива мотиви се използват като причина да не се плати. Но не се говори за хората.

След огледани по-малко от 4 000 сгради и жилища на граждани се оказва, че повече от 130 от тях трябва да бъдат съборени, защото са потенциално опасни за обитаване. Обезщетението обаче далеч не стига за нова къща, а къде ще живеят тези хора – трябва да си мислят сами. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. За тях държавата няма грижа. За обследване на 9 панелни блока, окачествени също като потенциално опасни, са нужни стотици хиляди, но тях държавата ги отказва категорично.

На сесия на ОбС в Перник областният управител на Перник Иво Петров каза едно към едно, че пари няма. Ще се платят само неотложни възстановителни работи, а догодина – възстановителните. Това означава ли, че наесен децата ще учат в класни стаи само със замазки, но без да са боядисани. Означава ли, че през зимата читалищните сгради ще бъдат оставени с пропукани покриви и срутени комини, за да се докарат рухване. Такъв ред от въпроси може да бъде продължен, но отговорът на сега управляващите е ясен – „Няма да платим”! Този отговор трябваше да проумеят хората дошли на сесия, за да разберат как ще им помогне държавата с посредничеството на общината, но съветниците си защитаваха партиите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар