26 юли 2012

Кой и защо иска оставката на кмета на Перник?


По време на общинска сесия в Перник председателят на групата съветници от ГЕРБ Милена Миланова поиска оставката на кмета на общината Росица Янакиева.

”На нас общинските съветници ни се налага да сезираме компетентните институции да разследват дейността на община Перник по разходването на средствата дадени от държавата именно, за да помогнат на перничани да се справят с нанесените от сполетялото ни бедствие от 22 май щети. И предедвид личния запис направен от кмета на общината в заповед № 828 и заповед № 835 от 23и 26 май 2012 г., които цитирам:”Контрол по изпълнението ще осъществявам лично”, ние общинските съветници от политическа партия ГЕРБ от тази висока трибуна настояваме кметът Росица Янакиева да поеме личната отговорност за неизпълнения си ангажимент по един единствен възможен начин. Моля Ви подайте си Вашата оставка.” Това заяви пред микрофона по време на сесията Миланова. Но понеже в продължение на 7 часа, че и кусур съветниците се упражняваха в политическа реторика, призива към кмета на Миланова не беше приет на сериозно и новината се загуби в общия поток.

Гражданите на Перник очакват подкрепа от държавата заради сполетялото ги бедствие, както е предвидено в закона, а не упражнения в красноречие.

Гражданите искат ясни мерки и срокове за това как ще им се помогне, но вместо това съветниците от дясно-центристкото мнозинство, доминирано от ГЕРБ решиха да дадат на прокурор кмета, което впрочем, няма да му е за първи път.

В Перник след земетресението от 22 май и последвалите вторични трусове 500 човека ще останат без покрив над главата през есента. До момента има заповед за събарянето или за сериозен ремонт на 132 жилища, а ще има и още. До вчера бяха преведени обезщетения за 35 частни сгради на стойност 228 хиляди лева. Вчера са преведени пари за още 159 пострадали частни имота, но парите са 436 хиляди лева – в пъти по-малки обезщетения, като със същото решение на Междуведомствената комисия за възстановяване се одобряват 400 (четристотин)хиляди лева за унищожаване на опасни отпадъци от МВР, сякаш това е по-важното нещо от къщата на Павката от Дивотино.

Проблеми има и с детски градини и училища, но да кажем, че общината все някак ще се справи. На фона на всички тези проблеми поисканата оставка на кмета не беше сериозна новина, а социалистите даже определиха това като грозен политически акт.

Публикувана в местен сайт едва вчера - дни след случката, новината гръмна и обиколи сайтовете, които преписват, без да са били свидели и без да се интересуват от контекста на събитието. Наложи се кметът да прави нови изявления.

Не приемам на гърба на гражданите на Перник да се упражняват политически партии и други присъдружни организации, каза спокойно Янакиева по повод обвиненията за злоупотреби от страна на Община Перник с щетите от земетресението на 22 май и поисканата й оставка от общинските съветници от ГЕРБ. Кметът обясни, че това са опити да бъде изместен основния проблем, касаещ подпомагането на гражданите за възстановяване на щетите от разрушенията на домовете им и на обществения сграден фонд.

Тя заяви, че не приема както политизирането на проблема, така и категоризирането на перничани от държавата, като хора втора категория, както и обясненията че парите, с които разполага Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане са се свършили. Писмата й до държавните мъже и жени останали без последствие и тя смята този път да им пише, но и през Брюксел за двойния стандарт към перничани.

Използването и тиражирането на моето име и внушенията за нарушения, злоупотреби и престъпления няма да разреши проблемите нито на перничани, нито на ГЕРБ. Има компетентни органи и докато те не се произнесат, никой, та дори и ГЕРБ, нямат право да обвиняват когото и да било, каза пернишкият кмет. Тя заяви още, че нормативната уредба на България не предвижда по този ред да се иска оставка на кмет.


През това време председателят на ОбС Владисав Караилиев отиде в предаването на Милен Цветков, за да обяснява, че общината е платила на фирма 1200 лв., за да премести 15 чина в пернишко училище, че различните фирми постилали найлон на цени от 1- 3.19 лв./кв. м, боядисването с латекс пък варирало от 3.40 до 10 лв. Плащано било на фирми, чийто номер на кочана за фактури е бил 2 и 3, което навеждало на мисълта че тези фирми са създадени специално за земетресението. Но както излезе, компютрите се оказаха компоти.

Същият сценарий се разигра и след ремонта на театралната зала, само за да не се плати.Нито обвиненията са сериозни, нито искането на оставка е аргументирано. Налице е пример кък съветници работят в във вреда на избирателите си.

1 коментар:

  1. Крайно време е да започнем да избираме държавници,които да мислят за държавата,за поданиците си и за богатството - децата,което е бъдещето на народа.Такива партийни боричкания и търсене винаги на някаква вина,никак не ми е по вкуса.След като се е нагърбил някой да управлява,да си гледа гредата в неговите очи,а не сламката в чуждите. И извинявайте,но ГЕРБ не е НАЗНАЧИЛ кмета,а хората са я избрали и трябва от уважение към същите тежи хора да се примирят.С кавги нищо не се постига.Перничани вярват на дела,а не на приказки.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.